Передплата 2024 «Добрий господар»

Зелений горошок – вітамінна піґулка

Запобігає інфаркту, гіпертонії, появі онкології

Сезон молодого зеленого горошку короткий. Молодий горошок не порівняти із замороженим чи консервованим. Адже щойно з грядки він ароматний, ніжний і солодкий. Його бажано використати одразу, бо згодом він дозріває, стає гіркуватим і борошнистим.

Зелений горошок на­зивають вітамінною пі­ґулкою. Це один із найба­гатших білками овоч, причому його білки містять дуже важ­ливі амінокислоти – цистин, лі­зин, аргінін, триптофан, метіо­нін...

Він також запобігає появі онкологічних хвороб, інфаркту, гіпертонії, нормалізує рівень цукру у крові, бере участь в об­мінних процесах організму.

Свіжий горошок – чудовий сечогінний засіб. Він допома­гає знеболити виразку шлунка, проте для цього його потрібно їсти у вигляді пюре.

Зелений горошок спри­яє зниженню рівня холесте­рину у крові. Цей поживний та смачний продукт уповіль­нює процеси старіння як шкі­ри, так і організму загалом завдяки вмісту антиоксидан­тів. Насичені жири, що є в го­рошку, корисні для краси шкі­ри та волосся – він забезпечує прискорення регенерації клі­тин. Антиоксиданти та залізо сприяють зміцненню імуніте­ту. Регулярне вживання горо­ху корисне зниженням ризику розвитку захворювань нерво­вої системи.

Горошок також сприяє нор­малізації вуглеводного обмі­ну та збільшення енергетичних запасів організму. Забезпе­чує організм поживними ре­човинами, зокрема калієм та фосфором, необхідними для здоров’я та зміцнення кісток.

Горошок – чудовий засіб для схуднення, оскільки це при­родний білок, що містить цін­ні амінокислоти. Він має низь­ку калорійність, але в той же час здатний швидко насити­ти організм. Його можна дуже швидко приготувати. З нього роблять пюре, супи, юшки, а також їдять сирим або додають до м’ясних та овочевих страв. Найкраще горошок поєднуєть­ся із зеленою стручковою ква­солею та морквою. Його до­дають у салати, запіканки і як доповнення до овочевих ола­док і пирогів. Для деяких ре­цептів горошок потрібно попе­редньо зварити.

Гарнір із зеленого горошку

200 г зеленого горошку, 1 морквина, 1 ріпчаста цибу­лина, 2 ст. ложки олії, 70 мл води, сіль і перець, 1 зубчик часнику, зелень.

Моркву натерти на грубій тертці, цибулину нарізати дріб­ними кубиками.

У пательні нагріти олію. Спершу обсмажити моркву 1-2 хв, додати цибулю, переміша­ти та обсмажити на малому вогні ще 2-3 хв.

Зелений горошок очистити від стручків. Додати у патель­ню до овочів. Влити 50-70 мл окропу, перемішати, закрити кришкою і тушкувати 8-10 хв.

Приправити овочі сіллю, перцем, вичавити зубчик час­нику, додати подрібнену зе­лень (кріп чи петрушку, або суміш), перемішати, накри­ти кришкою і вимкнути вогонь. Дати овочам настоятися 3-4 хв.

За бажання можна додавати й інші овочі, наприклад, наріза­ний соломкою болгарський пе­рець, стручкову квасолю тощо.

Овочевий суп з кльоцками

1 цибулина, 2-3 болгар­ські перці різних кольорів, 1 морквина, олія, 1 куря­че філе, 1 л води, 200 г зе­леного горошку, 2 яйця, 1 ст. ложка молока, борошно, сіль, мелений перець.

Дрібно нарізати очищену цибулину та болгарський пе­рець, натерти моркву на терт­ці.

Пасерувати овочі на олії в каструлі з товстим дном 15 хв. Додати до овочів дрібно нарі­зані шматочки курки. Тушкува­ти 15-20 хв під кришкою.

Додати до овочів літр окро­пу та зелений горошок. Варити близько 5 хв.

Для кльоцків яйця збити ви­делкою, додати молоко, посо­лити та всипати стільки борош­на, щоб вийшло густе тісто. Чайною ложкою набирати не­велику кількість тіста і опускати в киплячий суп. Варити близь­ко 5 хв.

Посолити та поперчити суп до смаку. Подавати гарячим зі сметаною.

Схожі новини