Покупців на базарі мало. Гроші «з‘їли» свята…
На початку року подешевшали мандарини, яйця та картопля. Подорожчали несезонні овочі, а ціни на м’ясо не змінилися
У новий рік — з новими цінами на продукти харчування. Найбільше на продуктових ринках подорожчали болгарський перець, броколі, цвітна капуста, баклажани. Усе це зараз коштує плюс-мінус по 200 гривень за кілограм. Приблизно на 10% подорожчав борщовий набір, свинина й телятина — на 20−25%. А от фрукти подешевшали, особливо мандарини — зараз їх можна придбати за ціною до ста гривень за кіло.
На львівському ринку «Сихів» торгівлі після свят геть немає, а от перед святами тут було ніде яблуку впасти… Продавці зараз нарікають на післясвятковий застій. Люди витратили гроші на продукти до Різдвяних свят, тож тепер треба тиждень-два зачекати — на аванси й «розкачку» торгівлі.
«До свят продавала на великі суми, тепер не заробляю навіть на оренду, — нарікає продавчиня ринку Ольга Дмитрівна, яка продає овочі й фрукти. — Але це сезонне явище, поступово все налагодиться».
Після свят трохи подешевшали яйця — 55−65 гривень за десяток (до свят коштували 80 грн). А що з «борщовим» набором? Загалом трохи зріс у ціні, але картопля, наприклад, на 3−5 гривень подешевшала. Тепер її можна придбати по 20 гривень за кілограм. Продавці пояснюють: картопля дешевшає, бо зараз на неї немає високого попиту. Люди навчилися замінювати картоплю іншими овочами, наприклад, морквою, коренем селери чи пастернаком. Замість картоплі дехто купує батат (119 гривень за кіло), який хоч у рази дорожчий, але не відкладає на талії зайвих кілограмів.
Білокачанна капуста — 40−45 грн за кілограм (молода — 60), цибуля, буряк і морква — по 35, часник — 170 гривень за кілограм, зелень (кріп чи петрушка) — 30 грн за пучок. Надалі продають квашену капусту — 35 гривень за горня.
У м’ясному відділі ринку покупців теж небагато, попри це ціни тримаються високі. Теляча шинка заднього стегна — 280−300 гривень за кіло, «нирківка» — 300. Свиняча шинка — 165−180 гривень за кіло, сало — 260 гривень, ребра — 180−200 грн.