Айву їдять після термічної обробки
Сприяє зміцненню імунітету, корисна для серця і шлунка
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/447176/ayva.jpg)
Смак айви, як і її корисні властивості, відрізняється від інших фруктів. Цей плід не такий гарний, як яблуко, і не такий солодкий, як груша. Але айва дуже запашна і корисна для організму, хоч і є одним з тих небагатьох фруктів, які складно їсти сирим. За це айву багато хто незаслужено ігнорує, виключаючи її зі свого раціону.
Айва є одним із останніх фруктів року. Ранні сорти збирають у вересні, пізні — у жовтні-листопаді. Ранні сорти айви можна відразу ж споживати. У пізньої айви зрілість настає через 20−40 діб після збирання. За ці дні значно покращуються смак плоду, текстура, колір та запах.
Айва — дуже корисний фрукт. Вона містить клітковину та важливі для людського організму вітаміни і мінерали. Це робить фрукт чудовим дієтичним продуктом. У ній хоч і є невелика кількість вітамінів С, групи В, міді, заліза, калію з магнієм, але в плані калорійності цей плід якнайкраще підходить тим, хто сидить на дієті. Фрукт є лідером за вмістом антиоксидантів. Вчені довели, що антиоксиданти, що є в айві, разом із флавоноїдами захищають від хвороб хронічного характеру, зміцнюють серце. Айва є плодом, який рекомендують вживати жінкам при надії, особливо на ранніх термінах. Бо цей фрукт полегшує прояви такої поширеної симптоматики, як нудота та блювання. Айву ще з давніх-давен людство використовувало в народній медицині для лікування різних травних розладів. Також цей фрукт чудово справляється з неприємною симптоматикою печії. А якщо запекти її з медом і вершковим маслом, вийдуть смачні ліки від бронхіту, запалення легенів і кашлю.
Доведено, що айва може захистити людський організм від деяких видів алергічних проявів. Цей фрукт пригнічує активність певних імунних клітин. Існує навіть медпрепарат, виготовлений з айви. Айва загалом добре допомагає підтримувати імунітет завдяки своїм антибактеріальним властивостям. На відміну від тих же яблук з грушами, айву рідко вживають сирою. Навіть достиглий плід має кислинку та терпкість. Саме тому із фрукта готують джеми, варення, чанті, компот, мармелад, цукати, соуси до м’яса, начинку для випічки.
Айву не варто їсти тим, у кого хронічні закрепи. Пушок на шкірці плоду може стати причиною кашлю та пошкодити горло. Не можна вживати в їжу кісточки, адже вони містять шкідливі речовини.
Найпримітніше у фрукті те, що його смак розкривається лише після термічної обробки — у свіжому вигляді айва просто кам’яна, і її неможливо не лише прожувати через терпкий смак, а й навіть відкусити шматочок плоду.
Запечена айва
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/ayva_zapehena.jpg)
4 айви, 4 ст. ложки цукру, мед, ванільний цукор — за бажання, волоські горіхи — для подачі.
Для приготування використовуйте пожовклі плоди. Якщо вони ще зелені, то викладіть їх на вікно або на балкон разом з яблуками, вони достигнуть за 2−3 дні.
На поверхні кожного плоду айви — щільний ворсистий шар. Змийте його водою, використовуючи жорсткий бік губки. Зріжте опуклу частину кожного фрукта і зробіть невелику ямку. На відміну від яблук, з айви ви не зможете вирізати насіння, тому запікайте плід разом із ним.
Всипте в кожне заглиблення по 1 ложці цукру. За бажання можете додати і ванільний цукор чи ароматизатор. Розігрійте духовку до 200 °C і запікайте айву з цукром 25−30 хв.
Найкраще трохи переготувати айву, щоб вона стала м’якою всередині, — перевірте це ножем. Готову страву вийміть із духовки і дайте їй злегка охолонути за кімнатної температури.
Викладіть на тарілки чи блюдця, полийте медом чи будь- яким іншим солодким соусом, присипте ядрами волоських горіхів та подайте на десерт.
Маринована айва
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/ayva_marunovana1.jpg)
4−5 плодів айви, 5−6 горошин духмяного перцю, 2−3 лаврові листки, 3−4 сушені гвоздики, 2 ст. ложки цукру, ¼ ч. ложки солі, 2 ст. ложки оцту 9%, ½ літра води.
Вибирайте стиглу жовту айву з солодкуватим ароматом.
Ретельно промийте кожен плід жорстким боком губки, зчищаючи ворсистий шар на поверхні плоду. Розріжте айву на чотири частини і виріжте насіннєві блоки. Промийте всі очищені шматочки айви і наріжте їх скибочками у казанок або ківш з антипригарним дном.
Всипте туди ж цукор, сіль, горошини духмяного перцю, лаврове листя і влийте оцет. Можна влити оцет наприкінці приготування, але тоді скропіть нарізані плоди лимонним соком — він також не дасть їм потемніти. Влийте гарячу воду і помістіть ємність на плиту, увімкнувши середнє нагрівання.
Варіть айвову нарізку в маринаді 15−20 хв до м’якості, але вона не має втратити свою форму. Вийміть одну фруктову скибочку і скуштуйте її на смак, за потреби підкоригуйте його, додавши сіль, цукор або ще трохи оцту.
Ошпарте банку і кришку окропом або простерилізуйте будь-яким зручним способом. Наповніть її скибочками айви, вийнявши лаврове листя, і залийте маринадом по вінця. Відразу ж герметично закрийте. Заготівлю остудіть за кімнатної температури і перенесіть у місце зберігання.
Мариновану айву можна подавати як самостійну закуску і використовувати як начинку для запікання курки, індички… Її можна додати у плов, долму, при запіканні м’яса або обсмажуванні курячої печінки — айва додасть страві м’якого солодкуватого присмаку.