Передплата 2024 ВЗ

Щоб мозок не старів

Літнім людям слід додати у раціон рибу, горіхи, шоколад…

Фото pexels
Фото pexels

Робота мозку потребує величезних енергоресурсів, і з роками підтримувати його повноцінне функціонування стає складніше. Експерти назвали 6 продуктів для підтримання і поліпшення когнітивних властивостей літніх людей.

Незалежно від причин, через які зібратися з дум­ками з віком стає все складніше, важливо пам’ятати, що на цей процес можна впли­нути. Раціон відіграє ключову роль у допомозі мозку.

З віком метаболізм знижу­ється, а разом із ним фізич­на активність і необхідні для неї білки, жири. Тому у людей, старших за 40 років, калорій­ність денного раціону має кож­ні 10 років зменшуватися на 7% і після 60 років становити орієнтовно 1800 ккал у жінок і 2200 ккал у чоловіків. Зрос­тає потреба у поживних речо­винах. Серед них вітаміни А, D, Е, В12, омега-3, а також калій, кальцій, залізо і магній. Тому найзручніше скласти раціон, до якого входитимуть необхід­ні продукти.

Найбільш позитивно на пам’ять впливають жирні кис­лоти омега-3. Ці мікроелемен­ти є в оселедці, скумбрії, пал­тусі, камбалі, лососі, сьомзі та іншій рибі. Крім того, ці види риби не лише сповільнюють процеси старіння, знижуючи ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а й сприяють нор­малізації обмінних процесів і зміцненню стінок судин.

Тим, хто не любить рибу або віддає перевагу рослинній їжі, заповнити запас жирних кис­лот омега-3 допоможуть рос­линні олії. Найкращими вва­жають оливкову та лляну. Вони багаті на магній і вітаміни гру­пи В, які сприяють зміцненню пам’яті.

Багатим джерелом поліне­насичених жирних кислот і ві­тамінів, що сприяють поліп­шенню мозкової активності, є горіхи, зокрема волоські. За формою вони схожі на мозок, і багато хто сприймає це за під­казку природи, що вказує на головне призначення продук­ту.

Добре сприяє роботі го­ловного мозку амінокисло­та треонін. Вона є у зеленому чаї, а тому його важливо пити людям, які бажають поліпши­ти когнітивні функції, що віді­грають життєво важливу роль у формуванні пам’яті, способу мислення та концентрації ува­ги. Зелений чай також тонізує і покращує загальне самопо­чуття.

Основними продуктами з какао-бобів, які містять міні­мальну кількість сторонніх і не­потрібних домішок, є какао- порошок і темний шоколад. Ці продукти покращують концен­трацію уваги та стимулюють кровообіг головного мозку. Це допомагають зробити кофеїн та антиоксиданти, що є в них. Крім цього, шоколад покра­щує настрій, а це вкрай важли­во для літніх людей.

Яєчні жовтки містять вели­чезну кількість мікроелемен­тів, кожен з яких важливий для організму. Особливо цінний холін, який сприяє запобіган­ню атеросклерозу і нормалізує роботу нервової системи.

Цинк, магній і мідь є в насін­ні гарбуза, льону та чіа. Спожи­вання цих продуктів також ста­не чудовим доповненням для підтримування якісної роботи головного мозку, особливо в літньому віці.

Скумбрія маринована

2 скумбрії, 0,5 л води, 2 ст. ложки солі, 1 ст. лож­ка цукру, 1 ст. ложка олії, 1 лавровий листок, перець го­рошком, 2 ст. ложки оцту 9%, 2 цибулини.

Скумбрію розморозити, очистити від луски, вийняти нутрощі та відрізати плавники, голови й хвости. Обов’язково зняти чорну плівку в черевці. Тушки ретельно вимити.

Нарізати рибу на шматочки однакової ширини.

У сотейник або невелику каструлю влити воду. Додати сіль, цукор, перець горошком і лавровий листок. Постави­ти маринад на сильний вогонь, після закипання влити олію та оцет і відразу зняти каструлю з вогню. Готовий маринад осту­дити.

Цибулю очистити і наріза­ти півкільцями або кільцями середньої товщини. У чисту суху банку або у пластиковий контейнер на дно виклас­ти частину цибулі. Зверху — шматочки скумбрії. Далі зно­ву зробити шар цибулі, потім риби, так до верху банки. За­лити рибу охололим марина­дом по вінця банки. Закрити капроновою або металевою гвинтовою кришкою і поста­вити в холодильник мінімум на дві доби.

Схожі новини