Передплата 2024 «Добрий господар»

“Відси, погрожую я шведу...”, або Що сталося би з росією, якби Карл Дванадцятий отримав ленд-ліз

Новий наратив кремля полягає у тому, що росія має захоплювати землі сусідів, бо вона завжди їх захоплювала

“Ми, милостією божою Володимир Перший, цар Великої, Малої та Білої орди, та ще хтозна чого, закриваємо, нарешті, вікно до Європи. Тим ми виправляємо помилку Петра Першого, який серед іншого, хотів нас, орків, притягнути за вуха до європейської цивілізації, яка нам генетично протипоказана.

Понад триста років, які минули з тих часів, наша зайва хромосома страждала від присутності унітазів та інших нікчемних пристосувань занепадаючої західної цивілізації. Це нам заважало сьорбати щі лаптями та танцювати на ярмарку з ведмедем.

Ми повертаємося до нашої споконвічної суті і я закликаю наших жінок народжувати ще більше дітей чоловічої статі, щоби ми могли при нагоді ще раз оточити шведського короля Карла Дванадцятого, інакше нам, з нашою нікчемною економікою, не буде чим похвалятися у наступні триста років”.

Приблизно за змістом так виглядає новий наратив російської пропаганди, озвучений путіним кілька днів тому, що прийшов на заміну “русскому міру”.

Адже після Волновахи та Маріуполя казкам про захисників “руссого міра” може повірити лише юродивий.

Отже, новий наратив кремля полягає у тому, що росія має захоплювати землі сусідів, бо вона завжди їх захоплювала.

Цей аргумент є найближчим родичем того аргументу, яким змія пояснювала черепасі свою безглузду поведінку. Отже, одного разу змія звернулася до черепахи, щоби та перевезла її через річку. Черепаха про усяк випадок запитала чи та її не вкусить. ”Певно що ні,- відповідала змія. — Адже у цьому випадку ми обидві загинемо”. Черепаха повірила у цей зміїний будапештський меморандум і повезла на собі змію. На середині річки змія таки вкусила черепаху, і вони обидві йдуть на дно.

Черепаха ще встигає запитати змію, навіщо та це зробила. “Бо от таке я лайно”, - з гордістю відповіла змія.

На що натякає путін, коли порівнює нинішню агресію росії проти України з Північною війною, яка тривала з 1700 по 1721 рік?

У тій війні росія воювала зі Швецією за підтримки короля Данії та Норвегії Фредеріка Четвертого, а також курфюрста Саксонії Августа Другого.

Війна велася за панування у північній та центральній Європі. Спочатку молодий шведський король Карл Дванадцятий розбив війська нападників, у тому числі російські війська під Нарвою у 1700 році. Але згодом все ж таки війну програв, і росія захопила значні території.

Ось як коментував напад росії на Швецію сам Карл Дванадцятий у зверненні до українського козацтва:

«Переслідуючи злісного свого ворога, Царя Московського, що спорудив на Швецію війну без жодних причин, а виключно з однієї злості своєї і марнославства, я вступаю в землю Козацьку не заради завоювання її або підкорення скарбів та пожитків мешканців тутешніх, але виключно для відновлення прав їх та свобод…»

Порівнюючи війну проти Швеції у 1700 році та проти України у 2022 році, путін має рацію. Але виключно у тому, що обидві війни росія спорудила через свою злість та марнославство.

Всі подальші порівняння не мають сенсу, бо Карл Дванадцятий у своїх ресурсах для ведення війни спирався виключно на те, що залишив йому батько Карл Одинадцятий.

Якби Карл Дванадцятий спирався на ленд-ліз, то царство московське у кращому випадку існувало би зараз на Камчатці. На радість усім європейським народам, які живуть у 21-му, а не 18-му столітті.

Схожі новини