Передплата 2024 «Добрий господар»

Ажурні листочки родом із Китаю

Пекінська капуста допоможе травленню й зміцнить імунітет

Пекінська капуста
Пекінська капуста

Узимку та восени панує сезон капусти. Найрізноманітнішої - від звичайної білокачанної до екзотичніших варіантів, на кшталт кольрабі і пекінської капусти (відомої також як китайська чи петсай).

Історія цих хрустких ажурних качанів почалася у Китаї. Саме там рослину почали культиву­вати ще приблизно з V століт­тя (так датують перші згадки). Згодом пекінською капустою почали жваво цікавитися сусі­ди Піднебесної, а приблизно з 1970-х років продукт досяг за­гальносвітової популярнос­ті. Наприклад, корейську кухню неможливо уявити без кімчі, ма­ринованої та дуже пряної китай­ської капусти.

У Європі листя пекінської ка­пусти частіше не обробляють, а їдять і використовують сві­жим — для салатів і закусок. У нас пекінську капусту люблять за помірну вартість, хрусткість і нейтральний смак: за бажання можна вигадати не один деся­ток рецептів із цим чудовим ін­гредієнтом. Зазвичай це, звіс­но, салати.

У 100 г пекінської капус­ти лише 12−16 ккал. Пекінську капусту рекомендують їсти за проблем із травленням: клітко­вина у її складі збагачує мікро­біом кишківника, завдяки чому він краще працює. Посилюєть­ся й імунітет — по-перше, через здоровіший шлунково-кишко­вий тракт, по-друге, завдяки ві­таміну С у складі пекінської ка­пусти. Взимку це взагалі один із найважливіших нутрієнтів, але слід пам’ятати, що аскорбінова кислота руйнується за високих температур.

Також ажурні хрусткі листки (особливо біла частина) багаті на вітаміни А, В, Е, К, мідь, фос­фор, залізо, магній, калій, цинк, йод. Одне слово, внесок у раці­он колосальний.

Хрумкі листочки пекінської капусти ніжніші, ніж звичайної білокачанної. Головне — пра­вильно вибирати та зберігати пекінську капусту. Ніжне хрум­ке листя пекінської капусти за­звичай продають запакованим у плівку: так воно залишаєть­ся свіжим значно довше. Най­кращий варіант — качан серед­ніх розмірів, щільний, але не надто тугий. В основі листоч­ки мають бути товстими, а чим далі від качана, тим ніжнішими. Можуть бути зеленими або бі­лими, але коричневі плями або жовтизна — ознака несвіжого овоча.

На полицях магазинів є й но­вий сорт пекінської капусти з червоним листям: його виве­ли у 2015 році японські селекці­онери. Смак червонокачанно­го петсаю яскравіший, схожий на молоду білокачанну капусту, а вітаміну С навіть більше, ніж у біло-зелених качанах.

Особливо добре пекінська капуста поєднується з білкови­ми інгредієнтами: куркою, мо­репродуктами, м’ясом, нутом та сочевицею. Та навіть тими ж крабовими паличками. Шин­кувати салатне листя можна й в овочеві мікси. Салати можна сервірувати в човниках з листя або закрутити рулетики з овочів — ефектний варіант для святко­вого столу.

Завдяки місткому листю пе­кінську капусту можна викорис­товувати для приготування го­лубців. Особливо гарні вони будуть з такою ж ніжною начин­кою — фаршем із кролика, те­лятини чи курки. Варити лис­тя перед фаршируванням не потрібно: його досить обдати окропом.

Салат з пекінською капустою, огірками й оселедцем

400 г пекінської капусти, 150 г філе осе­ледця, 250 г огірків, 200 г майонезу, 1 фіоле­това цибулина, 1 пучок кропу, 1−2 ст. ложки оцту, сіль, цукор — до смаку.

Нашаткувати пекінську капусту. Нарізати огір­ки брусками, цибулю — чвертькільцями і посікти кріп. Нарізати смужками філе оселедця.

Змішати усі інгредієнти, додати сіль, цукор, оцет до смаку і добре перемішати.

Потім додати майонез, ще раз добре перемі­шати.

Салат «Цезар» з пекінською капустою і куркою

150 г вареної (смаженої або копченої) кур­ки, 1 помідор, 100 г пекінської капусти, 50 г сиру пармезан, 100 г білого хліба, 3 зубчики часнику, сіль, мелений перець, італійські тра­ви, 4 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки смета­ни, зелень петрушки, лимон, оливкова олія.

Приготувати соус. Подрібнити в блендері зе­лень петрушки, очищений часник, трохи сметани, майонез, лимонний сік (3 краплі).

Пекінську капусту вимити і розрізати вздовж навпіл. Вирізати качан. Капусту нарізати кубика­ми. Помідор вимити, обсушити та нарізати куби­ками. Курку подрібнити.

Білий хліб нарізати кубиками, обваляти в сумі­ші оливкової олії з вичавленим часником, сіллю, меленим перцем, італійськими сушеними трава­ми. Помістити в розігріту до 200° С духовку, підсу­шити. Сир пармезан натерти на тертці.

Перемішати курку, пекінську капусту, помідор у мисці та викласти на тарілку. Зверху розподіли­ти сухарики. Полити соусом і одразу подати са­лат на стіл.

Схожі новини