Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мандарини піднімуть настрій

Помічні для шлунка, серця й обміну речовин

Мандарини
Мандарини

Для багатьох мандариновий аромат асоціюється із зимовими святами, подарунками від святого Миколая, Різдвом і Новим роком. Хоча придбати їх можна упродовж усього року, найкориснішими і найсмачнішими вони є саме пізно восени й взимку.

Сонячні фрукти привно­сять у наше життя радість і відчуття свята. І, виявля­ється, такі позитивні асоціації, пов’язані з ними, мають просте наукове пояснення: мандарини багаті на особливі речовини-фі­тонциди, які справді сприяють гарному настрою, запобігаючи нападам депресії.

Але, крім позитивного впли­ву на людську психіку, мандари­ни дають величезну користь для усього організму. Поліпшують апетит, сприяють травленню та діяльності кишківника, насичу­ють організм вітамінами, поліп­шують імунні функції організму, борються із серцево-судинни­ми захворюваннями, гіперто­нією, атеросклерозом, ожирін­ням, лікують дисбактеріоз, їх радять їсти у випадках каменів у нирках і сечовому міхурі, цис­титу.

Цедра та шкірка плодів теж дуже корисні. У них є глікозиди — мікроелементи, які зміцнюють судини, ефірні олії, флавоної­ди й каротин — сприяють виро­бленню шлункового соку. Сві­жа шкірка мандарина позбавляє нудоти, діареї, гальмує кашель. А сушена — заспокоїть нервову систему. Відвар її помічний у ви­падках бронхіту й трахеїту.

Учені з Південної Кореї дове­ли: мандарини допомагають у роботі печінки. Сік знижує сту­пінь її ожиріння, що турбує бага­тьох людей. Більше того, він до­помагає схуднути!

А японські вчені встановили, що речовини, які є у цих плодах, перешкоджають відкладенню холестерину й допомагають за­хистити серце та судини від ате­росклерозу.

За бронхіту чи трахеїту ко­рисний відвар сухої шкірки на воді, який має відхаркувальну дію. Мандарини допомагають і від рясних клімактеричних кро­вотеч. А завдяки антисептич­ним властивостям чинять про­тимікробну й противірусну дії, а отже, годяться для профілакти­ки ГРЗ та грипу.

Мандарини можна викорис­товувати не лише у солодких стравах та напоях: їхній смак чу­дово поєднується з птицею, ри­бою, овочами.

Салат з куркою і мандаринами

2 мандарини, 1 філе курки, 2 яблука, 1 ст. ложка соку лимона, 2 ст. ложки майонезу, 2 яйця, мелений перець.

Філе та яйця зварити. Курку нарізати ку­биками, яйця нарізати і покласти все в одну миску.

Яблука почистити, нарізати кубиками. Полити лимонним соком.

Очистити мандарини, нарізати часточки на частини, додати у салатник.

Заправити майонезом, поперчити.

Курка з мандаринами

4 стегна курки, 2 мандарини, 1−2 цибулини, 1 зубчик часнику, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ч. ложка натертого імбиру.

Нарізати стегна на великі шматки.

Зробити маринад: вичавити сік одного фрукта, натерти його цедру.

Натерти імбир, щоб вийшла чай­на ложка за об'ємом, і додати до мандари­на. Поставити в мікрохвильову піч на 1 хв.

Вичавлений часник, соєвий соус і сіль змішати із теплою рідиною. Залити маринадом м’ясо, пе­ремішати і залишити на пів години. Потім виклас­ти на форму, прокладену фольгою та змащену олією. Мандарин, що залишився, почистити, роз­ділити на часточки. Цибулю нарізати.

Покласти цибулю і часточки мандарина у фор­му, запікати у духовці за температури 180°С 45 хв.

Шоколадний рулет з мандаринами

Для тіста: 3 яйця, 3 ст. лож­ки цукру, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка ванілі, ½ ст. ложки какао, 50 г шоколаду (або 1 ст. ложка какао).

Для крему: 200 мл вершків, 3 ст. ложки цукру або до смаку, ½ ст. ложки порошку пудингу, ман­дарин, цедра мандарина — за ба­жання.

Прямокутна форма 33×23 см.

Тісто. Відокремити білки від жовтків. Збити білки. Окремо збити жовтки з цукром і ваніллю до світло- жовтого кольору. Додати розтопле­ний шоколад і ще раз збити. Дода­ти шоколадно-яєчну масу до білків і збити все разом на невеликій швид­кості міксера. Просіяти борошно і какао в яєчну масу і акуратно пере­мішати силіконовою лопаткою. Ро­зігріти духовку до 180°С. Деко за­стелити папером. Вилити тісто на деко, розрівняти і випікати 10 хв або до готовності. Гарячий гото­вий корж відразу ж згорнути в рулет разом з папером. Остудити. Охо­лолий рулет змастити кремом, на край рулета викласти мандарини і згорнути. Поставити в холодильник на 2−3 год.

Крем. Збити вершки з цукром, пудингом і цедрою.

Схожі новини