Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Закарпатська полуниця – 75 гривень, іспанська черешня – 450!

На продуктовому ринку подешевшали домашні яйця, але подорожчали городні овочі нового врожаю

За кілька днів до літа на продуктових ринках України кардинально змінилася цінова політика. Якщо ще тиждень-півтора тому домашні яйця коштували 3−3,50 грн за штуку, то тепер подешевшали до 2,50 грн. Значно подешевшала і городня зелень — з п’яти до трьох гривень за пучок, а дехто продає на акційних умовах — два пучки за «п'ятку». Свіже м’ясо телятини і свинини теж тримає стабільну цінову планку: кіло свинячої шинки — 100 гривень, телячої — 150−160 грн. Покупці кажуть, найближчим часом м’ясо не буде дорожчати, бо зараз на нього хороший попит і на ринку його вдосталь.

…На Привокзальному ринку покупців не над­то багато, а ось продуктових наборів вдосталь на будь-який смак і гаманець. У попиті — сезонні фрукти. На прилавках закарпатська полуниця — в середньому по 75 гривень за кілограм: великі гарні ягоди продають по 80 гривень, дрібні ягоди не першої свіжості — 60−70 гривень за кілограм. Зауважила, що продавці полуниці неабияк конку­рують за свого покупця. Кожен як може припро­шує купити саме у нього. Я придбала полуницю, упаковану у спеціальну пластикову тару, заплати­ла 50 гривень. Львів’яни активно купують сезонну ягоду, дехто бере по два кілограми.

Фото автора
Фото автора

Продавці задоволені торгом. На одному з прилав­ків ринку побачила красиву черешню і зацікавилася цим вітамінним товаром. «Це іспанська, перший урожай, — сказала продавчиня Світлана. — За кілограм — 450 гри­вень». Я була вражена ціною, але продавчиня сказала, що вартість виправдана. Мовляв, закарпатська черешня ще буде не скоро, бо через холодну весну там затримав­ся сезон. Нашу розмову почула продавчиня сусідньої «фруктової» ятки і запросила до себе, щоб показати аль­тернативний варіант — іспанську лохину по 350 гривень за кілограм. «Треба бути останнім вар’ятом, щоб купити черешню по 450 гривень, коли лохина дешевша і корис­ніша», — сказала жінка. 450 гривень за кіло черешні — не межа. Для порівняння, у деяких продуктових супермар­кетах цю ягоду продають по 74 гривні за сто грамів…

У продажу є іспанські абрикоси — 120 гривень за кіло­грам. Цитрусові не подорожчали: апельсини — 40−45 гри­вень, лимони — 50, ківі — 55.

«Борщовий набір» старого урожаю не піднявся у ціні. Картопля — 15 гривень за кілограм, буряк — 10−13, капус­та — 7, молода капуста коштує дорожче — 18 гривень за кіло. Кілограм домашньої старої цибулі — 15−16 грн, морк­ва — 15.

У продажу з’явилися овочі «борщового набору» ново­го урожаю, їх ціна значно вища, ніж старого урожаю. Кіло­грам буряка — 35 грн, морква по 40 грн. Приємно вразила ціна молодої картоплі — 20 гривень за кілограм.

Покупці налягають на городню редиску, яка теж поде­шевшала щонайменше на 5 грн. Зараз за пучок редиски просять «десятку», а дехто продає і по 8 грн.

Схожі новини