Біляївську юшку готують у казані
Страва — у нематеріальній спадщині України
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509109/iushka.jpg)
Біляївка — українське місто в Одеській області, яке отримало особливу популярність завдяки своїй славнозвісній юшці, що стала елементом нематеріальної культурної спадщини України. Обов’язкова страва під час родинних зібрань чи свят, страва вихідного дня, вона зібрала у собі найкращі смаки свіжої риби, овочів, зелені. Саме тут відтворили стародавню козацьку технологію приготування — у казані.
Більш ніж двісті років тому козаки з Полтавщини заснували на Одещині місто Біляївку: сюди вони переселилися після гонінь з боку російської влади. Відтоді тут свято оберігають стародавні традиції.
Єдиного рецепта юшки по- біляївськи немає. Рецепт у кожній родині передають від батьків дітям уже сім поколінь поспіль. Одна з вимог — варити у казані на відкритому багатті. Спершу у воду кладуть рибу: вона має бути щонайменше трьох видів. Сом та товстолобик — для навару та жиру, короп — для солодкості. Така комбінація — головний секрет справжньої насиченої юшки. Риба для юшки має бути лише свіжа, жива — інакше нічого не вийде. Коли риба дихає, в неї зовсім інший смак. А коли вона вже полежить, то вже не дає такого навару і такого смаку, як зі свіжої риби.
Усі таємниці юшки знають, звісно, й місцеві рибалки, які на річці виловлюють майбутній обід. Кажуть: для доброї юшки важливо, щоб співвідношення води та риби було один до одного. А ще не треба знімати шуму для кращого навару.
Як зароджувались ці традиції, можна побачити у місцевому музеї «Чистої питної води». Важливу роль у житті громади відіграє Дністер. Річка є і годувальницею, і транспортним коридором. Є у музеї дуже старий човен — плоскодонка — тому що пласке дно. Це пішло ще від козаків, які поселилися на цьому березі. Також — довбанка, від неї пішла козацька чайка, в якій нарощували борти до чотирьох метрів.
У місцевій громаді після такого визнання замислюються над тим, щоб провести фестиваль рибної юшки.
На столі має бути ще один елемент — саламур. Це соус з томатів, часнику, гострого перцю та самої щойно звареної юшки. Саламур готують окремо. Рибу викладають на блюдо, а юшку наливають у чашки. І в піали наливають саламур — кожен сам приправляє рибу та юшку.
Юшка по-біляївськи
4−4,5 кг риби, 2 цибулини, 3 картоплини, 2 болгарські перці, 1−1,5 ст. ложки томатної пасти, 1−2 морквини, 1 яблуко, шматочок сала, спеції: лаврове листя, перець мелений, горошком, сіль, часник, зелень петрушки, корінь петрушки та селери, 50 мл горілки.
Риби потрібно декілька видів. Чудово підходять короп, товстолоб, лящ або окунь. Рибу очистити від нутрощів, вийняти зябра, але риб’ячий міхур залишити, щоб був хороший навар. Відділити голову, решту нарізати на шматочки 7−8 см. Помити і покласти у миску.
Рибу, разом з водою, яка з неї стекла, та міхуром викласти у казан. Налити води, не доходячи до країв 7 см. Поставити на вогонь.
Цибулю розрізати на чотири частини і покласти до казана. Далі - шматочок сала, 1 ст. ложку солі, щоб риба її увібрала. Картоплю теж розрізати на 4 частини, 1 болгарський перець вкласти цілим, лише хвостик зрізати. А другий нарізати кубиками. Моркву натерти або нарізати. Яблуко нарізати кружальцями, покласти помідори або томатну пасту. Додати декілька зубчиків часнику, гострий перець, корінь петрушки та маленький шматочок кореня селери.
Коли все почне закипати, додати зелень петрушки і, якщо є, 2 гілочки любистку. Додати спеції: лаврове листя, перець горошком та мелений.
Під час приготування юшки її не можна перемішувати.
Від моменту, як поклали інґредієнти у каструлю і до закипання, мине близько 20 хв.
Уже у киплячу юшку вилити 50 грамів горілки — вона прибирає піну. Під час завершення приготування потрібно занурити у юшку шматочок тліючого фруктового дерева: персика, яблуні, груші… Тліючий край треба на десять секунд опустити в казан — для того, щоб у юшки не було запаху мулу.
Опісля треба вийняти з казана яблука та сало. В такому стані млоїти юшку на слабкому вугіллі хвилин 40.
Саламур. Натерті помідори або кетчуп розбавити двома ополониками киплячої юшки. Додати вичавлений часник, мелений перець, можна трохи посіченого червоного гострого стручкового перцю. Все ретельно перемішати. Додавати до юшки і смакувати.