Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розцвіли троянди

Варення з ружі – цілющі ласощі

Варення з пелюсток чайної троянди (ружі) – вишукані ласощі, які раніше могли собі дозволити лише правителі на Сході. З пелюсток готують варення, джеми, конфітюри. Ці солодкі десерти виготовляють і в Європі, і у країнах Сходу.

Та ми теж мо­жемо насоло­дитися солодощами із дивовижним трояндовим аро­матом. У трояндового варення є чудова властивість – підійма­ти настрій осіннього чи холод­ного зимового вечора. Тому влітку неодмінно запасіть­ся цим даром природи, який можна використати для при­готування десертів, напоїв та у випічці – додавати у торти, ро­галики, традиційні святвечірні пампухи...

Відомо, що пелюстки тро­янд наділені корисними влас­тивостями. Наука підтверджує, що в ароматних трояндах є практично всі вітаміни. І ці ко­рисні властивості квітки збері­гаються у чудових ласощах – варенні з ружі.

Варення з троянди не лише чудовий десерт, а й унікаль­ний продукт з омолоджуваль­ними властивостями, який має здатність підтримувати жіно­че здоров’я. Ароматний кон­фітюр з пелюсток – чудовий засіб й від безлічі дитячих хво­роб, наділений багатьма ліку­вальними властивостями. У разі запалення слизової рота варення діє як антисептик, лі­куючи виразки та ранки на яс­нах та слизовій. За хвороб ди­хальних шляхів теж допоможе чайна троянда – вона має ан­тибактеріальні властивості. У разі порушення роботи шлунка та кишківника допомагає у від­новленні після терапії антибіо­тиками.

Кілька чайних ложок троян­дових «ліків» на день допомо­жуть очистити організм від ток­синів та побороти інфекцію, допоможуть за проблем з пе­чінкою та нирками.

Особам із серцевими та су­динними захворюваннями таке варення усуває загрозу арит­мії, бореться з бляшками та спазмами судин.

Трояндове варення допо­може також здолати безсоння, перевтому, депресію, а жінкам нормалізує цикл і зменшує болі у критичні дні.

Застосування цілющих властивостей варення з ружі виправдане також у лікуванні дітей. Ангіна, слабкий імунітет, ГРЗ, авітаміноз – проблеми, з якими допоможе впоратися десерт із чайної троянди.

Зацукрованими квітами можна прикрашати десерти. З пелюсток готують желе, мар­мелад, варення. Трояндова вода чудово доповнює варен­ня з кизилу, терну, аґрусу. Нею ароматизують різні десерти: йогурт, сир, морозиво.

Трояндове варення має чима­ло варіацій. Але основу станов­лять пелюстки рожевих та/або червоних троянд чайних сортів, які варять з цукром або медом. Чим насиченіший відтінок квітки, тим гарнішим буде варення.

Густе варення з ружі

200 г трояндових пелюс­ток, 500 г цукру, 100 мл води, 2 ст. ложки соку лимо­на.

Цукор з водою заварити на середньому вогні 4-5 хв (доки крапля сиропу не розтікати­меться на тарілці). Додати зме­лені пелюстки з лимонним со­ком, вимішати і прокип’ятити 2 хв. Викласти у простерилізова­ну банку і закрутити. Виходить густе варення.

Сухе варення з пелюсток троянди

1 склянка пелюсток чай­ної троянди, 1 склянка цу­кру, 1 ст. ложка соку ли­мона або дрібка лимонної кислоти, 2 ст. ложки конья­ку, цедра лимона, 1 склян­ка волоських горіхів – за ба­жання.

Пелюстки засипати цукром і полити лимонним соком. Роз­терти у макітрі чи перемоло­ти блендером на однорідну масу. За бажання можна до­дати кілька ложок коньяку або цедру лимона. Можна додати і одне, і друге – варення мати­ме додаткові цікаві нотки. Пе­рекласти його в чисту баночку, закрити пластиковою кришкою і зберігати в холодильнику або підвалі.

Таке варення використову­ють як начинку для завиванців, рогаликів і пампухів. Щоб зе­кономити, можна вимішати з будь-яким густим повидлом: яблучним, абрикосовим, ви­шневим. Використовувати для начинки рогаликів, пампухів, завиванців.

Консервоване трояндове варення

200 г пелюсток, 500 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 100 мл води.

До пелюсток додати лимонну кислоту і перемолоти. У каструлі закип’ятити цукор і воду, додати перемелену троянду, кип’ятити 2-5 хв, розлити у простерилізо­вані банки і закрити.

Схожі новини