«Люди не готові платити за моркву долар»
Овочі «борщового набору» подорожчали
У другій половині січня яйця відчутно дешевшають, а ось овочі борщового набору дорожчають — 40−45 гривень за кілограм деяких позицій. Чи це межа? Продавці на ринку кажуть, що ні. Навесні, припускають, усі овочі подорожчають ще на 15−20%. Мовляв, це сезонне явище, адже овочів у сховищах стає менше.
Зараз найдорожчими складниками у «дешевому» борщі є морква (40 гривень за кілограм, і капуста (45), також молода капуста — 55 гривень за кіло. Любителям готувати борщ із квашеною капустою доведеться викласти за горнятко 35 грн. Найдешевшою у борщі є цибуля (25 гривень за кілограм) і картопля (30 гривень). За кіло буряка треба дати 30 гривень, а часник коштує 170 грн за кілограм.
На львівському Привокзальному ринку покупців доволі багато, відчувається завершення усіх свят і пожвавлення торгівлі. Найбільше покупці нарікають на подорожчання овочів борщового набору, а продавці - на те, що попит знизився.
«Люди не готові платити за моркву один долар, — каже продавчиня ринку Надія Степанівна. — Усі звикли, що морква, буряк та капуста — дешеві як борщ і коштують не більш як 25 гривень за кіло. Але ті часи минули… Усе подорожчало, бо зросли витрати на вирощування овочів — пальне, робоча сила, мінеральні добрива, засоби для боротьби зі шкідниками та бур’янами. Щоб доставити овочі на ринок, потрібно заплатити дорожче, ніж колись. Оренда на ринку теж подорожчала».