Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Березовий сік — корисний нектар, покращує обмін речовин, зміцнює судини

Триває сезон березового соку, який містить чимало вітамінів групи В, С, також широкий набір мікроелементів, таких як залізо, кальцій, магній, калій

Лимонад на березовому соку
Лимонад на березовому соку

Напій корисний для імуніте­ту, покращення обміну речо­вин, зміцнення серця та судин. У березового соку гарний се­чогінний ефект — це поліпшує роботу нирок і позбавляє на­бряків.

Але головне у березовому соку — його антиоксидантна насиченість. Він тонізує орга­нізм, захищає клітини та спо­вільнює їх старіння.

Сік після збирання зберіга­ється лише 48 годин, але його можна заморозити на 3−6 міся­ців. Напій, до речі, рекоменду­ють не лише пити, а й викорис­товувати для вмивання — сік зволожує шкіру, надає їй сві­жості, підтримує пружність та вітамінізує.

Щоб отримати з соку мак­симальну користь, пити його треба свіжим, бажано відразу після збирання, не більше 1−2 склянок на день.

Березовий сік не можна пити тим, хто має алергію на пилок, сечокам’яну хворобу.

Обережно слід ставитися до цього весняного напою тим, хто має цукровий діабет. У бе­резовому соку є значна кіль­кість фруктози.

Для заготівлі березового соку як консерванти викорис­товують цукор і лимонну кис­лоту, а квасу — вуглекислий газ, що виділяється під час бродін­ня.

Основне призначення соку та квасу — втамовувати спрагу. Але на їхній основі можна готу­вати інші напої. Наприклад, до­даючи у сік вишневий, мали­новий або інший сироп, можна зробити його смак більш наси­ченим, наближеним до «ком­потного». Також соком мож­на розбавляти концентровану заварку чорного чи зеленого чаю, квітів каркаде та готува­ти холодний чай, незамінний у літню спеку. На основі березо­вого квасу роблять також смач­ні холодні супи, щоправда, за умови, що смак напою не дуже різкий. Тому треба дати ква­су постояти відкритим, щоб із нього вийшов вуглекислий газ.

Лимонад на березовому соку

2 л свіжого березового соку, 1 маленький або 1 ве­ликий лимон, 7 ст. ложок цу­кру, лід — за бажання.

Лимони добре вимити і на­різати кружальцями. У мисці лимони засипати цукром, тро­хи притиснути ложкою і зали­шити на 20 хв, щоб пустили сік.

Березовий сік налити у ка­струлю, поставити на во­гонь. До нього додати лимо­ни із цукром. Добре вимішати. Довести до кипіння (але не кип’ятити!), вимкнути.

Залишити на 3 год охолону­ти і настоятися. Готовий лимо­над перелити у банку або гле­чик і подавати, за бажання, з льодом. Якщо не вип'єте його відразу, краще зберігати лимо­над процідженим від лимонних шматочків, інакше він може гір­чити.

Краще брати свіжий сік або максимум 4-денної давності (якщо зберігався у прохолод­ному місці), щоб не був кис­лим, чи вже консервований з цукром, не доводити до кипін­ня, а змішати сік з лимонами та цукром до смаку.

Фанта із березового соку на зиму

На чотири 3-літрові бан­ки: 11 л березового соку.

Для сиропу: 1 л березово­го соку, 1 л цукру, 2 серед­ні апельсини, 0,5 л натер­тої сирої моркви, 2 ст. ложки лимонної кислоти.

Сироп. Апельсини вими­ти і зі шкіркою змолоти на м’ясорубці або натерти та тертці. Також натерти на дріб­ній тертці сиру моркву. Зміша­ти усі інґредієнти, закип’ятити, проварити 10 хв, залишити на ніч. Процідити, відтисну­ти жмих через марлю. Дода­ти 11 л березового соку (щоб разом вийшло на 4 трилітро­ві банки), закип’ятити, залити у простерилізовані банки і за­крити прокип’яченими криш­ками, перевернути догори дном і вкутати ковдрою до охо­лодження.

Жмих, що залишився, можна ще раз залити 3 л соку, довести до кипіння, настояти, процідити і просто пити як компот.