Передплата 2025 «Добра кухня»

Імунітет зміцнить і судини захистить: квашена капуста корисніша за свіжу

Квашена капуста — вітамінізований дієтичний продукт. У процесі ферментації капуста насичується корисними бактеріями, стає корисною майже для всіх. Наприклад, діабетикам завдяки продукту вдається контролювати зміни рівня глюкози у крові. Також покращується травлення, зміцнюється здоров’я судин та знижується ризик серцево-судинних захворювань

Салат із квашеної капусти
Салат із квашеної капусти

Але головна властивість квашеної капусти полягає в тому, що завдяки їй можна зміцнити імунітет. Вона є од­ним із лідерів за вмістом віта­міну С.

Регулярне вживання кваше­ної капусти оздоровлює весь організм. Крім того, це ще й дуже смачний продукт, який можна використовувати як са­мостійно, так і у різних рецеп­тах.

Незважаючи на однознач­ну користь, споживання капус­ти краще обмежити у випадку гастриту, виразкової хвороби, проблем із підшлунковою за­лозою та деякими запальними захворюваннями кишківника.

Салат із квашеної капусти

300 г квашеної капус­ти, 4 середні картоплини, 2 середні кислі яблука, 50 г брусниці, 2 зубчики часни­ку, 4 ст. ложки нерафінова­ної соняшникової олії.

Картоплю вимити щіткою, загорнути у фольгу і запікати у духовці за температури 200°С 40 хв. Потім облити холодною водою, очистити, остудити і нарізати на шматочки, зручні для їди.

Квашену капусту посікти. Яблука очистити і нарізати ко­роткою соломкою, відразу змі­шати з капустою і картоплею.

Розчавити зубчики часнику, змішати з олією і збити блен­дером.

Заправити салат олією, до­дати брусницю і ретельно пе­ремішати. Дати настоятися 5−10 хв і подавати.

Щоб салат вийшов ситні­шим, можна додати смажену курячу грудку.

Котлети із квашеної капусти

500 г квашеної капус­ти, 150 г цибулі, 2 зубчики часнику, 2 яйця, 10 г цукру, 200 г борошна, 1 ч. лож­ка харчової соди, мелений чорний перець — до смаку, олія — для смаження.

Квашену капусту відтисну­ти і залити холодною водою на 30 хв. Потім відтиснути. Ви­класти на дошку і нарізати дрібніше. Перекласти у глибо­ку миску. Додати посічену ци­булю і вичавлений часник, яйця і цукор. Перемішати.

Борошно перемішати із хар­човою содою. Потім додати су­міш у миску з квашеною ка­пустою. Поперчити до смаку і дуже ретельно перемішати.

У великій широкій пательні нагріти невелику кількість олії. Викласти столовою ложкою масу із квашеної капусти порціями на відстані одна від одної.

Обсмажити котлети з од­ного боку на середньому вог­ні до рум’яної скоринки. Пере­вернути кулінарною лопаткою. Обсмажити з іншого боку. Ви­класти на тарілку.

Так приготувати котлети з маси, що залишилася. Пода­вати гарячими. Котлети можна доповнити сметаною або то­матним соусом до смаку.

Якщо квашена капуста не кисла, то можна її не вимочува­ти, а лише відтиснути від роз­солу, нарізати і далі з'єднати з усіма інґредієнтами, передба­ченими в рецепті.

У такі котлети з квашеної капусти можна додати трохи дрібно нарізаного болгарсько­го перцю: страва набуде дуже приємних, яскравих, ледь со­лодкуватих ноток.