Горіхи: суперфуд для здоров’я, енергії та довголіття
Горіхи — справжнє джерело цінних речовин для вашого здоров’я! Вони насичують організм білками, корисними жирами, вітамінами та мінералами, підтримують серцево-судинну систему, зміцнюють імунітет і навіть допомагають зберегти гостроту розуму. Включіть горіхи у свій раціон — як самостійний перекус чи як доповнення до страв, і отримайте максимум користі для тіла та душі!
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/522547/horikhy.jpg)
Горіхи — джерело вітамінів та мінералів, корисних жирів, антиоксидантів та інших важливих для здоров’я речовин. Не дивно, що їх використовують у всіх системах харчування — від вегетаріанства та сироїдіння до кето- та палеодієти.
Жири та білки — головні складові горіхів, саме тому вони такі ситні й калорійні.
Білок — найважливіша будівельна цеглина клітин. 70% білків є незамінними амінокислотами, які організм не може виробити самостійно, і їх необхідно отримувати разом з їжею. Кількість білка у багатьох видах горіхів можна порівняти з його кількістю у м’ясі та птиці, тому горіхи — важлива складова вегетаріанського раціону.
Жири, як і білки, необхідні будові клітин, вони є найважливішими постачальниками енергії. Основні жири в горіхах — мононенасичені та поліненасичені, вони безпечні для судин та можуть вплинути на зниження рівня холестерину. Саме тому горіхи входять до лікувальної дієти для гіпертоніків. Горіхи містять мало натрію, проте багаті на кальцій, магній і калій, а також на вітаміни групи В.
Горіхи багаті на ненасичену жирну кислоту омега-3, яка захищає судини, підтримує функції серцевого м’яза, перешкоджає розвитку остеопорозу та допомагає зберегти гостроту зору. У США проводили дослідження, які показали, що у літніх людей, які їли по 4 порції горіхів на тиждень, краще зберігалися когнітивні функції, знижувалися біомаркери, пов’язані із внутрішніми запаленнями, зменшувався ризик смерті від ішемічної хвороби.
Та надмірне вживання горіхів може призвести до набору ваги. Щоправда, рослинні жири засвоюються повільніше, ніж швидкі вуглеводи (солодке та борошняне), і дозволяють довше не відчувати голоду. Безпечна норма — не більше 30 г горіхів на день 3−4 рази на тиждень.
Сирі горіхи значно корисніші, ніж ті, які зазнали термічної обробки. Найкраще перед вживанням замочити їх у воді на добу, щоб «активізувати» всі цінні речовини та позбутися фітатів — продуктів фітинової кислоти, яка блокує засвоєння корисних речовин із продукту.
Під час обсмажування горіхи не втрачають усю свою користь. Звичайно, частина корисних жирних кислот та антиоксидантів зруйнується, але, наприклад, лютеїн та зеаксантин, які є додатковим джерелом вітамінів та мінералів для здоров’я очей, не чутливі до високих температур. Найбільше нутрієнтів за термічної обробки втрачають мигдаль та волоські горіхи, а ось фісташкам смаження завдає найменшої шкоди.
Обсмажені горіхи краще засвоюються і не перевантажують печінку та кишківник. Головне — смажити їх на сухій, не надто гарячій пательні, без використання солі та цукру, та не довше 10 хв.
Різні види горіхів відрізняються набором вітамінів, мінералів та цінних речовин.
- Волоський горіх — чемпіон з утримання омеги-3. Регулярне вживання позитивно позначається на тонусі шкіри та стані волосся.
- Фундук підвищує стресостійкість, активізує обмін білка та жирних кислот. Для зміцнення судин можна змішати подрібнені ядра з курагою і їсти по ложці щодня.
- Мигдаль багатий на кальцій, залізо, магній, фосфор і калій, а також вітаміни Е та групи В, що стоять на варті імунітету.
- Фісташки вирізняються антиоксидантними властивостями, допомагають зміцнити серцево-судинну систему та запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі.
- Завдяки мінерально-вітамінному складу кеш’ю стабілізує роботу нервової системи, сприяє насиченню тканин киснем та зміцненню м’язів.
- Кедровий горіх багатий на мідь та йод. У цих горішках мало грубої клітковини та важких протеїнів, тому їх рекомендують для дитячого харчування.
Горіхи можна брати на перекус, а можна додавати в різні страви: кашу або йогурт, овочеві та фруктові салати, плов чи рагу, випічку.
Локшина з горіховим соусом
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/11/%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0.jpg)
400 г макаронів тальятеле (широкої локшини), 2 склянки волоських горіхів, 1 склянка молока, 60 г білого хліба без скоринки, 1 зубчик часнику, 50 г сиру пармезан, 2 ст. ложки оливкової олії, 5 гілочок петрушки, сіль і перець — до смаку.
Горіховий соус. Горіхи подрібнити на дрібну крихту. Хліб замочити у молоці. Змішати в мисці горіхи, розмочений хліб разом із молоком, вичавлений часник та натертий пармезан. Збиваючи, влити 2−3 ст. ложки оливкової олії. Приправити сіллю і перцем.
Зварити тальятеле у киплячій підсоленій воді згідно з інструкцією на упаковці. Злити воду, зберігши близько 100 мл.
З'єднати тальятеле з горіховим соусом у сотейнику або глибокій пательні, влити воду з-під локшини й прогріти на середньому вогні 15 хв.
Розкласти локшину у тарілки, посипати подрібненими листочками петрушки.
Поекспериментуйте з горіхами і щоразу смак страви виходитиме різним.
Рогалики з горіхами і родзинками
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/11/%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
60 г (трохи більше ¼ склянки) цукру (можна коричневого), 50 г родзинок, 50 г (½ склянки) очищених горіхів, ½ ч. ложки меленої кориці, 1−2 ст. ложки молока, вершків чи води.
Для тіста: 280 г (близько двох склянок) борошна, 180 г вершкового масла або маргарину, 180 г сиру 5−9%, 30 г (2 ст. ложки) цукру, 10 г ванільного цукру, ¼ ч. ложки дрібної солі.
Змішати розм’якшене масло, цукор і ванільний цукор дерев’яною ложкою або силіконовою лопаткою, поки не стануть схожі на крем. Додати сир і знову перемішати, щоб суміш стала однорідною. Всипати все борошно і перемішати до однорідності. Перекласти тісто на стіл і вимісити кілька разів. Руками сформувати прямокутник на три приблизно рівні частини. Накрити тісто плівкою або рушником і поставити у холодильник на 30 хв.
Родзинки промити і розкласти на паперовому рушнику, щоб висохли. Змішати цукор із корицею. Горіхи подрібнити качалкою, щоб вийшли шматочки завбільшки з горошину. Увімкнути духовку на 180°С. Застелити папером для випікання велике деко.
Розкачати тісто з холодильника на круг діам. 30−35 см. Відступивши від краю на 2−3 см, посипати його цукром із корицею (залишити 1 ч. ложку, щоб посипати перед випіканням). Скрутити кожен трикутник у рогалик від широкого краю до вузького.
Змастити рогалики молоком (вершками або водою) і посипати цукром з корицею.
Перекласти рогалики на деко, щоб між ними була відстань не менше ніж 2 см. Випікати рогалики до золотистого кольору, 20−25 хв.