Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новорічний стіл подорожчав на 44%

Журналістка «ВЗ» організувала передноворічні закупи на ринку та в супермаркеті, щоб дізнатися ціну новорічного столу

Фото автора
Фото автора

Через інфляцію, подорожчання бензину та енергоносіїв, новорічний стіл цьогоріч буде на 44% дорожчим, ніж торік. У ніч з 31 грудня на 1 січня середньостатистична родина з чотирьох осіб витратить на новорічне застілля близько трьох тисяч грн. Якщо ж забажаєте поласувати ще й делікатесами, доведеться до загальної вартості столу додати щонайменше приблизно 500 гривень. Ціну традиційних страв на новорічному столі 2023 року порахували експерти Інституту аграрної економіки.

Щоб приготувати вели­ку миску салату олів'є за традиційною рецепту­рою, доведеться витратити 281 гривню. Це на 41,9% більше, ніж торік, бо найдорожчою серед ін­гредієнтів головної традиційної новорічної страви стала ковба­са. В середньому півкіло варе­ної ковбаси коштує 115,45 грн.

«Інші складники олів'є теж подорожчали, — повідомив для „ВЗ“ директор Інституту аграрної політики Юрій Лу­пенко. — Банка консервовано­го горошку коштує 45 гривень (на 28,5% дорожче, ніж торік), 200 грамів солоних огірків подо­рожчали удвічі і коштують від 35 гривень. Шість яєць, які знадо­бляться для салату — 44,40 грн. (подорожчали у 2,2 раза), дві морквини обійдуться у приблиз­но 20,66 грн, 230 грамів цибулі - 6,57 грн, 840 грамів картоплі - 6,64 гривні… Банка майоне­зу, залежно від марки, тепер ко­штує приблизно 21,41 грн (то­вар подорожчав на 58,6%). Хоча за станом на кінець 2022 року ціна картоплі і знизилася на 9,1% (порівняно з 2021 ро­ком), але вартість цибулі і морк­ви суттєво зросла».

Журналістка «ВЗ» вирішила готувати олів'є не з ковбасою, а зі слабосоленим лососем. Останніми роками українські господині адаптовують цю но­ворічну страву до стилю здоро­вого харчування: додають від­варене м’ясо курки, індички, теляти, а також язик. У супер­маркеті упаковка слабосоле­ного філе сьомги коштує 271−310 гривень. Якщо ж купувати на ринку — від 197 гривень за 150-грамову упаковку. Аби тро­хи зекономити на цій рибі, мож­на купити шматок філе сьомги на вагу — 650 гривень за кіло­грам. Тож невеличкий шматок філе обійдеться у 120−130 гри­вень. Щоб зверху декорувати салат олів'є червоною ікрою, треба викласти з гаманця ще від 380 гривень. Решту банки ікри можна використати на канап­ки до святкового столу. «Цьо­го року попит на сьомгу зріс, львів'яни привчилися готувати олів'є з червоною рибою, а не з традиційною вареною ковба­сою, як під час „совдепії“, — роз­повіла „ВЗ“ продавчиня рибного відділу ринку „Новий“ пані Оле­на. — Дорогу рибу у вакуумно­му упакуванні купують з серед­ини грудня. Пенсіонери купують в нас пресерви з оселедцем, і то не філе, а тушку. Перед Новим роком ще активно купують у нас скумбрію, телапію, хек (філе, тушку), креветки…».

За інформацією Інституту аграрної економіки, оселедець під шубою цьогоріч коштувати­ме на 2,5% дорожче, ніж торік — приблизно 134 гривні. Найдо­рожчий інгредієнт — філе осе­ледця, яке коштує 100 гривень за за півкілограмову упаков­ку. Один-два буряки до салату витягнуть з гаманця шість гри­вень. Кілограм буряка на ринках — 30 гривень, у супермаркетах — 25−27. «Якщо захочете додати до святкового столу пів кілогра­ма нарізки ковбаси „Салямі“, це коштуватиме 250 гривень (у 2,5 раза більше, ніж торік). Трохи дешевше коштує підчеревина копчена — 237 грн. (подорожча­ла у 2,1 раза), — продовжує роз­мову Юрій Лупенко. — Щоб при­дбати свіжий биток зі свинини, доведеться заплатити 250 грн (у 2,2 раза дорожче). Наразі м’ясо птиці залишається найдешев­шим. За кілограм курячого філе в середньому можна заплатити близько 134,45 грн (подорож­чало на 12%). Загальна вартість м’ясних продуктів на новорічно­му столі становитиме приблиз­но 870 грн».

У продуктовому супермар­кеті сет із ковбасних нарізок ко­штує від 150 гривень за ваку­умну упаковку, ковбаси — від 280 гривень. Журналістка «ВЗ» побачила, що попит на копче­ні ковбасні вироби у вакуум­них упаковках доволі високий. В один кошик кидають два-три види ковбаси, а також шин­ку чи шпондер. На ринку ситу­ація інша — торгують м’ясними смаколиками щойно з вироб­ництва. Продавці дають дегус­тувати м’ясний товар — копчену шинку, ковбасу. Але ціни зна­чно вищі, ніж у супермаркеті. За хорошу ковбасу треба виклас­ти від 280 гривень (є дешев­ші варіанти, але краще від них утриматися. — Авт.), вуджений шпондер — від 300, коппена по­лядвиця — від 350, запечена по­лядвиця — від 500 гривень за кі­лограм. Молочні продукти цього року подорожчали на 52,2%. «Символічна упаковка» твердо­го сиру коштує від 114 гривень, а пачка вершкового масла ( 200 грамів) — від 65,40 грн.

У супермаркеті доволі актив­но купують сири з пліснявою: камамбер — 70−80 гривень за упаковку, «Дор Блю» — 680 гри­вень за кілограм, «Горгонзола» — 700, «Брі» — 90 гривень за упа­ковку.

«Раніше купувала для домаш­нього святкового столу польські сири, — розповіла „ВЗ“ пенсіо­нерка пані Юлія, з якою поспіл­кувалася на продуктовому рин­ку. — Але два місяці тому вони значно подорожчали, кошту­ють 450 гривень за кілограм. Те­пер перейшла на крафтові сири українських виробників. Задо­волена і ціною, і якістю. Кіло­грам сиру адигейського — 216 гривень за кіло, карпатська бринза від „Мукко“ — 200 гри­вень за кіло, сулугуні житомир­ського виробника — 220 гривень за кіло».

Фруктова нарізка на новоріч­ний стіл обійдеться у 168 гри­вень, порівняно з минулим ро­ком фрукти подорожчали на 59,7%. Кілограм мандаринів у супермаркетах коштує 65−70 гривень, банани — 65, лимони — 70. Найбільше з фруктів по­дорожчали гранати — 100 гри­вень за кілограм. Ще тиждень тому на ринку «Новий» за гра­нати хорошої якості правили 90 гривень, хурма та корольок — 140−150. «Щоб придбати батон для новорічних канапок, дове­деться заплатити 25,80 грн (на 3,4% більше, ніж торік), — про­довжує експерт Юрій Лупенко. — А щоб поласувати шоколад­ними цукерками — 185 гривень за кілограм (це на 8,8% більше, ніж перед Новим роком у 2021 році). Ціни на алкогольні напої, зокрема на ігристі вина зрос­ли на 28%. Пляшка традиційно­го шампанського „Артемівське“ коштує 140 грн. А ось за пляш­ку бренді „Шабо“ п’ятирічної ви­тримки доведеться заплатити в півтора раза більше, ніж торік — 209 грн».

Схожі новини