Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Десерти з пасок

Якщо після Великодня залишилася здоба

Зазвичай перед Великоднем усі шукають рецепти найсмачнішої паски, а після свята, якщо випічки було з надлишком і усю не з’їли, – що б приготувати з неї.

Найпростіший спосіб зберегти паску – просто заморозити її. У морозил­ці (-18-20°С) вона може збері­гатися до пів року, «повернути її до життя можна», розморо­зивши в мікрохвильовій печі або просто потримати 15 хв у розігрітій духовці. З’їсти розі­гріту паску краще відразу, бо вона дуже швидко зачерствіє.

Другий за простотою спо­сіб – приготувати з паски де­серт, грінки або панірувальні сухарі як основу для чізкейка, тістечок «Картопля» і просто посипання форм перед випіч­кою. Не хочете подрібнювати паски? Зробіть солодкі грін­ки на сніданок. Просто наріж­те паску на шматочки, в окре­мій мисці збийте виделкою 1 яйце з двома ложками моло­ка, занурте в цю суміш шма­точки паски і обсмажте з двох боків на маслі.

Можна залишки паски нарі­зати на кубики однакового роз­міру і зробити чудові фрукто­во-ягідні трайфли на сніданок, замінити бісквіт у торті «Пан­чо», хлібний пудинг Michel або тірамісу з ароматом апельси­на.

Трайфл

Черства паска, натураль­ний йогурт, сезонні ягоди чи фрукти, вершки – для при­крашання.

Паску нарізати однаковими кубиками (1х1 см), розкласти у банки або склянки, залити на­туральним йогуртом і постави­ти на ніч у холодильник. Вранці нарізати зверху на вибір по­луниці (банан, грушу, чорниці, малину), прикрасити збитими вершками (згущеним моло­ком, какао-порошком або про­сто варенням).

Пудинг Michel

200 г паски або черство­го хліба, 2 яйця, 300 мл мо­лока (50 мл можна заміни­ти вершками), 50 г цукру, пів чайної ложки ванільно­го екстракту, сезонні фрукти або родзинки, цитрусова це­дра, сухофрукти.

Молоко, яйця, цукор та ва­нілін перемішати. На дно фор­ми щільно викласти нарізану невеликими кубиками паску, залити частиною яєчно-мо­лочної суміші, потім можна по­вторити шар паски, викласти на нього нарізані фрукти і зно­ву залити сумішшю. Дати кіль­ка хвилин пасці просочитися і поставити в розігріту до 180°С духовку на 40-50 хв. Ідеально випікати цей пудинг-запікан­ку на водяній бані. Для цього треба взяти форму більшого об’єму, поставити у неї форму з пудингом та налити у нижню форму води.

Тірамісу

Сік 2 червоних апельси­нів, 1 склянка бренді – за ба­жання, какао-порошок, 600 г паски, 500 г сиру маскарпо­не, 5 жовтків, 2 білки, 120 г цукру.

З апельсинів вичавити сік, додати 1 ст. ложку цукру та бренді. Паску нарізати на шматочки завтовшки близько 1,5 см, викласти у вистелену пергаментом форму і постави­ти в розігріту до 160°С духовку приблизно на 10 хв підсушу­ватися. Після перших 5 хв усі шматочки перевернути на ін­ший бік.

Білки відокремити від жовт­ків. Жовтки збити міксером, по­ступово додаючи цукор. Маса має вийти світлою та пишною. Наприкінці додати у збиті жовт­ки сир маскарпоне, перемі­шати на однорідну масу. Зби­ти білки на піну і додати в крем, акуратно перемішуючи знизу догори, щоб білки не осіли.

Формувати десерт, викла­даючи в красиві прозорі кре­манки діаметром близько 8 см шарами: першим – шматочки паски, просочені соком апель­сина з бренді, закрити шаром крему маскарпоне, потім дру­гий шар паски. Знову просо­чити соком та останній шар – крем маскарпоне. Поставити креманки з десертом у холо­дильник щонайменше на 1 год, щоб десерт став компактним. Перед сервіруванням поверх­ню десерту посипати какао-по­рошком.

Крем маскарпоне найзруч­ніше викладати за допомогою кондитерського мішечка. Яйця для тірамісу мають бути дуже свіжими. Якщо пригощатимете десертом дітей, бренді не до­давайте.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини