Передплата 2024 ВЗ

У вас на столі ще є сільниця? Дійсно?

Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?

Сіль. А у вас на столі ще є сільниця? Дійсно?

Сіль разом із цукром, претендує на титул «білої смерті». І це правда, адже 14% смертей у світі обумовлені високим артеріальним тиском. І частина з них пов’язана саме з надмірним споживанням кухарської солі.

Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?

Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск. Певний час людина може почуватися нормально. Організм адаптується до підвищеного тиску. Але майже завжди виникають ускладнення у вигляді гіпертонічних кризів, інфарктів та інсультів. Інсульти — це справжня катастрофа для українців. Щороку вони забирають понад 300 тисяч життів.

Як ви вважаєте, звідки ми отримуємо найбільше солі? Насправді, зовсім не з домашньої сільниці.

Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо на полицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?

Топ-чотири це:

  • хліб;
  • оброблені продукти з м’яса;
  • твердий сир;
  • консерви і напівфабрикати.

ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху. Останнє дослідження харчування українців наводить невтішні дані: в середньому ми вживаємо втричі більше солі.

Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?

  • Перше — це запобігання зростанню артеріального тиску.
  • Друге — зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.
  • Третє — значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.

Отже, що робити, щоб сіль перестала бути нашим ворогом?

  1. Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним постачальником солі — хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати.
  2. І знову: читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст. Це правило працює і для будь-якого іншого інгредієнту.
  3. Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.
  4. Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.

Отже, не варто повністю відмовлятися від солі, але дуже критично обмежити її споживання до 5 грамів на день, і це включно з сіллю, що ховається в оброблених продуктах. Переходьте на йодовану сіль та вчіться замінювати її різноманітними спеціями.

Джерело

Схожі новини