Передплата 2024 «Добра кухня»

Кекс з сухофруктами і ягодами

Різдвяні страви, які готують в листопаді

  • 175 г темних родзинок
  • 350 г глазурованих вишень
  • 500 г сухофруктів (журавлиниабо чорносливу)
  • 350 г світлих родзинок
  • 150 мл хересу + для просочення цедра 2 апельсинів
  • 250 г вершкового масла
  • 250 г цукру
  • 4 яйця
  • 1 ст. ложка чорної патоки
  • 75 г мигдальних пластівців
  • 75 г борошна з малим вмістом білків
  • 175 г пшеничного борошна
  • 1,5 ч. ложки пряних спецій для випічки
ДЛЯ ПРИКРАШАННЯ:
  • близько 3 ст. ложок абрикосового джему
  • цукрова пудра
  • 675 г мигдальної пасти
  • пачка суміші для глазурі

Різдвяний кекс можна не покривати глазур’ю, а прикрасити за бажання.

Викласти сухофрукти в ємність, полити хересом і додати натерту цедру апельсина. Накрити кришкою і залишити на 3 дні, щодня помішуючи.

Змастити і вистелити круглу форму глибиною 23 см подвійним шаром пергаментного паперу. Розігріти духовку до 140 °C.

Відміряти розм’якшене масло, цукор, яйця, патоку і мигдаль у дуже велику миску і добре збити. Додати борошно і спеції, ретельно перемішати на однорідну масу. Додати замочені фрукти. Викласти ложкою в підготовлену форму і розрівняти.

Випікати в центрі розігрітої духовки 4−4,5 год, або поки тісто не стане твердим на дотик і золотисто-коричневим. Перевірити через 2 год, і якщо випічка стала ідеального кольору, накрити фольгою. Шпажка, встромлена в центр, має вийти чистою. Залишити охолонути в формі.

Коли кекс охолоне, проколоти його через певні проміжки часу тонкою шпажкою і влити трохи хересу.

Обгорнути повністю вистиглий кекс подвійним шаром пергаментного паперу, а потім фольгою і зберігати в прохолодному місці до 3 місяців, додаючи через певні проміжки часу більше хересу.

Замість алкоголю можна використати таку ж кількість апельсинового соку.

Не знімайте підкладковий папір при зберіганні, бо це допомагає зберегти вологість кексу.

Перед святом прикрасити готовою мигдальною пастою і глазур’ю. Або нанести на кекс підігріте абрикосове варення, а потім викласти горіхи і фрукти.

Готуйте також: Штолен

Схожі новини