Передплата 2024 ВЗ

ВАТУ визнав рубль своїм єдиним платіжним засобом

Нарешті російський рубль дістав «всесвітнє визнання», у якому йому так довго та безпідставно відмовляли

І ніхто тепер не зможе сказати, що не існує у світі такого товару, де рубль є визнаним лідером. Так, це здійснилося! ВАТУ визнав рубль єдиним платіжним засобом.

Але про все крок за кроком. До березня цього року російський монополіст “Газпром” продавав газ до європейських країн за долари або євро. Так було прописано у всіх контрактах, підписаних «Газпромом». Однак 31 березня путін наказав продавати газ виключно за рублі. Ця вимога є порушенням контрактів, але хто сказав, що «Газпром» зобов'язаний їх дотримуватися?

«Газпром» просто сказав торговим партнерам: “Хто не буде платити рублями, газу не дістане”.

Польська та болгарська газові компанії відмовилися, і «Газпром» припинив подачу газу до цих двох країн. Щоправда, вони і так збиралися по-всякому зупинити закупівлю російського газу в грудні, коли спливає термін попередньої угоди. Це означає, що Польща та Болгарія заздалегідь готувалися до зміни постачальника газу у наступному опалювальному сезоні, тому це відключення не застало їх зненацька.

Навіщо «Газпром» так раптово руйнує свою репутацію надійного партнера?

Бо путін хоче втримати курс рубля протягом тривалого періоду, щоби спробувати за цей час переломити на свою користь хід військових дій в Україні.

Ще до того, як падіння курсу рубля до долара запустить механізм остаточного руйнування російської економіки. Якщо ж йому вдасться досягти військового успіху в Україні, то він спробує обміняти частину захоплених територій на скасування санкцій.

Чому путін хоче втримати курс рубля?

Бо якщо рубль впаде дуже сильно, це спровокує гіперінфляцію, яка повністю зруйнує російську економіку.

Курсу рубля, який наразі вдалося втримати, загрожує зміна поточного рахунку росії з профіцитного на дефіцитний.

На жаргоні економістів поточним рахунком називається різниця доходів між експортом та імпортом держави. Якщо росія продає нафти та газу на більшу суму, ніж має заплатити за імпортні товари, то її поточний рахунок називається профіцитним. Профіцитний поточний рахунок допомагає більше, ніж будь-що інше зберігати курс рубля на плаву. Але якщо суттєво зменшаться надходження від продажу нафти та газу, то й не стане перебільшення доходів у зовнішній торгівлі. Тоді ніякий професійний талант пані Набіуліної, що очолює нацбанк росії, не врятує рубль від різкого падіння.

Компанія “Роснєфть”, найбільший експортер російської нафти, вже стикнулася з великими проблемами у реалізації своєї нафти, не зважаючи на велику знижку, яку вона пропонує клієнтам. Ніхто не хоче ризикувати, беручи до уваги можливі подальші санкції. На відміну від США, в росії немає великих надлишків сховищ для збереження нафти. Тож “Роснєфть” змушена буде просто зупинити роботу свердловин. А відновлення їхньої роботи, ой, як дорого коштує!

Тож чим російській економіці допоможе вимога оплати у рублях за газ?

Тим, що вплине на дії валютних трейдерів.

Оскільки санкції викликали втечу багатьох компаній, що працювали у росії, попит на рубль впав і продовжував падати. Щоби створити штучний попит на рубль, російський уряд примусив всі компанії, що заробляють валюту, примусово продавати 80%. Це тимчасово підтримало курс рубля. Але, коли у цих компаній зменшаться обороти та прибутки через виробничі проблеми, наприклад, через нестачу комплектуючих, потік валюти на їхніх рахунках зменшиться. А, отже, зменшиться і маса валюти, що обмінюється на рублі. Це неминуче призведе до падіння рубля. Навіть очікування таких змін вже призведе до падіння курсу.

Тому уряд мав вигадати щось таке, що показало би валютним трейдерам: гарантованої валюти на обмін буде багато, і не слід в очікуванні падіння виробництва наперед грати на зниження курсу рубля. Якщо путін покаже валютним трейдерам, що вся валюта від продажу нафти та газу йде на підтримку курсу рубля, то трейдери і не будуть поспішати топити рубль.

Отже, це відтермінування колапсу, який мали викликати санкції. На відміну від урядів, ще збереглися європейські компанії, що підтримують росію. Це австрійська OMV, німецька Uniper (всього приблизно 10 європейських компаній).

Вони погодилися з російською вимогою платежів у рублях, і це трохи віддаляє загрозу гіперінфляції в росії. 2 травня європейські міністри остаточно узгодять, що робити з цією вимогою платити у рублях, а тим часом ціни на газ на європейській біржі стали на 50% вищими за конкурента - азійську біржу. І це теж збільшує дохід «Газпрому», але ненадовго. Якщо копнути ще глибше, то виявиться, що і уряди тих країн, які позичили багато грошей росії, побоюються: вона не зможе віддавати борги. Тому з одного боку, вони підтримують Україну, а з другого, не хочуть, щоби їхній боржник збанкрутував. Тобто вони і хочуть, щоби Україна виграла війну, але так, аби росія не стала неспроможною повертати їм борги.

Що у тій ситуації робити Україні?

Сприйняти як належне, що економічна криза у росії настане на місяць-два пізніше, ніж нам би хотілося. Але все одно неминуче настане. За той час нашим Збройним силам слід тримати оборону, не дозволяючи ворогові значно покращувати позиції. Бажано перехопити ініціативу, але головне - не втратити боєздатність до того моменту, коли вже ніякі викрутаси не врятують російську економіку від колапсу. Тоді мирну угоду буде підписано на наших умовах.

Можливо, вас ще цікавить, що означає скорочення ВАТУ на початку цього блогу? За цим скороченням ховається Всесвітній аукціон трофейних унітазів.

Схожі новини