Горіхи замість піґулок
Знижують ризик серцево-судинних захворювань, інсульту та інфаркту
Жоден інший горіх не є таким популярним, як волоський. Цей продукт має й безліч корисних лікувальних властивостей. Про нього найчастіше говорять або як про засіб, здатний активізувати різні людські функції, або як про природний аналог віагри.
Корисні властивості волоського горіха вивчають у лікуванні онкологічних захворювань, хвороби Альцгеймера, стресу, роботи судин та серця, нормалізації репродуктивної функції.
Чимало досліджень показують, що вживання великої кількості рослинних продуктів, до яких належать і волоські горіхи, знижує ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань і смертності загалом. Це також забезпечує здоровий колір обличчя, сприяє припливу сил та енергії, нормалізації маси тіла.
Моно- та поліненасичені жирні кислоти, що є у горіхах, сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину у крові, що допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту та інфаркту міокарда. Ризик розвитку ішемічної хвороби серця у тих, хто споживає горіхи більш ніж 4 рази на тиждень, на 37% нижчий порівняно з тими, хто не їсть горіхів або робить це рідко.
Волоські горіхи є добрим джерелом міді, магнію та марганцю. Це відіграє важливу роль у запобіганні розвитку остеопорозу.
Волоські горіхи люблять спортсмени, оскільки вони багаті на амінокислоту аргінін, яка викликає розширення кровоносних судин, покращуючи таким чином приплив крові до м’язів. Горіхи багаті і на вітамін Е, який допомагає зберегти красу шкіри, волосся та нігтів. Також вчені встановили, що за рахунок великої кількості біоактивних речовин та лецитину вони добре зміцнюють пам’ять, знімають нервову напругу та активують роботу мозку. Очевидно, що волоські горіхи є натуральними та смачними ліками від багатьох хвороб.
Волоський горіх використовують для приготування закусок, перших страв, гарячих м’ясних страв, соусів, гарнірів та особливо десертів. Поєднуються волоські горіхи з баклажанами, яйцями, свіжою зеленню, медом, сухофруктами та спеціями.
Трубочки з горіхами
Для тіста: 250 г борошна, 100 г цукру, 100 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 80 г сметани, ½ ч. ложки солі, ½ ч. ложки соди, 1 ч. ложка ванільного цукру.
Для начинки: 300 г волоських горіхів, 40 г цукрової пудри, 100 мл сиропу або меду.
Начинка. Волоські горіхи обсмажуємо на сухій пательні або на деку до приємного золотистого кольору. Очистити від лушпиння і потовкти у ступці, щоб вони стали масляними. Якщо немає ступки з маточкою, то можна притиснути їх качалкою, але обов’язково потрібно добитися маслянистого стану. Змішати горіхову масу із цукровою пудрою, будь-яким сиропом або медом. Начинка виходить в’язкою та дуже ароматною.
Увімкнути духовку на 200°С, деко застелити пергаментом і злегка змастити вершковим маслом.
Тісто. Борошно змішати із содою і просіяти. В іншій мисці з'єднати яйце, цукор, сметану, сіль та ванільний цукор. Усі компоненти ретельно перетерти до повного розчинення цукру.
Розм’якшене вершкове масло або маргарин збити до пишності. Поступово додавати сметанно-яєчну суміш, не вимикаючи міксер. Коли всі інґредієнти ґрунтовно перемішані, відставити міксер, всипати все борошно і вимішувати руками, намагаючись максимально швидко замісити м’яке тісто. Надто довге замішування, як і надлишок борошна, призведуть до того, що вироби будуть твердими і грубими. Тому потрібно працювати швидко.
Розділити все тісто на дві частини і розкачати кожну в коржики завтовшки 1 см, постійно підрівнюючи краї, щоб вийшов прямокутний пласт. Розрізати тісто на довгі чотирикутники і в центр кожного викласти щедрий шар начинки. Краї акуратно защипнути і злегка катати рукою рулетик по столу, щоб згладити шов.
Трубочки перекласти на деко і випікати 15−20 хв до рум’яності. Посипати цукровою пудрою.
Цукерки грильяж
1 кг волоських горіхів, 1 склянка рідкого меду, 100 г цукру.
Вимішати мед з цукром. Перелити у каструльку та поставити на вогонь, довести до кипіння. Вийде сироп. Горіхи подрібнити та підсмажити у пательні без олії.
Додати їх у сироп і варити на малому вогні 10−15 хв. Деко змастити олією. На нього викласти суміш із меду та горіхів. Розрівняти поверхню. Залишити на якийсь час, щоб суміш охолола. Тоді нарізати на квадратики, ромбики, прямокутники…
Королівський торт
10 яєць, 500 г ядер волоських горіхів, 20 мл коньяку, 200 г вершкового масла, 400 г цукрової пудри, 40 г крохмалю, 40 г какао, 100 мл молока.
Яйця розділити на білки та жовтки. Білки збити із 240- 250 г цукрової пудри на стійку піну. Акуратно перемішати з крохмалем.
Горіхи підсмажити на сухій пательні або в духовці. Посікти ножем на грубу крихту. Додати у білкову масу.
На пергаменті намалювати 4 кола діам. 17−18 см. Викласти частину білкової маси у центр кожного кола, акуратно розрівняти лопаткою, намагаючись не виходити за краї. Поставити деко у розігріту до 200°С духовку. Відразу зменшити вогонь до 180°С. Випікати 20−25 хв до приємного карамельного кольору.
Жовтки збити з рештою цукрової пудри до побіління. Тонкою цівкою влити до збитих жовтків молоко, перемішати. Поставити миску на водяну баню і, помішуючи, довести крем до закипання.
Коли крем охолоне, додати збите вершкове масло, а також просіяне какао. Збити міксером. Потім влити коньяк і знову збити до однорідності.
Готові коржі відокремлювати від пергаменту відразу, поки безе ще не охололо. Змастити коржі, поверхню і боки кремом. Прикрасити горіхами, шоколадною стружкою, меренгою та какао-порошком.