Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гормон щастя

Продукти, які підвищують рівень серотоніну

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Серотоніном називають гормон щастя, який відповідає за добрий чи поганий настрій. Коли його рівень в організмі дуже низький, ми відчуваємо тривогу, роздратування, часто навіть хочеться плакати.

Як зробити так, щоб рі­вень серотоніну не зни­жувався, а настрій за­вжди був добрим? Як не дивно, одне із найкращих рішень — зміна раціону. Саме те, що ви їсте часто, впливає на ваш на­стрій. Додайте ці продукти у свій раціон, щоб покращити настрій і знизити тривожність та стрес.

Сочевиця багата на різні ві­таміни та мінерали. Але її вар­то включити до свого меню ще й тому, що вона допомагає по­кращити настрій. У сочевиці чимало вуглеводів, які сприя­ють виробленню серотоніну. Крім цього, у продукті багато заліза, що підвищує гемогло­бін і заряджає енергією. А ще сочевиця добре регулює рі­вень цукру в крові і, як наслі­док, усуває стрибки настрою. Тому сміливо додавайте цей продукт у свій раціон.

Молоко є чудовим засобом не лише для заспокоєння, воно ще й піднімає настрій. Цей продукт багатий на вітаміни групи В, D, білки, амінокисло­ти і кальцій. Останній, до речі, значно впливає на моральний стан. Багато фахівців радять пити 1% молоко. На їхню дум­ку, саме воно сприятливо по­значається на настрої. До речі, якщо є проблеми зі сном, то склянка теплого молока з ме­дом допоможе швидко заснути та міцно спати.

Риба — ще один не менш ко­рисний продукт для настрою. Особливо вона впливає на нервову систему. У складі риби велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, які чу­дово заспокоюють нерви. Крім того, регулярне вживання риби значно знижує рівень кортизо­лу та адреналіну. Саме тому цей продукт корисний тим, хто страждає від частих панічних атак. Багата на вітамін і міне­рали риба сприяє виробленню триптофану, який бере актив­ну участь у виробленні серото­ніну.

Суп із сочевицею і грибами

120 г сочевиці, 100 г пе­чериць, 1 цибулина ріпчас­та, 1 морквина, 1 куряче філе, олія — для смаження, 1 лавровий листок, сіль і пе­рець — до смаку.

Зварити курячий бульйон. Додати філе, половину цибу­лини, половину морквини, лав­ровий листок і перець.

Другу половину моркви на­різати або натерти на грубій тертці, подрібнити цибулю. Обсмажити овочі на олії. Гриби нарізати пластинками й додати до овочів.

З бульйону вийняти цибу­лю та моркву. Філе нарізати шматочками, повернути його в бульйон. Додати підсмажені цибулю, моркву та гриби. До­вести до кипіння й додати со­чевицю. Варити суп до готов­ності сочевиці.

Хек під пряною скоринкою

800 г філе хека, 5 тюльок пряного посолу, 1 червона цибулина, 3 ст. ложки пані­рувальних сухарів, зелень петрушки і кропу, 1 ст. лож­ка винного оцту, ½ склян­ки білого сухого вина, олія оливкова, сіль, чорний пе­рець.

Цибулину грубо нарізати, обсмажити до прозорості. До­дати ложку винного оцту, туш­кувати пів хвилини. Викласти у форму для запікання. Попер­чити.

Філе хека викласти у фор­му для запікання поверх цибу­лі. Посолити, поперчити, обе­режно влити вино.

Тюльку пряного посолу роз­терти із сіллю на пасту. Додати кілька ложок оливкової олії. Пе­ремішати. Додати панірувальні сухарі, трохи посіченої петруш­ки та кропу. Перемішати. Нане­сти отриману масу на філе хека і запікати у розігрітій до 220°C духовці 20 хв.

Схожі новини