Хурма замість цукерок
Корисна для серця, шлунка, печінки та нирок
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/448081/xurma.jpg)
Ягода оранжевого кольору, з тонкою шкіркою, м’ясиста та солодка, назву якої з латинської мови перекладають як «серцеве яблуко», а з грецької – «божественний вогонь». Ми її називаємо хурмою. Поширена у тропічному та помірному кліматичних поясах. Батьківщиною цієї ягоди є Китай. Нині хурму вирощують навіть у Криму. В усьому світі налічують кількасот видів цієї рослини. Деякі сорти дерев живуть до 500 років.
У ХУРМІ безліч вітамінів, особливо А, С та В; а також мікроелементів: йоду, заліза, кальцію, калію, фосфору, марганцю, магнію. Хурма корисна для профілактики авітамінозу, залізодефіцитної анемії, хворим на цингу. Йод заповнює дефіцит цієї речовини в організмі та знижує ризик захворювань щитовидної залози.
У цій ягоді низька концентрація кислот, що сприятливо впливає на роботу шлунка за виразкової хвороби, хвороб печінки та нирок. Антибактеріальні властивості допомагають боротися з патологічною кишковою флорою.
Хурма корисна для серця та судин. Знижується ризик атеросклерозу, а сечогінний ефект ягоди допомагає знімати набряки, що утворилися через погану роботу серця.
Хурма містить близько 25% сахарози, тому її не можна їсти діабетикам та людям з порушенням роботи підшлункової залози. Таніни, що надають цій ягоді терпкого смаку, можуть бути небезпечними. Найбільше їх у шкірці, тому її краще знімати. Дітям до 3 років давати хурму не можна. Обережно слід їсти цю ягоду людям, які страждають від закрепів, геморою. Хурма має сечогінні властивості, що знижує ризик виникнення сечокам’яної хвороби. Вона містить йод у високій концентрації. Щоб задовольнити потребу організму в йоді, достатньо за добу з’їсти лише 2 плоди. Висока концентрація ретинолу, вітамінів С та Р допомагає покращити зір, омолоджує шкіру, розгладжує зморшки та зменшує жирність шкіри.
У дієтології хурму використовують як джерело енергетично цінної цукрози, тобто як заміну швидких вуглеводів. Хурма – смачний десерт замість звичних цукерок, проте вона теж солодка, і її кількість краще обмежувати. Ягода не містить жирів та холестерину.
Зі стиглої хурми можна робити пудинги, желе, муси та печиво. Також з неї виходять чудові салати, закуски, соуси та неймовірно смачні десерти. Хурма поєднується з йогуртом, сметаною чи збитими вершками, вершковим морозивом. А якщо змішати хурму з м’яким вершковим сиром, додати трохи лимонного соку, меду, солі та меленого рожевого перцю, вийде оригінальний соус до овочів та фруктів – селери, яблук, груш, зеленого салату.
Твердішу хурму можна нарізати на кубики, швидко обсмажити в пряженому маслі зі спеціями і подати разом із рисом басматі. У США із хурми роблять класичний пудинг. Непогано вона поєднується і з ніжним молодим сиром, солоною рибою (наприклад, лососем) та ікрою, і з кисломолочними продуктами.
Дивовижний смак сушеної чи в’яленої хурми – це справжній витвір мистецтва: вона вкрита хрусткою скоринкою і наче присипана цукровою пудрою. А всередині – соковита і дуже солодка ніжна м’якоть.
Салат із хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/12/xurma_salat.jpg)
2 хурми, 1 яблуко (краще антонівка), 1 цибулина, цукор, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії.
Хурму вимити, розрізати навпіл. Нарізати тонкими часточками, виймаючи кісточки. Яблуко очистити від шкірки, розрізати навпіл і вирізати серцевину. М’якуш нарізати тонкими часточками. Цибулю очистити і нарізати кільцями.
Змішати в мисці оливкову олію, лимонний сік та цукор. Збити вінчиком. Викласти в салатницю хурму, яблуко та цибулю. Полити заправкою, перемішати.
Хурма, запечена у сметані
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/12/xurma_smetana.jpg)
2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка цукрової пудри, 250 г цукру, дрібка ваніліну, 2 яйця, 6 плодів хурми, 1 склянка сметани, цедра і сік 1 лимона.
Залити хурму водою так, щоб вона повністю покривала плоди. Додати 200 г цукру, цедру та лимонний сік. Поставити на сильний вогонь, довести до кипіння, зняти з вогню, накрити і залишити на 30 хв. Потім хурму вийняти, очистити від шкірки, вийняти кісточки.
Яйця збити з цукром, що залишився, змішати з борошном і сметаною. Хурму викласти у форму для запікання, полити сметанним соусом. Запікати в духовці, розігрітій до 180°С, 20 хв. Подати, посипавши цукровою пудрою, змішаною з ваніліном.
Сирник із хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/12/xurma_surnuk.jpg)
Для тіста: 2 яйця, 100 г цукру, 200 г сметани, 200 г борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, дрібка ваніліну.
Для начинки: 220 г сиру, 2 ст. ложки цукру, 1 хурма (150 г).
Сир з’єднати з цукром і розім’яти до однорідності. Залишити до розчинення цукру.
Хурму нарізати тонкими кружальцями.
Для тіста у мисці з’єднати яйця та цукор. Збивати міксером 3-5 хв – до невеликої пишності та побіління маси. Додати сметану. Збити до однорідності.
Просіяти борошно, всипати ванілін та розпушувач. Знову збити міксером до з’єднання компонентів.
На дно форми діам. 22 см, змащеної невеликою кількістю вершкового масла або олії, викласти тісто. Зверху акуратно ложкою рівномірно викласти начинку, залишаючи невеликі вільні бортики. Зверху викласти скибочки хурми.
Випікати у духовці, розігрітій до 180°С, 40-45 хв, до рум’яності та сухої палички.
Остудити, вийняти з форми, нарізати на шматочки і подавати.