У вас на столі ще є сільниця? Дійсно?
Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?
Сіль. А у вас на столі ще є сільниця? Дійсно?
Сіль разом із цукром, претендує на титул «білої смерті». І це правда, адже 14% смертей у світі обумовлені високим артеріальним тиском. І частина з них пов’язана саме з надмірним споживанням кухарської солі.
Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?
Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск. Певний час людина може почуватися нормально. Організм адаптується до підвищеного тиску. Але майже завжди виникають ускладнення у вигляді гіпертонічних кризів, інфарктів та інсультів. Інсульти — це справжня катастрофа для українців. Щороку вони забирають понад 300 тисяч життів.
Як ви вважаєте, звідки ми отримуємо найбільше солі? Насправді, зовсім не з домашньої сільниці.
Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо на полицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?
Топ-чотири це:
- хліб;
- оброблені продукти з м’яса;
- твердий сир;
- консерви і напівфабрикати.
ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху. Останнє дослідження харчування українців наводить невтішні дані: в середньому ми вживаємо втричі більше солі.
Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?
- Перше — це запобігання зростанню артеріального тиску.
- Друге — зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.
- Третє — значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.
Отже, що робити, щоб сіль перестала бути нашим ворогом?
- Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним постачальником солі — хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати.
- І знову: читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст. Це правило працює і для будь-якого іншого інгредієнту.
- Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.
- Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.
Отже, не варто повністю відмовлятися від солі, але дуже критично обмежити її споживання до 5 грамів на день, і це включно з сіллю, що ховається в оброблених продуктах. Переходьте на йодовану сіль та вчіться замінювати її різноманітними спеціями.