Передплата 2025 «Добра кухня»

Запечена курка з яблуками та імбиром: ароматна страва для сімейної вечері

Ніжна курка, просочена ароматами імбиру, часнику та вершкового масла, у поєднанні з карамелізованими яблуками — ідеальний варіант для затишного домашнього обіду. Цей рецепт не лише простий у приготуванні, а й подарує неперевершений смак та святкову атмосферу за столом

1 курка для запікання вагою близь­ко 1,5 кг, 6−8 невеликих зелених яблук (1 кг), 3 см свіжого кореня ім­биру (40 г), 4 зубчики часнику, 80 г вершкового масла (можна пряжено­го), сіль і чорний мелений перець.

Розм’якшити масло за кімнатної тем­ператури. З курки зрізати весь видимий жир навколо шиї та на дупці. Натерти курку зовні та зсередини сіллю і перцем, залишити на 10−15 хв.

Розігріти духовку до 160°С. Очистити імбир і часник, натерти на дрібній тертці, змішати, трохи посолити. Можна додати прованські трав або суміш хмелі-сунелі. Змішати із розм’якшеним маслом.

Очистити 2 яблука від шкірки і серце­вини, нарізати його на невеликі часточ­ки. Скропити їх 1 ч. ложкою олії з імбиром і часником, вкласти у черевце курки і за­шити його або закріпити зубочистками. Рештою масляної пряної суміші змас­тити курку зовні з усіх боків. Застелити форму для запікання пергаментом, по­класти курку грудкою донизу. Поставити у нижню третину духовки, запікати 45 хв.

Яблука, що залишилися, очистити від шкірки, якщо вона тверда, вирізавши серцевину. Розрізати яблука на четвер­тинки. Змішати з рештою імбирно-час­никового масла, посолити і поперчити.

Перевернути курку у формі грудкою догори, обкласти підготовленими яблука­ми і поставити у духовку ще на 20−25 хв. Готовність курки найкраще визначати тер­мометром, встромивши його у найтов­стішу частину стегна (але не торкаючись кістки) — він має показати 69−70°С. Перед подачею дати курці, запеченій з яблука­ми, полежати під фольгою хоча б 7−10 хв, а краще 15. Тоді всі соки розподіляться по м’якоті, а курка стане смачнішою.

Подавати готову страву із золотисти­ми картопляними часточками, пригото­ваними у духовці або на пательні.