Полуничне варення з ароматом літа
Сезон полуниці недовгий, проте варення з цих смачних ягід, приготовлене власноруч, продовжить його і нагадає про літо в холодну пору року
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/462151/pexels-markus-spiske-96580.jpg)
Знайомий з дитинства смак полуничного варення можна урізноманітнити – додати спеції, ароматні трави та інші ягоди.
- Для варення використовують стиглі, міцні та непошкоджені ягоди, без гнилі.
- Оскільки полуниці погано зберігаються, краще використати її якомога швидше.
- Полуниці для варення необхідно ретельно помити – робити це треба акуратно та швидко. Потім ягоди висушити. Замість миття можна протерти кожну ягідку вологим рушником.
- Бажано використовувати полуниці середнього чи дрібного розміру.
- Ягоди для варення мають без листя і плодоніжок. Хвостики треба відривати лише у сухих та чистих полуниць.
- У варення допускається додавати інші фрукти, ягоди, спеції або духмяні трави – це надасть йому незвичного та цікавого відтінку.
- Варити полуниці бажано в ємності з широким дном із нержавіючої сталі або міді, годиться й емальований посуд. Алюмінієвий краще не використовувати, оскільки цей метал окислюється і може змінити смак варення.
- Мішати варення краще дерев’яною ложкою. Якщо її немає, згодиться силіконова. Робити це треба обережно, щоб не пошкодити ягоди.
- Якщо варення надто солодке, можна додати лимонної кислоти або соку.
- Під час варіння полуниці необхідно знімати пінку – тоді варення вийде прозорішим, смачнішим й ароматнішим, а також зберігатиметься довше.
- Полуниці містять дуже мало пектину – речовини, що впливає на густину. Якщо хочете щільнішої консистенції, потрібно додати загусники або збільшити час приготування.
- Для визначення готовності варення потрібно капнути трохи на тарілку – якщо форма крапельки збереглася, варення готове.
- Розкладати варення у стерильні банки треба гарячим, тоді воно краще зберігатиметься.
- Для зберігання полуничного варення краще вибрати сухе та прохолодне місце без прямих сонячних променів.
Зі спеціями
1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 зірочка бадьяну, 1 паличка кориці, 5-7 зерен кардамону – за бажання.
Полуниці перебрати, вимити, висушити і очистити від хвостиків.
Ягоди покласти в каструлю або іншу ємність для приготування, засипати цукром та залишити на 3 год. Поставити каструлю на середній вогонь, довести до кипіння, варити 10 хв. Відставити, щоб охололо.
Знову поставити на малий вогонь і довести до кипіння.
Покласти паличку кориці, зірочку бадьяна і варити ще близько 10 хв. Замість цих спецій можна додати кардамон. Зняти з вогню та розлити у простерилізовані банки.
З горілкою і лимоном
1 кг полуниць, 600 г цукру, 50 мл горілки, 1/2 лимона.
Полуницю покласти в посуд для приготування і залити горілкою так, щоб вона повністю покрила ягоди. Залишити на ніч у холодильнику, в ідеалі – на 10 год, щоб ягоди настоялися. Потім горілку злити – вона більше не знадобиться.
Полуниці засипати цукром і залишити, доки не виділиться сік, краще у холодильнику.
Поставити ємність із ягодами на невеликий вогонь та довести до кипіння.
Додати лимонний сік, його замінити лимонною кислотою (близько 1 ч. ложки).
Варити 5 хв, відставити – варення має охолонути. Через кілька годин, коли охолоне, знову довести до кипіння і варити 5 хв, знову поставити вистигати. Процедуру ще раз повторити.
Готове варення можна розкласти у банки. Алкоголь при обробці випарується, тому варення можна їсти навіть дітям.
З м’ятою, базиліком і лимоном
1 кг полуниць, 0,7 кг цукру, 1/2 лимона, 10-15 листочків м’яти, 10-15 листочків базиліку.
Підготовлені ягоди засипати цукром і залишити на кілька годин, щоб пустили сік.
Лимон помити, обсушити, натерти цедру та вичавити сік.
Базилік (зелений або фіолетовий) і м’яту вимити та обсушити.
Посуд із полуницями поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння, після чого зняти кришку і варити близько 5 хв. Додати цедру, м’яту і базилік, варити ще 5 хв. Додати лимонний сік, перемішати і варити ще 5 хв. З моменту закипання має минути 15 хв. Зелень можна вийняти.
Готове варення розлити у простерилізовані банки і закрити.
Джем з ваніллю
1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 лимон, 2 стручки ванілі, 2 пачки (близько 20 г) желатину.
Лимон вимити, обсушити. Знадобиться приблизно половина, проте можна додати й більше. З половинки натерти цедру та вичавити сік.
Желатин залити водою та залишити набухати.
Стручки ванілі розрізати навпіл і вийняти насіння.
Підготовлені полуниці покласти в каструлю, додати цукор. Ягоди збити блендером на однорідну консистенцію.
Ягідну масу поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння.
Як варення закипить, додати насіння ванілі і варити 5 хв, постійно помішуючи. Додати желатин та варити ще 5-10 хв.
Готовий джем перелити у баночки, перевернути на кришки і залишити вистигати.
З ревенем та імбиром
1 кг полуниць, 1 кг стебел ревеню, 1 кг цукру, 50 г кореня імбиру, перець чилі.
Стебла ревеню помити, зняти шкірку і нарізати шматочками довільної форми. Засипати половиною цукру і залишити на кілька годин.
Підготовлені ягоди полуниці засипати рештою цукру і залишити.
Ревінь поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння. Поварити 10 хв, знімаючи пінку. Залишити охолоджуватися.
Як варення охолоне, знову поставити на вогонь, додати полуниці та імбир. Імбир можна нарізати грубо і потім вийняти з варення або залишити, але тоді його краще натерти на тертці або дрібно нарізати. На цьому етапі додати й гострий перець. Варити 10 хв, залишити охолоджуватися.
Процедуру повторити втретє. Ревінь здебільшого втратить форму, проте полуниця залишиться цілою.
Готове варення розфасувати у простерилізовані банки. Можна скласти і в пластикові контейнери – тоді краще зберігати його в холодильнику.