Мандарини піднімуть настрій
Помічні для шлунка, серця й обміну речовин

Для багатьох мандариновий аромат асоціюється із зимовими святами, подарунками від святого Миколая, Різдвом і Новим роком. Хоча придбати їх можна упродовж усього року, найкориснішими і найсмачнішими вони є саме пізно восени й взимку.
Сонячні фрукти привносять у наше життя радість і відчуття свята. І, виявляється, такі позитивні асоціації, пов’язані з ними, мають просте наукове пояснення: мандарини багаті на особливі речовини-фітонциди, які справді сприяють гарному настрою, запобігаючи нападам депресії.
Але, крім позитивного впливу на людську психіку, мандарини дають величезну користь для усього організму. Поліпшують апетит, сприяють травленню та діяльності кишківника, насичують організм вітамінами, поліпшують імунні функції організму, борються із серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, атеросклерозом, ожирінням, лікують дисбактеріоз, їх радять їсти у випадках каменів у нирках і сечовому міхурі, циститу.
Цедра та шкірка плодів теж дуже корисні. У них є глікозиди — мікроелементи, які зміцнюють судини, ефірні олії, флавоноїди й каротин — сприяють виробленню шлункового соку. Свіжа шкірка мандарина позбавляє нудоти, діареї, гальмує кашель. А сушена — заспокоїть нервову систему. Відвар її помічний у випадках бронхіту й трахеїту.
Учені з Південної Кореї довели: мандарини допомагають у роботі печінки. Сік знижує ступінь її ожиріння, що турбує багатьох людей. Більше того, він допомагає схуднути!
А японські вчені встановили, що речовини, які є у цих плодах, перешкоджають відкладенню холестерину й допомагають захистити серце та судини від атеросклерозу.
За бронхіту чи трахеїту корисний відвар сухої шкірки на воді, який має відхаркувальну дію. Мандарини допомагають і від рясних клімактеричних кровотеч. А завдяки антисептичним властивостям чинять протимікробну й противірусну дії, а отже, годяться для профілактики ГРЗ та грипу.
Мандарини можна використовувати не лише у солодких стравах та напоях: їхній смак чудово поєднується з птицею, рибою, овочами.
Салат з куркою і мандаринами

2 мандарини, 1 філе курки, 2 яблука, 1 ст. ложка соку лимона, 2 ст. ложки майонезу, 2 яйця, мелений перець.
Філе та яйця зварити. Курку нарізати кубиками, яйця нарізати і покласти все в одну миску.
Яблука почистити, нарізати кубиками. Полити лимонним соком.
Очистити мандарини, нарізати часточки на частини, додати у салатник.
Заправити майонезом, поперчити.
Курка з мандаринами

4 стегна курки, 2 мандарини, 1−2 цибулини, 1 зубчик часнику, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ч. ложка натертого імбиру.
Нарізати стегна на великі шматки.
Зробити маринад: вичавити сік одного фрукта, натерти його цедру.
Натерти імбир, щоб вийшла чайна ложка за об'ємом, і додати до мандарина. Поставити в мікрохвильову піч на 1 хв.
Вичавлений часник, соєвий соус і сіль змішати із теплою рідиною. Залити маринадом м’ясо, перемішати і залишити на пів години. Потім викласти на форму, прокладену фольгою та змащену олією. Мандарин, що залишився, почистити, розділити на часточки. Цибулю нарізати.
Покласти цибулю і часточки мандарина у форму, запікати у духовці за температури 180°С 45 хв.
Шоколадний рулет з мандаринами

Для тіста: 3 яйця, 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка ванілі, ½ ст. ложки какао, 50 г шоколаду (або 1 ст. ложка какао).
Для крему: 200 мл вершків, 3 ст. ложки цукру або до смаку, ½ ст. ложки порошку пудингу, мандарин, цедра мандарина — за бажання.
Прямокутна форма 33×23 см.
Тісто. Відокремити білки від жовтків. Збити білки. Окремо збити жовтки з цукром і ваніллю до світло- жовтого кольору. Додати розтоплений шоколад і ще раз збити. Додати шоколадно-яєчну масу до білків і збити все разом на невеликій швидкості міксера. Просіяти борошно і какао в яєчну масу і акуратно перемішати силіконовою лопаткою. Розігріти духовку до 180°С. Деко застелити папером. Вилити тісто на деко, розрівняти і випікати 10 хв або до готовності. Гарячий готовий корж відразу ж згорнути в рулет разом з папером. Остудити. Охололий рулет змастити кремом, на край рулета викласти мандарини і згорнути. Поставити в холодильник на 2−3 год.
Крем. Збити вершки з цукром, пудингом і цедрою.