Десерти з пасок
Якщо після Великодня залишилася здоба

Зазвичай перед Великоднем усі шукають рецепти найсмачнішої паски, а після свята, якщо випічки було з надлишком і усю не з’їли, – що б приготувати з неї.
Найпростіший спосіб зберегти паску – просто заморозити її. У морозилці (-18-20°С) вона може зберігатися до пів року, «повернути її до життя можна», розморозивши в мікрохвильовій печі або просто потримати 15 хв у розігрітій духовці. З’їсти розігріту паску краще відразу, бо вона дуже швидко зачерствіє.
Другий за простотою спосіб – приготувати з паски десерт, грінки або панірувальні сухарі як основу для чізкейка, тістечок «Картопля» і просто посипання форм перед випічкою. Не хочете подрібнювати паски? Зробіть солодкі грінки на сніданок. Просто наріжте паску на шматочки, в окремій мисці збийте виделкою 1 яйце з двома ложками молока, занурте в цю суміш шматочки паски і обсмажте з двох боків на маслі.
Можна залишки паски нарізати на кубики однакового розміру і зробити чудові фруктово-ягідні трайфли на сніданок, замінити бісквіт у торті «Панчо», хлібний пудинг Michel або тірамісу з ароматом апельсина.
Трайфл

Черства паска, натуральний йогурт, сезонні ягоди чи фрукти, вершки – для прикрашання.
Паску нарізати однаковими кубиками (1х1 см), розкласти у банки або склянки, залити натуральним йогуртом і поставити на ніч у холодильник. Вранці нарізати зверху на вибір полуниці (банан, грушу, чорниці, малину), прикрасити збитими вершками (згущеним молоком, какао-порошком або просто варенням).
Пудинг Michel

200 г паски або черствого хліба, 2 яйця, 300 мл молока (50 мл можна замінити вершками), 50 г цукру, пів чайної ложки ванільного екстракту, сезонні фрукти або родзинки, цитрусова цедра, сухофрукти.
Молоко, яйця, цукор та ванілін перемішати. На дно форми щільно викласти нарізану невеликими кубиками паску, залити частиною яєчно-молочної суміші, потім можна повторити шар паски, викласти на нього нарізані фрукти і знову залити сумішшю. Дати кілька хвилин пасці просочитися і поставити в розігріту до 180°С духовку на 40-50 хв. Ідеально випікати цей пудинг-запіканку на водяній бані. Для цього треба взяти форму більшого об’єму, поставити у неї форму з пудингом та налити у нижню форму води.
Тірамісу

Сік 2 червоних апельсинів, 1 склянка бренді – за бажання, какао-порошок, 600 г паски, 500 г сиру маскарпоне, 5 жовтків, 2 білки, 120 г цукру.
З апельсинів вичавити сік, додати 1 ст. ложку цукру та бренді. Паску нарізати на шматочки завтовшки близько 1,5 см, викласти у вистелену пергаментом форму і поставити в розігріту до 160°С духовку приблизно на 10 хв підсушуватися. Після перших 5 хв усі шматочки перевернути на інший бік.
Білки відокремити від жовтків. Жовтки збити міксером, поступово додаючи цукор. Маса має вийти світлою та пишною. Наприкінці додати у збиті жовтки сир маскарпоне, перемішати на однорідну масу. Збити білки на піну і додати в крем, акуратно перемішуючи знизу догори, щоб білки не осіли.
Формувати десерт, викладаючи в красиві прозорі креманки діаметром близько 8 см шарами: першим – шматочки паски, просочені соком апельсина з бренді, закрити шаром крему маскарпоне, потім другий шар паски. Знову просочити соком та останній шар – крем маскарпоне. Поставити креманки з десертом у холодильник щонайменше на 1 год, щоб десерт став компактним. Перед сервіруванням поверхню десерту посипати какао-порошком.
Крем маскарпоне найзручніше викладати за допомогою кондитерського мішечка. Яйця для тірамісу мають бути дуже свіжими. Якщо пригощатимете десертом дітей, бренді не додавайте.