«Золота» гречка
Ціна доходить до 100 гривень за кілограм. Коли зберуть новий урожай, корисна крупа може подешевшати

На вихідних пішла у магазин по гречку. У невеличкому маркеті глянула на цінник – 86,99 гривні за 900 грамів. Золота ця гречка чи що? Запитую у продавчині, чому така висока ціна. Відповідає: “Цей виробник і до війни продавав гречку доволі дорого”. Мені стало цікаво, які ціни в інших магазинах. У “Сільпо” замість гречки лише цінник – 76,99 грн. “Гречку розкупили, як тільки ми її виставили, – пояснила дівчина, яка поруч розкладала товар. – Адміністрація супермаркету на ціну впливу не має”.
На ринку я обійшла кілька магазинів, гречка була не всюди. На одній з пачок помітила цінник – 95 грн. У сусідньому магазинчику гречка коштувала 100 грн за пачку. Здається, абсолютний рекорд. Продавчиня, коли побачила моє здивування, лише хитро посміхнулася.

Але я таки знайшла гречку, трохи дешевшу, в одній із мереж супермаркетів. Ціна крупи – 68,60 гривні. “Покупці кажуть, що у нашому магазині гречана крупа найдешевша!” – гордо каже продавчиня. Я її купила. І пошкодувала – гречане зерно удвічі менше. Несмачне…

Чи є на Львівщині дефіцит гречаної крупи? Чи вплинуло на вартість крупи подорожчання пального? Я запитала про це у директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяни Гетьман.
– Ціна за гречку доходить до 100 грн. Маємо дефіцит цієї крупи, що така висока вартість?
– Зростання ціни пов’язано з тим, що Україна завжди багато гречки імпортувала. Україну ми забезпечували своїм виробництвом гречки лише частково. Коли є проблеми з логістикою, відповідно, пропозиція імпорту зменшилася, і це вплинуло на ціни. У серпні почнемо збирати власний врожай гречки, ситуація мала би вирівнятися.
– Деякі магазини не торгують гречкою, очевидно, щоб не відлякувати покупців високою ціною... Якою є об’єктивна ціна на гречку?
– Об’єктивна ціна – та, яка сформувалася на ринку. Якщо вам буде дорого купувати гречку за 100 грн, і таких, як ви, буде багато, відповідно, ціна буде знижуватися. Підприємці працюють за законами ринку. Ціни диктує баланс попиту і пропозиції. Якщо попит залишається на високому або на стабільному рівні, а пропозиція знижується, це призводить до підвищення ціни. Зростання ціни завжди тягне за собою зниження попиту. У певній точці відбувається зниження попиту, і це стабілізує ціну... Але наразі сказати важко, як воно буде. Бо не знаємо, як ми будемо забезпечені поставками ззовні. Зараз Казахстан і Китай експортують гречку до України, але менше. Через проблеми, які виникли з міжнародною логістикою.
– А наші посіви гречки нас врятують?
– Саме так! На Львівщині засіяли 3 тисячі 300 гектарів гречки, і це на 300 гектарів більше, ніж торік. Очікуємо врожай на рівні 3800-4000 тонн цієї культури. Але тут є ще один важливий момент. На Львівщині немає локальної переробки гречки. Переробні підприємства розташовані в інших регіонах. Наша сировина з Львівщини виїжджала завжди до Тернополя, Хмельницького, і там перероблялася. Сказати, ось це ми виростили, і воно піде на потреби Львівської області, не можемо. Воно піде на переробні підприємства, які потім продаватимуть цю гречку по всій Україні.
– Чи є потреба збудувати на Львівщині переробне підприємство?
– Певна кількість переробних підприємств у різних регіонах була сформована давно. Так склалося історично. Вони закривали потреби всієї України і навіть трішки експортували. І цього було достатньо. Тому будувати ще одне підприємство вважалося економічно недоцільним. Навіть якщо маєте гроші на інвестицію в таке переробне підприємство, немає гарантії, що воно залишиться таким же затребуваним на наступний рік... Але не переживайте. Україна переможе, все вирівняється, і все буде так, як раніше! І навіть краще.