Березовий сік — корисний нектар, покращує обмін речовин, зміцнює судини
Триває сезон березового соку, який містить чимало вітамінів групи В, С, також широкий набір мікроелементів, таких як залізо, кальцій, магній, калій
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530433/lymonad.jpg)
Напій корисний для імунітету, покращення обміну речовин, зміцнення серця та судин. У березового соку гарний сечогінний ефект — це поліпшує роботу нирок і позбавляє набряків.
Але головне у березовому соку — його антиоксидантна насиченість. Він тонізує організм, захищає клітини та сповільнює їх старіння.
Сік після збирання зберігається лише 48 годин, але його можна заморозити на 3−6 місяців. Напій, до речі, рекомендують не лише пити, а й використовувати для вмивання — сік зволожує шкіру, надає їй свіжості, підтримує пружність та вітамінізує.
Щоб отримати з соку максимальну користь, пити його треба свіжим, бажано відразу після збирання, не більше 1−2 склянок на день.
Березовий сік не можна пити тим, хто має алергію на пилок, сечокам’яну хворобу.
Обережно слід ставитися до цього весняного напою тим, хто має цукровий діабет. У березовому соку є значна кількість фруктози.
Для заготівлі березового соку як консерванти використовують цукор і лимонну кислоту, а квасу — вуглекислий газ, що виділяється під час бродіння.
Основне призначення соку та квасу — втамовувати спрагу. Але на їхній основі можна готувати інші напої. Наприклад, додаючи у сік вишневий, малиновий або інший сироп, можна зробити його смак більш насиченим, наближеним до «компотного». Також соком можна розбавляти концентровану заварку чорного чи зеленого чаю, квітів каркаде та готувати холодний чай, незамінний у літню спеку. На основі березового квасу роблять також смачні холодні супи, щоправда, за умови, що смак напою не дуже різкий. Тому треба дати квасу постояти відкритим, щоб із нього вийшов вуглекислий газ.
Лимонад на березовому соку
2 л свіжого березового соку, 1 маленький або 1 великий лимон, 7 ст. ложок цукру, лід — за бажання.
Лимони добре вимити і нарізати кружальцями. У мисці лимони засипати цукром, трохи притиснути ложкою і залишити на 20 хв, щоб пустили сік.
Березовий сік налити у каструлю, поставити на вогонь. До нього додати лимони із цукром. Добре вимішати. Довести до кипіння (але не кип’ятити!), вимкнути.
Залишити на 3 год охолонути і настоятися. Готовий лимонад перелити у банку або глечик і подавати, за бажання, з льодом. Якщо не вип'єте його відразу, краще зберігати лимонад процідженим від лимонних шматочків, інакше він може гірчити.
Краще брати свіжий сік або максимум 4-денної давності (якщо зберігався у прохолодному місці), щоб не був кислим, чи вже консервований з цукром, не доводити до кипіння, а змішати сік з лимонами та цукром до смаку.
Фанта із березового соку на зиму
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/04/%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0.jpg)
На чотири 3-літрові банки: 11 л березового соку.
Для сиропу: 1 л березового соку, 1 л цукру, 2 середні апельсини, 0,5 л натертої сирої моркви, 2 ст. ложки лимонної кислоти.
Сироп. Апельсини вимити і зі шкіркою змолоти на м’ясорубці або натерти та тертці. Також натерти на дрібній тертці сиру моркву. Змішати усі інґредієнти, закип’ятити, проварити 10 хв, залишити на ніч. Процідити, відтиснути жмих через марлю. Додати 11 л березового соку (щоб разом вийшло на 4 трилітрові банки), закип’ятити, залити у простерилізовані банки і закрити прокип’яченими кришками, перевернути догори дном і вкутати ковдрою до охолодження.
Жмих, що залишився, можна ще раз залити 3 л соку, довести до кипіння, настояти, процідити і просто пити як компот.