Ажурні листочки родом із Китаю
Пекінська капуста допоможе травленню й зміцнить імунітет
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/482895/pekinska-kapusta.png)
Узимку та восени панує сезон капусти. Найрізноманітнішої - від звичайної білокачанної до екзотичніших варіантів, на кшталт кольрабі і пекінської капусти (відомої також як китайська чи петсай).
Історія цих хрустких ажурних качанів почалася у Китаї. Саме там рослину почали культивувати ще приблизно з V століття (так датують перші згадки). Згодом пекінською капустою почали жваво цікавитися сусіди Піднебесної, а приблизно з 1970-х років продукт досяг загальносвітової популярності. Наприклад, корейську кухню неможливо уявити без кімчі, маринованої та дуже пряної китайської капусти.
У Європі листя пекінської капусти частіше не обробляють, а їдять і використовують свіжим — для салатів і закусок. У нас пекінську капусту люблять за помірну вартість, хрусткість і нейтральний смак: за бажання можна вигадати не один десяток рецептів із цим чудовим інгредієнтом. Зазвичай це, звісно, салати.
У 100 г пекінської капусти лише 12−16 ккал. Пекінську капусту рекомендують їсти за проблем із травленням: клітковина у її складі збагачує мікробіом кишківника, завдяки чому він краще працює. Посилюється й імунітет — по-перше, через здоровіший шлунково-кишковий тракт, по-друге, завдяки вітаміну С у складі пекінської капусти. Взимку це взагалі один із найважливіших нутрієнтів, але слід пам’ятати, що аскорбінова кислота руйнується за високих температур.
Також ажурні хрусткі листки (особливо біла частина) багаті на вітаміни А, В, Е, К, мідь, фосфор, залізо, магній, калій, цинк, йод. Одне слово, внесок у раціон колосальний.
Хрумкі листочки пекінської капусти ніжніші, ніж звичайної білокачанної. Головне — правильно вибирати та зберігати пекінську капусту. Ніжне хрумке листя пекінської капусти зазвичай продають запакованим у плівку: так воно залишається свіжим значно довше. Найкращий варіант — качан середніх розмірів, щільний, але не надто тугий. В основі листочки мають бути товстими, а чим далі від качана, тим ніжнішими. Можуть бути зеленими або білими, але коричневі плями або жовтизна — ознака несвіжого овоча.
На полицях магазинів є й новий сорт пекінської капусти з червоним листям: його вивели у 2015 році японські селекціонери. Смак червонокачанного петсаю яскравіший, схожий на молоду білокачанну капусту, а вітаміну С навіть більше, ніж у біло-зелених качанах.
Особливо добре пекінська капуста поєднується з білковими інгредієнтами: куркою, морепродуктами, м’ясом, нутом та сочевицею. Та навіть тими ж крабовими паличками. Шинкувати салатне листя можна й в овочеві мікси. Салати можна сервірувати в човниках з листя або закрутити рулетики з овочів — ефектний варіант для святкового столу.
Завдяки місткому листю пекінську капусту можна використовувати для приготування голубців. Особливо гарні вони будуть з такою ж ніжною начинкою — фаршем із кролика, телятини чи курки. Варити листя перед фаршируванням не потрібно: його досить обдати окропом.
Салат з пекінською капустою, огірками й оселедцем
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/01/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82(1).jpg)
400 г пекінської капусти, 150 г філе оселедця, 250 г огірків, 200 г майонезу, 1 фіолетова цибулина, 1 пучок кропу, 1−2 ст. ложки оцту, сіль, цукор — до смаку.
Нашаткувати пекінську капусту. Нарізати огірки брусками, цибулю — чвертькільцями і посікти кріп. Нарізати смужками філе оселедця.
Змішати усі інгредієнти, додати сіль, цукор, оцет до смаку і добре перемішати.
Потім додати майонез, ще раз добре перемішати.
Салат «Цезар» з пекінською капустою і куркою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/01/%D1%86%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80.jpg)
150 г вареної (смаженої або копченої) курки, 1 помідор, 100 г пекінської капусти, 50 г сиру пармезан, 100 г білого хліба, 3 зубчики часнику, сіль, мелений перець, італійські трави, 4 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки сметани, зелень петрушки, лимон, оливкова олія.
Приготувати соус. Подрібнити в блендері зелень петрушки, очищений часник, трохи сметани, майонез, лимонний сік (3 краплі).
Пекінську капусту вимити і розрізати вздовж навпіл. Вирізати качан. Капусту нарізати кубиками. Помідор вимити, обсушити та нарізати кубиками. Курку подрібнити.
Білий хліб нарізати кубиками, обваляти в суміші оливкової олії з вичавленим часником, сіллю, меленим перцем, італійськими сушеними травами. Помістити в розігріту до 200° С духовку, підсушити. Сир пармезан натерти на тертці.
Перемішати курку, пекінську капусту, помідор у мисці та викласти на тарілку. Зверху розподілити сухарики. Полити соусом і одразу подати салат на стіл.