Кекс з сухофруктами і ягодами
Різдвяні страви, які готують в листопаді
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446193/keks.jpg)
- 175 г темних родзинок
- 350 г глазурованих вишень
- 500 г сухофруктів (журавлиниабо чорносливу)
- 350 г світлих родзинок
- 150 мл хересу + для просочення цедра 2 апельсинів
- 250 г вершкового масла
- 250 г цукру
- 4 яйця
- 1 ст. ложка чорної патоки
- 75 г мигдальних пластівців
- 75 г борошна з малим вмістом білків
- 175 г пшеничного борошна
- 1,5 ч. ложки пряних спецій для випічки
ДЛЯ ПРИКРАШАННЯ:
- близько 3 ст. ложок абрикосового джему
- цукрова пудра
- 675 г мигдальної пасти
- пачка суміші для глазурі
Різдвяний кекс можна не покривати глазур’ю, а прикрасити за бажання.
Викласти сухофрукти в ємність, полити хересом і додати натерту цедру апельсина. Накрити кришкою і залишити на 3 дні, щодня помішуючи.
Змастити і вистелити круглу форму глибиною 23 см подвійним шаром пергаментного паперу. Розігріти духовку до 140 °C.
Відміряти розм’якшене масло, цукор, яйця, патоку і мигдаль у дуже велику миску і добре збити. Додати борошно і спеції, ретельно перемішати на однорідну масу. Додати замочені фрукти. Викласти ложкою в підготовлену форму і розрівняти.
Випікати в центрі розігрітої духовки 4−4,5 год, або поки тісто не стане твердим на дотик і золотисто-коричневим. Перевірити через 2 год, і якщо випічка стала ідеального кольору, накрити фольгою. Шпажка, встромлена в центр, має вийти чистою. Залишити охолонути в формі.
Коли кекс охолоне, проколоти його через певні проміжки часу тонкою шпажкою і влити трохи хересу.
Обгорнути повністю вистиглий кекс подвійним шаром пергаментного паперу, а потім фольгою і зберігати в прохолодному місці до 3 місяців, додаючи через певні проміжки часу більше хересу.
Замість алкоголю можна використати таку ж кількість апельсинового соку.
Не знімайте підкладковий папір при зберіганні, бо це допомагає зберегти вологість кексу.
Перед святом прикрасити готовою мигдальною пастою і глазур’ю. Або нанести на кекс підігріте абрикосове варення, а потім викласти горіхи і фрукти.
Готуйте також: Штолен