Гормон щастя: продукти, які підвищують рівень серотоніну
Серотоніном називають гормон щастя, який відповідає за добрий чи поганий настрій. Коли його рівень в організмі дуже низький, ми відчуваємо тривогу, роздратування, часто навіть хочеться плакати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509568/pexels-helena-lopes-693269.jpg)
Як зробити так, щоб рівень серотоніну не знижувався, а настрій завжди був добрим? Як не дивно, одне із найкращих рішень — зміна раціону. Саме те, що ви їсте часто, впливає на ваш настрій. Додайте ці продукти у свій раціон, щоб покращити настрій і знизити тривожність та стрес.
Сочевиця багата на різні вітаміни та мінерали. Але її варто включити до свого меню ще й тому, що вона допомагає покращити настрій. У сочевиці чимало вуглеводів, які сприяють виробленню серотоніну. Крім цього, у продукті багато заліза, що підвищує гемоглобін і заряджає енергією. А ще сочевиця добре регулює рівень цукру в крові і, як наслідок, усуває стрибки настрою. Тому сміливо додавайте цей продукт у свій раціон.
Молоко є чудовим засобом не лише для заспокоєння, воно ще й піднімає настрій. Цей продукт багатий на вітаміни групи В, D, білки, амінокислоти і кальцій. Останній, до речі, значно впливає на моральний стан. Багато фахівців радять пити 1% молоко. На їхню думку, саме воно сприятливо позначається на настрої. До речі, якщо є проблеми зі сном, то склянка теплого молока з медом допоможе швидко заснути та міцно спати.
Риба — ще один не менш корисний продукт для настрою. Особливо вона впливає на нервову систему. У складі риби велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, які чудово заспокоюють нерви. Крім того, регулярне вживання риби значно знижує рівень кортизолу та адреналіну. Саме тому цей продукт корисний тим, хто страждає від частих панічних атак. Багата на вітамін і мінерали риба сприяє виробленню триптофану, який бере активну участь у виробленні серотоніну.
Суп із сочевицею і грибами
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D1%81%D1%83%D0%BF.jpg)
120 г сочевиці, 100 г печериць, 1 цибулина ріпчаста, 1 морквина, 1 куряче філе, олія — для смаження, 1 лавровий листок, сіль і перець — до смаку.
Зварити курячий бульйон. Додати філе, половину цибулини, половину морквини, лавровий листок і перець.
Другу половину моркви нарізати або натерти на грубій тертці, подрібнити цибулю. Обсмажити овочі на олії. Гриби нарізати пластинками й додати до овочів.
З бульйону вийняти цибулю та моркву. Філе нарізати шматочками, повернути його в бульйон. Додати підсмажені цибулю, моркву та гриби. Довести до кипіння й додати сочевицю. Варити суп до готовності сочевиці.
Хек під пряною скоринкою
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D1%85%D0%B5%D0%BA.jpg)
800 г філе хека, 5 тюльок пряного посолу, 1 червона цибулина, 3 ст. ложки панірувальних сухарів, зелень петрушки і кропу, 1 ст. ложка винного оцту, ½ склянки білого сухого вина, олія оливкова, сіль, чорний перець.
Цибулину грубо нарізати, обсмажити до прозорості. Додати ложку винного оцту, тушкувати пів хвилини. Викласти у форму для запікання. Поперчити.
Філе хека викласти у форму для запікання поверх цибулі. Посолити, поперчити, обережно влити вино.
Тюльку пряного посолу розтерти із сіллю на пасту. Додати кілька ложок оливкової олії. Перемішати. Додати панірувальні сухарі, трохи посіченої петрушки та кропу. Перемішати. Нанести отриману масу на філе хека і запікати у розігрітій до 220°C духовці 20 хв.