Різдвяний штолен: готуємо заздалегідь для магічного аромату свята
Різдвяна випічка має особливу магію: з часом її смак і аромат стають ще більш насиченими. Штолен, традиційний німецький різдвяний кекс, варто готувати вже у листопаді. Він не лише прикрасить ваше свято, а й стане чудовим подарунком для близьких. Дізнайтеся, як приготувати штолен за класичним рецептом
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446188/shtolen.jpg)
Різдвяна випічка магічним чином за час зберігання набирає смаку й аромату. Пропонуємо кілька рецептів різдвяних страв, які потрібно готувати заздалегідь, — вже у листопаді. Так страви стануть навіть смачнішими. Та й дарувати смаколики на Новий рік і Різдво не лише можна, а навіть потрібно.
Без штолена, який символізує немовля Христа у пелюшках, не обходиться жодне різдвяне чаювання в Німеччині, а в Дрездені — на батьківщині штолена, навіть влаштовують на його честь спеціальний фестиваль — штоленфест. Штолен необхідно готувати задовго до Різдва і зберігати у пергаменті. Красиво запакований, зроблений з душею, штолен стане і чудовим солодким подарунком під час новорічних та різдвяних зустрічей з друзями і родичами.
- 2 ¾ склянки пшеничного борошна
- 2 склянки суміші горіхів (мигдаль, фундук, кедрові, волоські, макадамія, кеш’ю)
- велика жменя суміші цукатів з цитрусових
- велика жменя темних родзинок
- 120 г вершкового масла
- 6 свіжих яєчних жовтків
- 15 г сухих дріжджів
- ½ склянки молока
- вершкове масло — для змащування
- 3 ст. ложки коричневого цукру
- ½ склянки темного рому або лікеру (Куантро)
- цедра ½ лимона
- 1 ч. ложка цукру
- ½ стручка ванілі
- борошно — для присипання
- 1 ч. ложка солі
ДЛЯ ПОКРИТТЯ:
- 100 г вершкового масла
- ½ стручка ванілі
- ½ склянки цукрової пудри
Покласти родзинки, цукати і суміш горіхів у неметалеву миску, залити ромом і залишити на 4−6 год. Потім відкинути на друшляк, обсушити (рідина від замочування не знадобиться) і обваляти у борошні, щоб шматочки не злипалися.
Для тіста в глибокій мисці змішати молоко зі звичайним цукром, всипати дріжджі і 5 ст. ложок просіяного борошна; вимішати опару до однорідності.
Накрити плівкою і залишити в теплому місці на 20 хв.
Лимонну цедру подрібнити. Ванільний стручок розрізати уздовж, вишкребти насіння і змішати із розм’якшеним маслом. Додати в опару решту борошна, коричневий цукор, ванільне масло і жовтки; вимісити гладке тісто.
Додати підготовлену суміш цукатів, фруктів і горіхів, цедру і сіль. Вимісити на посипаній борошном робочій поверхні. Покласти тісто у глибоку миску, накрити рушником і поставити в тепле місце на 2 год.
Тісто, що піднялося, розкачати у формі овалу. Ребром долоні зробити поздовжнє поглиблення посередині овалу і загнути праву половину тіста на ліву так, щоб воно трохи заходило за середину. Викласти кекс на деко, вистелене змащеним маслом пергаментом, накрити рушником і залишити в теплому місці на 1 год.
Випікати штолен у розігрітій до 170−180°С духовці до готовності, близько 1 год. Через 40 хв можна накрити його фольгою, щоб не підгорів. Дерев’яна паличка, встромлена у кекс, має виходити сухою.
Масло для покриття розтопити. Ванільний стручок розрізати уздовж, вишкребти насіння і додати у масло, перемішати. Змастити гарячий штолен, щойно вийнятий з духовки, ¼ частиною масла, потім посипати через дрібне ситечко ¼ частину цукрової пудри. Зачекати, поки утвориться скоринка, і повторити ще тричі з маслом, що залишилося, і цукровою пудрою.
Більше рецептів тут