Імунітет зміцнить і судини захистить: квашена капуста корисніша за свіжу
Квашена капуста — вітамінізований дієтичний продукт. У процесі ферментації капуста насичується корисними бактеріями, стає корисною майже для всіх. Наприклад, діабетикам завдяки продукту вдається контролювати зміни рівня глюкози у крові. Також покращується травлення, зміцнюється здоров’я судин та знижується ризик серцево-судинних захворювань
Але головна властивість квашеної капусти полягає в тому, що завдяки їй можна зміцнити імунітет. Вона є одним із лідерів за вмістом вітаміну С.
Регулярне вживання квашеної капусти оздоровлює весь організм. Крім того, це ще й дуже смачний продукт, який можна використовувати як самостійно, так і у різних рецептах.
Незважаючи на однозначну користь, споживання капусти краще обмежити у випадку гастриту, виразкової хвороби, проблем із підшлунковою залозою та деякими запальними захворюваннями кишківника.
Салат із квашеної капусти
300 г квашеної капусти, 4 середні картоплини, 2 середні кислі яблука, 50 г брусниці, 2 зубчики часнику, 4 ст. ложки нерафінованої соняшникової олії.
Картоплю вимити щіткою, загорнути у фольгу і запікати у духовці за температури 200°С 40 хв. Потім облити холодною водою, очистити, остудити і нарізати на шматочки, зручні для їди.
Квашену капусту посікти. Яблука очистити і нарізати короткою соломкою, відразу змішати з капустою і картоплею.
Розчавити зубчики часнику, змішати з олією і збити блендером.
Заправити салат олією, додати брусницю і ретельно перемішати. Дати настоятися 5−10 хв і подавати.
Щоб салат вийшов ситнішим, можна додати смажену курячу грудку.
Котлети із квашеної капусти
500 г квашеної капусти, 150 г цибулі, 2 зубчики часнику, 2 яйця, 10 г цукру, 200 г борошна, 1 ч. ложка харчової соди, мелений чорний перець — до смаку, олія — для смаження.
Квашену капусту відтиснути і залити холодною водою на 30 хв. Потім відтиснути. Викласти на дошку і нарізати дрібніше. Перекласти у глибоку миску. Додати посічену цибулю і вичавлений часник, яйця і цукор. Перемішати.
Борошно перемішати із харчовою содою. Потім додати суміш у миску з квашеною капустою. Поперчити до смаку і дуже ретельно перемішати.
У великій широкій пательні нагріти невелику кількість олії. Викласти столовою ложкою масу із квашеної капусти порціями на відстані одна від одної.
Обсмажити котлети з одного боку на середньому вогні до рум’яної скоринки. Перевернути кулінарною лопаткою. Обсмажити з іншого боку. Викласти на тарілку.
Так приготувати котлети з маси, що залишилася. Подавати гарячими. Котлети можна доповнити сметаною або томатним соусом до смаку.
Якщо квашена капуста не кисла, то можна її не вимочувати, а лише відтиснути від розсолу, нарізати і далі з'єднати з усіма інґредієнтами, передбаченими в рецепті.
У такі котлети з квашеної капусти можна додати трохи дрібно нарізаного болгарського перцю: страва набуде дуже приємних, яскравих, ледь солодкуватих ноток.