Полуничне варення з ароматом літа

Сезон полуниці недовгий, проте варення з цих смачних ягід, при­готовлене власноруч, продовжить його і нагадає про літо в холодну пору року

Полуничне варення. Фото з сайту pexels
Полуничне варення. Фото з сайту pexels

Знайомий з дитинства смак полуничного варення можна урізноманітнити – додати спеції, ароматні трави та інші ягоди.

  • Для варення використовують сти­глі, міцні та непошкоджені ягоди, без гнилі.
  • Оскільки полуниці погано зберіга­ються, краще використати її якомога швидше.
  • Полуниці для варення необхідно ретельно помити – робити це треба акуратно та швидко. Потім ягоди ви­сушити. Замість миття можна протерти кожну ягідку вологим рушником.
  • Бажано використовувати полуниці середнього чи дрібного розміру.
  • Ягоди для варення мають без лис­тя і плодоніжок. Хвостики треба відри­вати лише у сухих та чистих полуниць.
  • У варення допускається додавати інші фрукти, ягоди, спеції або духмяні трави – це надасть йому незвичного та цікавого відтінку.
  • Варити полуниці бажано в ємнос­ті з широким дном із нержавіючої сталі або міді, годиться й емальований по­суд. Алюмінієвий краще не використо­вувати, оскільки цей метал окислюєть­ся і може змінити смак варення.
  • Мішати варення краще дерев’яною ложкою. Якщо її немає, згодиться си­ліконова. Робити це треба обережно, щоб не пошкодити ягоди.
  • Якщо варення надто солодке, можна додати лимонної кислоти або соку.
  • Під час варіння полуниці необхідно знімати пінку – тоді варення вийде про­зорішим, смачнішим й ароматнішим, а також зберігатиметься довше.
  • Полуниці містять дуже мало пекти­ну – речовини, що впливає на густину. Якщо хочете щільнішої консистенції, потрібно додати загусники або збіль­шити час приготування.
  • Для визначення готовності варен­ня потрібно капнути трохи на тарілку – якщо форма крапельки збереглася, варення готове.
  • Розкладати варення у стерильні банки треба гарячим, тоді воно краще зберігатиметься.
  • Для зберігання полуничного ва­рення краще вибрати сухе та прохолод­не місце без прямих сонячних променів.

Зі спеціями

1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 зірочка бадьяну, 1 паличка кориці, 5-7 зерен кардамону – за бажання.

Полуниці перебрати, вимити, вису­шити і очистити від хвостиків.

Ягоди покласти в каструлю або іншу ємність для приготування, засипати цу­кром та залишити на 3 год. Поставити каструлю на середній вогонь, довести до кипіння, варити 10 хв. Відставити, щоб охололо.

Знову поставити на малий вогонь і до­вести до кипіння.

Покласти паличку кориці, зірочку ба­дьяна і варити ще близько 10 хв. Замість цих спецій можна додати кардамон. Зня­ти з вогню та розлити у простерилізовані банки.

З горілкою і лимоном

1 кг полуниць, 600 г цукру, 50 мл горілки, 1/2 лимона.

Полуницю покласти в посуд для при­готування і залити горілкою так, щоб вона повністю покрила ягоди. Залишити на ніч у холодильнику, в ідеалі – на 10 год, щоб ягоди настоялися. Потім горіл­ку злити – вона більше не знадобиться.

Полуниці засипати цукром і залиши­ти, доки не виділиться сік, краще у холо­дильнику.

Поставити ємність із ягодами на не­великий вогонь та довести до кипіння.

Додати лимонний сік, його замінити лимонною кислотою (близько 1 ч. лож­ки).

Варити 5 хв, відставити – варення має охолонути. Через кілька годин, коли охо­лоне, знову довести до кипіння і варити 5 хв, знову поставити вистигати. Процеду­ру ще раз повторити.

Готове варення можна розкласти у банки. Алкоголь при обробці випаруєть­ся, тому варення можна їсти навіть дітям.

З м’ятою, базиліком і лимоном

1 кг полуниць, 0,7 кг цукру, 1/2 ли­мона, 10-15 листочків м’яти, 10-15 листочків базиліку.

Підготовлені ягоди засипати цукром і залишити на кілька годин, щоб пустили сік.

Лимон помити, обсушити, натерти цедру та вичавити сік.

Базилік (зелений або фіолетовий) і м’яту вимити та обсушити.

Посуд із полуницями поставити на не­великий вогонь і довести до кипіння, піс­ля чого зняти кришку і варити близько 5 хв. Додати цедру, м’яту і базилік, варити ще 5 хв. Додати лимонний сік, переміша­ти і варити ще 5 хв. З моменту закипання має минути 15 хв. Зелень можна вийня­ти.

Готове варення розлити у простерилі­зовані банки і закрити.

Джем з ваніллю

1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 лимон, 2 стручки ванілі, 2 пачки (близько 20 г) желатину.

Лимон вимити, обсушити. Знадобить­ся приблизно половина, проте можна додати й більше. З половинки натерти цедру та вичавити сік.

Желатин залити водою та залишити набухати.

Стручки ванілі розрізати навпіл і ви­йняти насіння.

Підготовлені полуниці покласти в каструлю, додати цукор. Ягоди збити блендером на однорідну консистенцію.

Ягідну масу поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння.

Як варення закипить, додати насіння ванілі і варити 5 хв, постійно помішуючи. Додати желатин та варити ще 5-10 хв.

Готовий джем перелити у баночки, перевернути на кришки і залишити ви­стигати.

З ревенем та імбиром

1 кг полуниць, 1 кг стебел ревеню, 1 кг цукру, 50 г кореня імбиру, перець чилі.

Стебла ревеню помити, зняти шкірку і нарізати шматочками довільної форми. Засипати половиною цукру і залишити на кілька годин.

Підготовлені ягоди полуниці засипати рештою цукру і залишити.

Ревінь поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння. Поварити 10 хв, зні­маючи пінку. Залишити охолоджуватися.

Як варення охолоне, знову поставити на вогонь, додати полуниці та імбир. Ім­бир можна нарізати грубо і потім вийня­ти з варення або залишити, але тоді його краще натерти на тертці або дрібно на­різати. На цьому етапі додати й гострий перець. Варити 10 хв, залишити охоло­джуватися.

Процедуру повторити втретє. Ревінь здебільшого втратить форму, проте по­луниця залишиться цілою.

Готове варення розфасувати у про­стерилізовані банки. Можна скласти і в пластикові контейнери – тоді краще збе­рігати його в холодильнику.

Схожі новини