Капуста, запечена у печі
Страву внесено до унікальної гастрономічної спадщини Волині
Давні українські страви, які готували ще наші бабусі, деякий час були несправедливо забуті. Та тепер ми змінили своє ставлення до нашої кулінарії. Частіше готуємо свої національні страви, пишаємося ними. Одна з таких — розкішна на смак печена капуста, яку готують на Волині. Найсмачнішою вона виходить, коли приготована у печі.
Готують її у селі Смідині Ковельського району. Віднедавна смідинську капусту внесено до унікальної гастрономічної спадщини Волині.
За переказом найстаршої жительки с. Смідина (1924 р. н.), традиції приготування капусти в печі дотримувалася ще її мама, тому корені цієї традиції затаїлися значно глибше. Інформацію про традицію та її побутування збирала односельчанка Надія Тарасівна Шевчук — заслужена вчителька УРСР, краєзнавець.
Коли українці відзначають Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, у селі Смідині - престольний празник. У храмі відбувається Служба Божа, після якої люди йдуть у гості і сідають за святковий стіл. Королевою столу є печена капуста. Гості, що їхали або йшли у Смідин на празник, говорили: «Їдемо у Смідин на капусту».
Місцеві жителі дотримуються певних традицій запікання капусти. Подружжя Козачуків зі Смідина зберігає кулінарні традиції краю. Господиня Людмила наголошує, що печена капуста — особлива страва, ніде більше такої не куштувала. Вона навчилася її готувати від місцевих господинь 40 років тому, коли приїхала сюди жити.
Оскільки зараз не в кожній хаті збереглася піч, то сусіди приносять капустини до тієї хати, де вона є. До речі, хату, в якій пекли капусту, можна впізнати за запахом. Щоб не переплутати капустини, встромлюють у качан записочку. Перед тим, як покласти капусту в піч, каже Людмила Козачук, страву благословляють молитвою. Закривають піч затулкою, завішують завісою. Капусту печуть цілу ніч, і лише над ранок господиня виймає її з печі. Із печеної капусти знімають чорні пригорілі листки і готують страву, яку ставлять у центрі стола. До неї смакують вареники або домашній печений хліб.
Волиняни кажуть, що капуста щоразу смакує по-іншому, проте секрет приготування страви знає лише господиня.
Смідинська капуста
1 капустина, 2 квашені огірки, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 2 ст. ложки олії, сіль, перець — до смаку.
З середини капустини вирізати качан.
Напалити піч. Коли вогонь у печі вигорить, вибрати жар, трохи залишивши всередині.
Просто на черінь (дно печі, де горять дрова) покласти качан капусти без посуду та жодних спецій. Закрити піч та заліпити дверцята піском та глеєм. Для цього потрібно взяти 1 кг глею та кілька жмень піску, додати води, щоб консистенція стала схожою на м’який пластилін.
Уранці глеєву масу зняти із заслінки (дверцят печі), капусту вийняти з печі, зняти запечені верхні листочки.
Довільно нарізати капусту — зазвичай великими шматочками.
До капусти додати сіль та перець, заправити олією з часником.
Подати із квашеними огірками та нарізаною цибулею.