Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Молодий борщ має особливий смак

Зміцнить імунітет і покращить травлення

Борщ
Борщ

На прилавках чимало овочів нового урожаю, які важливо їсти саме зараз, коли вони максимально корисні для організму. Перша страва із молодих овочів обов’язково має бути легкою! І не важливо, чи це буде холодник з молодим буряком, огірками та редисом, чи гарячий борщ із молодої капусти, хочеться, щоб з першої ж ложки було очевидно: це молоді овочі! Борщ із молодих овочів має особливий смак, аромат і колір, які притаманні йому лише влітку.

І кожен овоч корисний по- своєму. Рання капуста на 90% складається з води, не гірчить, багата на калій і різні вітамі­ни, майже не містить сахарози та крохмалю, тому корисна для діабетиків.

У молодій картоплі багато калію, а також вітаміну С, який зміцнює імунну систему, захи­щає від вірусів та бактерій. Крім того, у молодих плодах біль­ше води та менше крохмалю, що робить картоплю дієтичним продуктом.

Характерний приємний аро­мат молодої моркви обумовле­ний тим, що в ній є ефірні олії. Вживання моркви щодня покра­щує роботу легень, кишківни­ка, сітківки очей, стану шкіри та слизових оболонок.

Молоді буряки є джерелом вітаміну С, важливого для зміц­нення імунної системи; калію, необхідного для балансування рівня рідини в організмі; кліт­ковини, що сприяє травленню. З буряків з м’яким і соковитим молодим листям можна готува­ти салати, вінегрети, запіканки, пироги, але вінцем класичних страв, приготованих з молодо­го буряка, є борщі та холодни­ки.

Ніжний зелений горошок теж краще їсти молодим, коли він найбільш солодкий та корис­ний. У ньому багато білка, тому він може бути альтернативою м’ясу.

Легкий, по-справжньому літ­ній борщ виходить на овочево­му бульйоні, звареному з тих же молодих овочів: цибулі, моркви, часнику, селери та гілочок пе­трушки чи кропу. Можна поклас­ти в тарілку ложку сметани. Або додати чайну ложечку вершко­вого масла, розтертого з пер­цем і дрібно нарізаними пряни­ми травами. І ви жодної секунди не пошкодуєте, що в ньому не­має м’яса!

Ну і найважливіше: молоді овочі не мають бути переваре­ними. Так що додавати їх у ка­струлю слід по черзі, починаю­чи з картоплі, моркви, буряка і закінчуючи ніжним горошком чи кабачком. Ловіть момент і насо­лоджуйтесь!

Рецептів борщу з молодих буряків чимало. Нещодавно на Рівненщині відбувся фестиваль «Молодий борщ», на якому ку­харі із різних регіонів України приготували 1208 літрів бор­щу, і це рекорд у номінації «Най­більший об'єм молодого борщу, приготований за різними ре­цептами на одній локації». Фес­тиваль відбувся під гаслом «Мо­лодий борщ єднає Україну» і мав благодійну мету — збір грошей на створення навчального ін­клюзивного центру.

13 регіональних борщів готу­вали команди з Маріуполя, Хар­кова, Херсонської, Луганської, Запорізької, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської областей. Учасни­ки з Маріуполя додали у свою страву кільку, кухарі із міста Дні­прорудного Запорізької облас­ті презентували пісний борщ з рибою, яку сушать у печі. Ка­жуть, такий борщ готували наші пращури, коли жили на терито­рії Великого Лугу, затопленого у 1955 році. Команда з Херсон­щини готувала борщ із перцем. Тому страва не червоного, а жовтогарячого кольору із дух­мяним ароматом. Учасники із Шепетівки Хмельницької облас­ті готували борщ з білими гри­бами.

Борщ з любистком

4 свинячі реберця, 1 буль­йонний кубик, 1 молода морквина, 1 корінь петруш­ки, шматок кореня селери, 1 цибулина, 1 кг молодих бу­ряків, 2−3 гілочки свіжого лю­бистку, 5 ст. ложок вершків 20%, сіль, чорний і духмяний перець, лаврове листя, пучок свіжого кропу.

Ребра почистити, залити хо­лодною водою і зварити (зня­ти накип), додати бульйонний кубик, духмяний перець, лав­рове листя, посолити. Моркву, петрушку і селеру почистити, довільно нарізати. Буряк почис­тити, нарізати дуже тонкою со­ломкою або натерти на тертці. Додати овочі до м’ясного буль­йону.

Почистити та нарізати дріб­ними кубиками цибулю, об­смажити на невеликій кількості олії та додати разом з подріб­неним любистком. Варити суп, поки овочі та м’ясо не стануть м’якими. Насамкінець збити склянку борщу із вершками і ви­лити у каструлю. Приправити сіллю, перцем та подрібненим свіжим кропом.

Борщ з буряковою гичкою та бобом

500 г молодого бобу, 6 мо­лодих картоплин, 2 молоді морквини, шматок кореня се­лери, шматок цибулі-порею, 1 корінь петрушки, 2 л буль­йону, пучок бурякової гички (бажано з досить великими буряками), 2 ст. ложки верш­ків 20%, зелень (молода пе­трушка, листя селери, лю­бисток), сіль, перець.

Зварити біб у підсоленій воді, відцідити.

Моркву, петрушку, буряк і селеру почистити і натерти на тертці. Додати овочі до буль­йону і варити на малому вогні. Коли овочі розм’якнуть, дода­ти нарізану кубиками картоплю та дрібно нарізані стебла і лис­тя буряка. Через 5 хв додати ци­булю-порей та зелень. Варити під кришкою близько 15 хв, на­прикінці посолити, додати біб та вийняти зелень.

Змішати вершки з ополони­ком супу і вилити в каструлю (краще через ситечко). Як тіль­ки вершки розчиняться, вогонь вимкнути.

Підбиваний борщик з румбарбаром

На 5-літровий баняк: 5−6 молодих буряків із гичкою, 5−6 молодих картоплин, 3−4 молоді морквини, 1 цибули­на, 1 головка часнику, зеле­нина — кріп, молодий часник, петрушка, любисток, 2−3 сте­бла румбарбару, 0,5 л смета­ни, олія, сіль, цукор, чорний перець, лавровий листок.

Поки закипає вода з нарі­заною картоплею, приготува­ти засмажку з моркви і цибулі. Додати її в баняк і варити. За­смажити буряк і нарізані стебла гички, поцукрувати, посолити, поперчити. Додати нарізаний румбарбар, все разом ще трохи тушкувати. Коли картопля вже майже готова, додати бурякову засмажку, довести до кипіння і на малому вогні доварити.

У горнятку гарячого бор­щу збити сметану, вичавлений часник і ложечку муки, влити в борщ, довести до кипіння і ви­мкнути. Подавати через годину- дві, із зелениною і яйцем.

Схожі новини