Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спеції, що піднімуть настрій в холоднечу

Яка спеція підходить до страви

З настанням холодів бажання їсти пряне і гостре лише зростає. Розповімо про спеції, які по-новому розкривають смак звичних продуктів і страв. І допомагають боротися з осіннім холодом і вогкістю.

МУСКАТНИЙ ГОРІХ

Мускатний горіх зазвичай використовують у приготуванні глінтвейну, випічки і десертів, але він також — чудовий учасник супів, чатні, маринадів і овочевих рагу. У Середземномор’ї ним приправляють шпинат з сиром і різото з томатами, цвітну капусту в сирному соусі. Якщо ви вирішите зварити солону манну кашу з сиром, як поленту, не забудьте додати мускатний горіх — там йому саме місце!

Купуйте краще цілі горіхи, оскільки у меленому вигляді аромат спеції швидко випаровується. Чим яскравіший колір горіха, тим краще.

Перед використанням оболонку горіха слід натерти на тертці. Додавати спецію краще в кінці варіння, інакше у страви з’явиться гіркуватий присмак. Для випічки мускатний горіх треба додавати на етапі замішування тіста. І ніколи його не обсмажуйте, як зіру, наприклад.

Приклади використання: дип з авокадо з блакитним сиром, равіолі з буряком, паста з куркою і соусом із цвітної капусти, вівсяне печиво і пісний цибульний суп.

КОРИЦЯ

Перше, що спадає на думку, коли мова заходить про осінні спеції, — кориця. Багато хто недооцінює різнобічністьцієї пряності і визнає її лише у десертах. Обов’язково додайте паличку кориці, коли тушкуєте м’ясо, і, можливо, по-іншому ви вже ніколи не готуватимете.

Кориця завжди закручена з двох боків, у розрізі нагадує ріг барана. Чим світліша і тонша кора кориці, тим краще. Приклади використання: теплий салат з гарбузом і грушами, глінтвейн, смажені яблучні кільця, роли з кускусом і бараниною, відкритий пиріг з журавлиною, солодкий плов з сушеними абрикосами, родзинками, корицею і цукровою пудрою.

ГВОЗДИКА

Мелена гвоздика чудово поєднується з яблуками і гарбузом — основними інґредієнтами осінніх пирогів. Достатньо додати кілька дрібок спеції у начинку, і кухня моментально наповниться приємним ароматом.

Цілі зірочки гвоздики можна використовувати і для приготування м’ясних страв і рису. Використовуйте гвоздику для солінь і маринадів.

Приклади використання: яблучний конфітюр з нотками гвоздики, запечений грушево-медовий чатні з гвоздикою, свинячий окіст у солодкій скоринці з гвоздикою, запечена качка з 5 спеціями і гарячий ром з гвоздиковою олією.

ІМБИР

Корінь імбиру використовують у заправках салатів і для маринадів, під час приготування тонізуючих чаїв та інших зігрівальних напоїв. Нарізаний або натертий імбир у поєднанні з цибульною і кунжутною олією може стати основою м’ясного маринаду. Таку ж суміш можна використовувати для додання пікантності креветкам. А якщо додати його до натурального йогурту в суміші з часником, вийде чудова заправка для курки.

Згадуйте про імбирний порошок, коли починаєте займатися випічкою. Додавайте його в кінці замішування тіста. Купуючи, шукайте великий, світлий, блискучий і бажано гладкий корінь з тонкою шкіркою.

Приклади використання: зацукрований імбир, імбир у карамелі, маринований імбир, гарбузово-апельсинові млинці з ароматом імбиру, курячі ніжки з конфітюром з апельсина та імбиру, мідії у соусі з петрушки та імбиру.

БАДЬЯН

Бадьян — евід’ємна частина фруктових сиропів, настоянок і лікерів, де його найкраще міксувати з шоколадом і цитрусовими.

Він також добре по єднується з лососевими. А в компанії зі свининою не лише надає всій страві пікантного смаку, а й робить м’ясо м’якшим і ніжнішим. Цікавий смак виходить, якщо додати трохи бадьяну в каву або чай. А якщо бадьян додати у варення, воно довго не зацукрується!

Купуйте цілі зірочки бадьяну, оскільки в меленому вигляді насіння дуже швидко втрачає аромат. Вибирайте цілі зірочки, глибокого червоно-коричневого кольору.

При випічці бадьян додають на самому початку, під час замішування тіста, і тоді аромат бадьяну розкривається в процесі приготування і зберігається в готовому виробі.

Приклади використання: курка в йогурті, смажена на грилі, морква з кардамоном, шоколадний десерт з апельсиново-бадьяновим соусом, качка в медово-помаранчевій глазурі, глазуровані свинячі ребра і копчені свинячі вуха у клярі.

КУРКУМА

Куркуму можна додавати практично в будь-яку страву — овочеву і м’ясну. В Індії це одна з найулюбленіших прянощів, вона часто є в карі — страві з баранини, риби і бобових. Нею добре приправляти скумбрію перед смаженням на грилі або вершковий суп з креветок і кукурудзи.

В Європі куркумою забарвлюють сири, це стійкий натуральний барвник. Тому не використовуйте порошок для приготування зелених овочів, навряд чи вони збережуть свій первісний колір і можуть навіть почати гірчити.

Свіжий корінь куркуми у нас купити важко, а купуючи порошок, зверніть увагу на аромат. Залежана куркума швидко втрачає аромат і смак. І вона вбирає чужі запахи, тому зберігайте її у щільних герметичних банках.

Приклади використання: манний пиріг з медом і куркумою, томатний суп з куркумою, розсипчастий рис з куркумою, омлет з картоплею і куркумою, маринована капуста з куркумою і кабачкова ікра з грибами.

ВАНІЛЬ

Усіма улюблена ваніль особливо доречна восени і взимку. Вона справді зігріває і дарує чарівний аромат. Ваніль широко використовують у приготуванні тіста, десертів (молочні пудинги, морозиво, солодкі соуси, муси і суфле) і напоїв. Але ваніль розкривається у всій красі і в стравах з жирного м’яса і птиці, білої риби і морепродуктів.

Чим більші й грубіші стручки, тим більше в них насіння. Якісну ваніль — завжди блискучу, ніби маслянисту і жирну — продають у прозорих запечатаних банках. Тонкі, сухі стручки не купуйте!

Приклади використання: рисова каша з ваніллю і яблуками, курка з айвою і ваніллю, шоколадно-ванільне печиво, палтус у мішечку з ванільним маслом, ванільні сирники, десерт з кислого молока з медом і ваніллю.

Готуйте також: Штолен

Схожі новини