Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хурма замість цукерок

Корисна для серця, шлунка, печінки та нирок

Ягода оранжевого кольору, з тонкою шкіркою, м’ясиста та солодка, назву якої з латинської мови перекладають як «серцеве яблуко», а з грецької – «божественний вогонь». Ми її називаємо хурмою. Поширена у тропічному та помірному кліматичних поясах. Батьківщиною цієї ягоди є Китай. Нині хурму вирощують навіть у Криму. В усьому світі налічують кількасот видів цієї рослини. Деякі сорти дерев живуть до 500 років.

У ХУРМІ безліч вітамінів, особливо А, С та В; а та­кож мікроелементів: йоду, заліза, кальцію, калію, фосфо­ру, марганцю, магнію. Хурма корисна для профілактики аві­тамінозу, залізодефіцитної ане­мії, хворим на цингу. Йод заповнює дефіцит цієї речовини в організмі та знижує ризик за­хворювань щитовидної залози.

У цій ягоді низька концен­трація кислот, що сприятли­во впливає на роботу шлунка за виразкової хвороби, хвороб печінки та нирок. Антибактері­альні властивості допомагають боротися з патологічною киш­ковою флорою.

Хурма корисна для серця та судин. Знижується ризик ате­росклерозу, а сечогінний ефект ягоди допомагає знімати на­бряки, що утворилися через погану роботу серця.

Хурма містить близько 25% сахарози, тому її не можна їсти діабетикам та людям з пору­шенням роботи підшлункової залози. Таніни, що надають цій ягоді терпкого смаку, можуть бути небезпечними. Найбільше їх у шкірці, тому її краще зніма­ти. Дітям до 3 років давати хур­му не можна. Обережно слід їсти цю ягоду людям, які страж­дають від закрепів, геморою. Хурма має сечогінні власти­вості, що знижує ризик виник­нення сечокам’яної хвороби. Вона містить йод у високій кон­центрації. Щоб задовольнити потребу організму в йоді, до­статньо за добу з’їсти лише 2 плоди. Висока концентрація ретинолу, вітамінів С та Р до­помагає покращити зір, омоло­джує шкіру, розгладжує зморш­ки та зменшує жирність шкіри.

У дієтології хурму викорис­товують як джерело енергетич­но цінної цукрози, тобто як за­міну швидких вуглеводів. Хурма – смачний десерт замість звич­них цукерок, проте вона теж со­лодка, і її кількість краще об­межувати. Ягода не містить жирів та холестерину.

Зі стиглої хурми можна ро­бити пудинги, желе, муси та печиво. Також з неї виходять чудові салати, закуски, соуси та неймовірно смачні десер­ти. Хурма поєднується з йо­гуртом, сметаною чи збитими вершками, вершковим моро­зивом. А якщо змішати хурму з м’яким вершковим сиром, додати трохи лимонного соку, меду, солі та меленого роже­вого перцю, вийде оригіналь­ний соус до овочів та фруктів – селери, яблук, груш, зеленого салату.

Твердішу хурму можна нарі­зати на кубики, швидко обсма­жити в пряженому маслі зі спе­ціями і подати разом із рисом басматі. У США із хурми ро­блять класичний пудинг. Непо­гано вона поєднується і з ніж­ним молодим сиром, солоною рибою (наприклад, лососем) та ікрою, і з кисломолочними про­дуктами.

Дивовижний смак сушеної чи в’яленої хурми – це справжній витвір мистецтва: вона вкри­та хрусткою скоринкою і наче присипана цукровою пудрою. А всередині – соковита і дуже со­лодка ніжна м’якоть.

Салат із хурмою

2 хурми, 1 яблуко (краще антонівка), 1 цибулина, цу­кор, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії.

Хурму вимити, розріза­ти навпіл. Нарізати тонки­ми часточками, виймаючи кіс­точки. Яблуко очистити від шкірки, розрізати навпіл і ви­різати серцевину. М’якуш на­різати тонкими часточками. Цибулю очистити і нарізати кільцями.

Змішати в мисці оливко­ву олію, лимонний сік та цукор. Збити вінчиком. Викласти в са­латницю хурму, яблуко та цибу­лю. Полити заправкою, перемі­шати.

Хурма, запечена у сметані

2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка цукрової пудри, 250 г цукру, дрібка ванілі­ну, 2 яйця, 6 плодів хурми, 1 склянка сметани, цедра і сік 1 лимона.

Залити хурму водою так, щоб вона повністю покривала плоди. Додати 200 г цукру, цедру та ли­монний сік. Поставити на силь­ний вогонь, довести до кипіння, зняти з вогню, накрити і зали­шити на 30 хв. Потім хурму вийняти, очистити від шкірки, вийняти кісточки.

Яйця збити з цукром, що за­лишився, змішати з борошном і сметаною. Хурму викласти у форму для запікання, полити сметанним соусом. Запікати в духовці, розігрітій до 180°С, 20 хв. Подати, посипавши цукро­вою пудрою, змішаною з вані­ліном.

Сирник із хурмою

Для тіста: 2 яйця, 100 г цу­кру, 200 г сметани, 200 г бо­рошна, 1,5 ч. ложки розпушу­вача, дрібка ваніліну.

Для начинки: 220 г сиру, 2 ст. ложки цукру, 1 хурма (150 г).

Сир з’єднати з цукром і розім’яти до однорідності. За­лишити до розчинення цукру.

Хурму нарізати тонкими кру­жальцями.

Для тіста у мисці з’єднати яйця та цукор. Збивати міксе­ром 3-5 хв – до невеликої пиш­ності та побіління маси. Додати сметану. Збити до однорідності.

Просіяти борошно, всипа­ти ванілін та розпушувач. Зно­ву збити міксером до з’єднання компонентів.

На дно форми діам. 22 см, змащеної невеликою кількіс­тю вершкового масла або олії, викласти тісто. Зверху акурат­но ложкою рівномірно виклас­ти начинку, залишаючи невеликі вільні бортики. Зверху викласти скибочки хурми.

Випікати у духовці, розігрітій до 180°С, 40-45 хв, до рум’яності та сухої палички.

Остудити, вийняти з форми, нарізати на шматочки і подава­ти.

Більше рецептів в рубриці «Кухня»

Схожі новини