Передплата 2024 «Добра кухня»

Сахновщинський коровай — обрядовий хліб зі Слобожанщини

Сахновщинський коровай увійшов до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Випікають коровай з нагоди весіль, він є атрибутом свята першого та останнього снопа. Це обов’язковий атрибут усіх релігійних свят, новосіль, хрестин, а також місцевих свят

Випікання короваю у селах Сахновщинсько­го району Харківської області є досить давньою практикою. Подібні традиції побутують також у селах Огіїв­ці, Терноватці, Гаркушингому, Костянтинівці.

Сахновщинський коровай вирізняється тим, що він одно­ярусний, зі скоринкою від світ­лого до насичено-коричневого кольору, прикрашений оздо­бою тіста з рослинними еле­ментами.

Є три найбільш пошире­ні способи приготування ко­роваю: з цілого шматка тіста, з одного великого та 9 неве­ликих шматків тіста, а також з двох з'єднаних між собою «ко­сичок», невеликого централь­ного шматка тіста, шести на­вколоцентральних шишок та шматочків тіста для заповнення форми.

Базовими інґредієнтами випічки є молоко, жир (мас­ло вершкове, маргарин, олія), вода, яйця, цукор, сметана, дріжджі, борошно. Але кожна майстриня може додати інші інґредієнти на свій смак.

Традиційно всі етапи виго­товлення неодмінно супрово­джувалися обрядовими (коро­вайними), нерідко веселими, жартівливими піснями, при­мовляннями, хоча в наші дні цей процес значно спроще­ний. Часто у випадку весілля, хрестин, проводів господи­ня для допомоги запрошувала кілька жінок — подруг, кумів, ро­дичок для випікання короваю, бо хліба необхідно було спек­ти вдосталь.

Від звичайного хліба ко­ровай відрізняється не тільки складнішим рецептом. Він не­одмінно має бути щедро при­крашений виліпленим із тіста декором. Найчастіше це квіти, також дуже популярними є ко­лоски, а для весільних корова­їв здебільшого роблять фігур­ки лебедів.

Рецепт тіста у кожної май­стрині свій. За традиційною технологією його заквашува­ли на хмелі. Зараз частіше ви­користовують для виготовлен­ня короваїв дріжджі.

Український центр культур­них досліджень — науково-до­слідна установа Міністерства культури України — наводить один із варіантів приготування. Авторський рецепт записали від Л. О. Терещенко (1947 р. н.) із села Огіївки, найстаршої но­сійки цього елемента немате­ріальної культурної спадщини. Пропорції в рецепті приблизні.

Сахновщинський коровай

Для опари («запарки»): 0,5 л теплої води, 0,5 склян­ки цукру, 3 ст. ложки сухих дріжджів, борошно.

Для тіста: опара, 0,5 л те­плого молока, 0,5 л смета­ни, 200 г масла, 1 ст. лож­ка солі, 0,5 склянки олії (або 100 г розтопленого смаль­цю), 3 пачки ванільного цу­кру (або 2 пачки ваніліну), 10 курячих яєць (має вийти повна 0,5-літрова бан­ка), 0,5-літрова банка цукру, дрібка соди.

Опара («запарка»). У вели­ку посудину додати теплу воду, цукор, сухі дріжджі. Добре пе­ремішати ложкою, додати бо­рошна стільки, щоб вийшло як густа сметана. Накрити руш­ником, поставити біля печі на 30 хв.

Тісто. Добавити в опару по пів літра теплого молока і сметани, розтоплене масло, сіль, олію або смалець, ваніль­ний цукор або ванілін. В окре­мій посудині збити яйця з з цу­кром, можна додати більше. Це все змішати з попередньою масою. У великій посудині з борошном зробити ямку, вси­пати соду, залити всю масу і добре розмішати. Місити, поки тісто не відставатиме від рук. Залишити підходити біля печі на 1 год. Далі розділити тіс­то на частини й формувати ко­ровай. Після формування ко­роваю його треба залишити в теплому місці підійти перед ви­піканням. Після цього змасти­ти сумішшю яйця з молоком і випікати у розпеченій печі. Че­рез пів години вийняти, змас­тити солодкою водою.

Схожі новини