Передплата 2024 «Добрий господар»

Деруни із сирною начинкою

Рецепт

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

500 г картоплі, 50 г твердого сиру, 50 г борошна, 1 яйце, 2 гілочки пе­трушки, 4−5 ст. ложок олії, сіль, чор­ний перець.

Очищену картоплю натерти на грубій або середній тертці. Скласти картопля­ну масу у велику миску і залишити на 5 хв. Злити сік, що виділився, притиска­ючи натерту картоплю лопаткою. Або застелити друшляк подвійним шаром марлі, викласти в нього картопляну масу і відтиснути сік руками.

У миску з картоплею всипати 40 г бо­рошна, посолити і приправити чорним меленим перцем. За бажання можна додати в тісто спеції - сушений че­брець, подрібнений розмарин, мелений мускатний горіх, копчену паприку або куркуму. Ретельно перемішати карто­пляну масу лопаткою.

В окрему миску натерти сир на дріб­ній тертці. Відокремити від стебел і посікти листя петрушки. З'єднати на­тертий сир з яйцем і петрушкою, до­дати борошно, що залишилося, і пере­мішати начинку виделкою чи лопаткою. За бажання начинку теж приправити перцем.

У пательні з товстим дном розігріти олію 1−1,5 хв. Якщо вона буде недостат­ньо прогріта, деруни можуть прилипну­ти до дна. Розкласти порції картопля­ного тіста (по 1 ст. ложці) і розрівняти лопаткою, надаючи їм округлої форми. Не викладати надто тісно, залишати між дерунами вільний простір. На кожен картопляний корж викласти по 1 ст. лож­ці сирної начинки.

Розподілити на сирі решту натертої картоплі і злегка притиснути лопаткою. Смажити деруни 3−4 хв, накривши па­тельню кришкою. Зняти кришку і дати нижній скоринці підрум'янитися, 1−2 хв. За допомогою широкої лопатки акурат­но перевернути на інший бік. Смажити ще 3−4 хв. За цей час картопля має до­статньо просмажитися, а сир встигне повністю розплавитися.

Викладати деруни на тарілку в один шар, остудити 1−2 хв і подавати.

До дерунів можна подати сметану, домашній майонез, кетчуп або аджику.

Схожі новини