Передплата 2025 «Добрий господар»

Покупців на базарі мало. Гроші «з‘їли» свята…

На початку року подешевшали мандарини, яйця та картопля. Подорожчали несезонні овочі, а ціни на м’ясо не змінилися

Найбільше на продуктових ринках подорожчали болгарський перець, броколі, цвітна капуста й баклажани. Фото автора
Найбільше на продуктових ринках подорожчали болгарський перець, броколі, цвітна капуста й баклажани. Фото автора

У новий рік — з новими цінами на продукти харчування. Найбільше на продуктових ринках подорожчали болгарський перець, броколі, цвітна капуста, баклажани. Усе це зараз коштує плюс-мінус по 200 гривень за кілограм. Приблизно на 10% подорожчав борщовий набір, свинина й телятина — на 20−25%. А от фрукти подешевшали, особливо мандарини — зараз їх можна придбати за ціною до ста гривень за кіло.

На львівському ринку «Сихів» торгівлі після свят геть немає, а от перед свя­тами тут було ніде яблуку впас­ти… Продавці зараз нарікають на післясвятковий застій. Люди витратили гроші на продукти до Різдвяних свят, тож тепер тре­ба тиждень-два зачекати — на аванси й «розкачку» торгівлі.

«До свят продавала на великі суми, тепер не заробляю навіть на оренду, — нарікає продавчиня ринку Ольга Дмитрівна, яка про­дає овочі й фрукти. — Але це се­зонне явище, поступово все на­лагодиться».

Після свят трохи подешев­шали яйця — 55−65 гривень за десяток (до свят коштували 80 грн). А що з «борщовим» набо­ром? Загалом трохи зріс у ціні, але картопля, наприклад, на 3−5 гривень подешевшала. Тепер її можна придбати по 20 гривень за кілограм. Продавці поясню­ють: картопля дешевшає, бо за­раз на неї немає високого попи­ту. Люди навчилися замінювати картоплю іншими овочами, на­приклад, морквою, коренем се­лери чи пастернаком. Замість картоплі дехто купує батат (119 гривень за кіло), який хоч у рази дорожчий, але не відкладає на талії зайвих кілограмів.

Білокачанна капуста — 40−45 грн за кілограм (молода — 60), цибуля, буряк і морква — по 35, часник — 170 гривень за кіло­грам, зелень (кріп чи петрушка) — 30 грн за пучок. Надалі прода­ють квашену капусту — 35 гри­вень за горня.

У м’ясному відділі ринку по­купців теж небагато, попри це ціни тримаються високі. Теля­ча шинка заднього стегна — 280−300 гривень за кіло, «нирківка» — 300. Свиняча шинка — 165−180 гривень за кіло, сало — 260 гри­вень, ребра — 180−200 грн.