Передплата 2025 ВЗ

«Люди не готові платити за моркву долар»

Овочі «борщового набору» подорожчали

Фото автора
Фото автора

У другій половині січня яйця відчутно дешевшають, а ось овочі борщового набору дорожчають — 40−45 гривень за кілограм деяких позицій. Чи це межа? Продавці на ринку кажуть, що ні. Навесні, припускають, усі овочі подорожчають ще на 15−20%. Мовляв, це сезонне явище, адже овочів у сховищах стає менше.

Фото автора
Фото автора

Зараз найдорожчими склад­никами у «дешевому» борщі є морква (40 гривень за кілограм, і капуста (45), також молода ка­пуста — 55 гривень за кіло. Лю­бителям готувати борщ із ква­шеною капустою доведеться викласти за горнятко 35 грн. Найдешевшою у борщі є цибуля (25 гривень за кілограм) і карто­пля (30 гривень). За кіло буряка треба дати 30 гривень, а часник коштує 170 грн за кілограм.

Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО
Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО

На львівському Привокзаль­ному ринку покупців доволі ба­гато, відчувається завершення усіх свят і пожвавлення торгівлі. Найбільше покупці нарікають на подорожчання овочів борщово­го набору, а продавці - на те, що попит знизився.

«Люди не готові платити за моркву один долар, — каже про­давчиня ринку Надія Степанів­на. — Усі звикли, що морква, бу­ряк та капуста — дешеві як борщ і коштують не більш як 25 гри­вень за кіло. Але ті часи мину­ли… Усе подорожчало, бо зрос­ли витрати на вирощування овочів — пальне, робоча сила, мінеральні добрива, засоби для боротьби зі шкідниками та бур’янами. Щоб доставити ово­чі на ринок, потрібно заплатити дорожче, ніж колись. Оренда на ринку теж подорожчала».