Розцвіли троянди
Варення з ружі – цілющі ласощі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/460079/varennya-zagal.jpg)
Варення з пелюсток чайної троянди (ружі) – вишукані ласощі, які раніше могли собі дозволити лише правителі на Сході. З пелюсток готують варення, джеми, конфітюри. Ці солодкі десерти виготовляють і в Європі, і у країнах Сходу.
Та ми теж можемо насолодитися солодощами із дивовижним трояндовим ароматом. У трояндового варення є чудова властивість – підіймати настрій осіннього чи холодного зимового вечора. Тому влітку неодмінно запасіться цим даром природи, який можна використати для приготування десертів, напоїв та у випічці – додавати у торти, рогалики, традиційні святвечірні пампухи...
Відомо, що пелюстки троянд наділені корисними властивостями. Наука підтверджує, що в ароматних трояндах є практично всі вітаміни. І ці корисні властивості квітки зберігаються у чудових ласощах – варенні з ружі.
Варення з троянди не лише чудовий десерт, а й унікальний продукт з омолоджувальними властивостями, який має здатність підтримувати жіноче здоров’я. Ароматний конфітюр з пелюсток – чудовий засіб й від безлічі дитячих хвороб, наділений багатьма лікувальними властивостями. У разі запалення слизової рота варення діє як антисептик, лікуючи виразки та ранки на яснах та слизовій. За хвороб дихальних шляхів теж допоможе чайна троянда – вона має антибактеріальні властивості. У разі порушення роботи шлунка та кишківника допомагає у відновленні після терапії антибіотиками.
Кілька чайних ложок трояндових «ліків» на день допоможуть очистити організм від токсинів та побороти інфекцію, допоможуть за проблем з печінкою та нирками.
Особам із серцевими та судинними захворюваннями таке варення усуває загрозу аритмії, бореться з бляшками та спазмами судин.
Трояндове варення допоможе також здолати безсоння, перевтому, депресію, а жінкам нормалізує цикл і зменшує болі у критичні дні.
Застосування цілющих властивостей варення з ружі виправдане також у лікуванні дітей. Ангіна, слабкий імунітет, ГРЗ, авітаміноз – проблеми, з якими допоможе впоратися десерт із чайної троянди.
Зацукрованими квітами можна прикрашати десерти. З пелюсток готують желе, мармелад, варення. Трояндова вода чудово доповнює варення з кизилу, терну, аґрусу. Нею ароматизують різні десерти: йогурт, сир, морозиво.
Трояндове варення має чимало варіацій. Але основу становлять пелюстки рожевих та/або червоних троянд чайних сортів, які варять з цукром або медом. Чим насиченіший відтінок квітки, тим гарнішим буде варення.
Густе варення з ружі
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/varennya-gyste.jpg)
200 г трояндових пелюсток, 500 г цукру, 100 мл води, 2 ст. ложки соку лимона.
Цукор з водою заварити на середньому вогні 4-5 хв (доки крапля сиропу не розтікатиметься на тарілці). Додати змелені пелюстки з лимонним соком, вимішати і прокип’ятити 2 хв. Викласти у простерилізовану банку і закрутити. Виходить густе варення.
Сухе варення з пелюсток троянди
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/varennya-syxe.jpg)
1 склянка пелюсток чайної троянди, 1 склянка цукру, 1 ст. ложка соку лимона або дрібка лимонної кислоти, 2 ст. ложки коньяку, цедра лимона, 1 склянка волоських горіхів – за бажання.
Пелюстки засипати цукром і полити лимонним соком. Розтерти у макітрі чи перемолоти блендером на однорідну масу. За бажання можна додати кілька ложок коньяку або цедру лимона. Можна додати і одне, і друге – варення матиме додаткові цікаві нотки. Перекласти його в чисту баночку, закрити пластиковою кришкою і зберігати в холодильнику або підвалі.
Таке варення використовують як начинку для завиванців, рогаликів і пампухів. Щоб зекономити, можна вимішати з будь-яким густим повидлом: яблучним, абрикосовим, вишневим. Використовувати для начинки рогаликів, пампухів, завиванців.
Консервоване трояндове варення
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/varennya-konserv.jpg)
200 г пелюсток, 500 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 100 мл води.
До пелюсток додати лимонну кислоту і перемолоти. У каструлі закип’ятити цукор і воду, додати перемелену троянду, кип’ятити 2-5 хв, розлити у простерилізовані банки і закрити.