Передплатити

«Золота» гречка

Ціна доходить до 100 гривень за кілограм. Коли зберуть новий урожай, корисна крупа може подешевшати


Ціни на гречку коливаються від 68 до 100 гривень за кіло. Фото автора

На вихідних пішла у магазин по гречку. У невеличкому маркеті глянула на цінник – 86,99 гривні за 900 грамів. Золота ця гречка чи що? Запитую у продавчині, чому така висока ціна. Відповідає: “Цей виробник і до війни продавав гречку доволі дорого”. Мені стало цікаво, які ціни в інших магазинах. У “Сільпо” замість гречки лише цінник – 76,99 грн. “Гречку розкупили, як тільки ми її виставили, – пояснила дівчина, яка поруч розкладала товар. – Адміністрація супермаркету на ціну впливу не має”.

На ринку я обійшла кіль­ка магазинів, гречка була не всюди. На одній з па­чок помітила цінник – 95 грн. У сусідньому магазинчику греч­ка коштувала 100 грн за пачку. Здається, абсолютний рекорд. Продавчиня, коли побачила моє здивування, лише хитро посміхнулася.

Фото автора

Але я таки знайшла гречку, трохи дешевшу, в одній із ме­реж супермаркетів. Ціна крупи – 68,60 гривні. “Покупці кажуть, що у нашому магазині греча­на крупа найдешевша!” – гор­до каже продавчиня. Я її купила. І пошкодувала – гречане зерно удвічі менше. Несмачне…

Фото автора

Чи є на Львівщині дефіцит гречаної крупи? Чи вплинуло на вартість крупи подорожчан­ня пального? Я запитала про це у директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяни Гетьман.

– Ціна за гречку доходить до 100 грн. Маємо дефіцит цієї крупи, що така висока вартість?

– Зростання ціни пов’язано з тим, що Україна завжди бага­то гречки імпортувала. Україну ми забезпечували своїм вироб­ництвом гречки лише частково. Коли є проблеми з логістикою, відповідно, пропозиція імпор­ту зменшилася, і це вплинуло на ціни. У серпні почнемо збирати власний врожай гречки, ситуа­ція мала би вирівнятися.

– Деякі магазини не тор­гують гречкою, очевидно, щоб не відлякувати покуп­ців високою ціною... Якою є об’єктивна ціна на гречку?

– Об’єктивна ціна – та, яка сформувалася на ринку. Якщо вам буде дорого купувати гречку за 100 грн, і таких, як ви, буде багато, відповідно, ціна буде знижуватися. Підприєм­ці працюють за законами рин­ку. Ціни диктує баланс попиту і пропозиції. Якщо попит за­лишається на високому або на стабільному рівні, а пропози­ція знижується, це призводить до підвищення ціни. Зростан­ня ціни завжди тягне за собою зниження попиту. У певній точ­ці відбувається зниження по­питу, і це стабілізує ціну... Але наразі сказати важко, як воно буде. Бо не знаємо, як ми бу­демо забезпечені поставками ззовні. Зараз Казахстан і Китай експортують гречку до Украї­ни, але менше. Через пробле­ми, які виникли з міжнародною логістикою.

– А наші посіви гречки нас врятують?

– Саме так! На Львівщині за­сіяли 3 тисячі 300 гектарів греч­ки, і це на 300 гектарів більше, ніж торік. Очікуємо врожай на рівні 3800-4000 тонн цієї культу­ри. Але тут є ще один важливий момент. На Львівщині немає ло­кальної переробки гречки. Пе­реробні підприємства розта­шовані в інших регіонах. Наша сировина з Львівщини виїжджа­ла завжди до Тернополя, Хмель­ницького, і там перероблялася. Сказати, ось це ми виростили, і воно піде на потреби Львівської області, не можемо. Воно піде на переробні підприємства, які потім продаватимуть цю гречку по всій Україні.

– Чи є потреба збудувати на Львівщині переробне під­приємство?

– Певна кількість перероб­них підприємств у різних регіонах була сформована давно. Так склалося історично. Вони закривали потреби всієї Укра­їни і навіть трішки експортува­ли. І цього було достатньо. Тому будувати ще одне підприєм­ство вважалося економічно не­доцільним. Навіть якщо маєте гроші на інвестицію в таке пе­реробне підприємство, немає гарантії, що воно залишиться таким же затребуваним на на­ступний рік... Але не пережи­вайте. Україна переможе, все вирівняється, і все буде так, як раніше! І навіть краще.