Зелений горошок – вітамінна піґулка
Запобігає інфаркту, гіпертонії, появі онкології
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/463122/pexels-energepiccom-3957577.jpg)
Сезон молодого зеленого горошку короткий. Молодий горошок не порівняти із замороженим чи консервованим. Адже щойно з грядки він ароматний, ніжний і солодкий. Його бажано використати одразу, бо згодом він дозріває, стає гіркуватим і борошнистим.
Зелений горошок називають вітамінною піґулкою. Це один із найбагатших білками овоч, причому його білки містять дуже важливі амінокислоти – цистин, лізин, аргінін, триптофан, метіонін...
Він також запобігає появі онкологічних хвороб, інфаркту, гіпертонії, нормалізує рівень цукру у крові, бере участь в обмінних процесах організму.
Свіжий горошок – чудовий сечогінний засіб. Він допомагає знеболити виразку шлунка, проте для цього його потрібно їсти у вигляді пюре.
Зелений горошок сприяє зниженню рівня холестерину у крові. Цей поживний та смачний продукт уповільнює процеси старіння як шкіри, так і організму загалом завдяки вмісту антиоксидантів. Насичені жири, що є в горошку, корисні для краси шкіри та волосся – він забезпечує прискорення регенерації клітин. Антиоксиданти та залізо сприяють зміцненню імунітету. Регулярне вживання гороху корисне зниженням ризику розвитку захворювань нервової системи.
Горошок також сприяє нормалізації вуглеводного обміну та збільшення енергетичних запасів організму. Забезпечує організм поживними речовинами, зокрема калієм та фосфором, необхідними для здоров’я та зміцнення кісток.
Горошок – чудовий засіб для схуднення, оскільки це природний білок, що містить цінні амінокислоти. Він має низьку калорійність, але в той же час здатний швидко наситити організм. Його можна дуже швидко приготувати. З нього роблять пюре, супи, юшки, а також їдять сирим або додають до м’ясних та овочевих страв. Найкраще горошок поєднується із зеленою стручковою квасолею та морквою. Його додають у салати, запіканки і як доповнення до овочевих оладок і пирогів. Для деяких рецептів горошок потрібно попередньо зварити.
Гарнір із зеленого горошку
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/horokh_harnir.jpg)
200 г зеленого горошку, 1 морквина, 1 ріпчаста цибулина, 2 ст. ложки олії, 70 мл води, сіль і перець, 1 зубчик часнику, зелень.
Моркву натерти на грубій тертці, цибулину нарізати дрібними кубиками.
У пательні нагріти олію. Спершу обсмажити моркву 1-2 хв, додати цибулю, перемішати та обсмажити на малому вогні ще 2-3 хв.
Зелений горошок очистити від стручків. Додати у пательню до овочів. Влити 50-70 мл окропу, перемішати, закрити кришкою і тушкувати 8-10 хв.
Приправити овочі сіллю, перцем, вичавити зубчик часнику, додати подрібнену зелень (кріп чи петрушку, або суміш), перемішати, накрити кришкою і вимкнути вогонь. Дати овочам настоятися 3-4 хв.
За бажання можна додавати й інші овочі, наприклад, нарізаний соломкою болгарський перець, стручкову квасолю тощо.
Овочевий суп з кльоцками
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/sup.jpg)
1 цибулина, 2-3 болгарські перці різних кольорів, 1 морквина, олія, 1 куряче філе, 1 л води, 200 г зеленого горошку, 2 яйця, 1 ст. ложка молока, борошно, сіль, мелений перець.
Дрібно нарізати очищену цибулину та болгарський перець, натерти моркву на тертці.
Пасерувати овочі на олії в каструлі з товстим дном 15 хв. Додати до овочів дрібно нарізані шматочки курки. Тушкувати 15-20 хв під кришкою.
Додати до овочів літр окропу та зелений горошок. Варити близько 5 хв.
Для кльоцків яйця збити виделкою, додати молоко, посолити та всипати стільки борошна, щоб вийшло густе тісто. Чайною ложкою набирати невелику кількість тіста і опускати в киплячий суп. Варити близько 5 хв.
Посолити та поперчити суп до смаку. Подавати гарячим зі сметаною.