Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А у Харкові шашлики будуть?

Зеленський – я в цьому не сумніваюся – нічого не знає про справжні плани Путіна. Як і ніхто інший

Буквально вчора (20 січня, — ред.) президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні до співвітчизників закликав їх не панікувати, обіцяв весну, літо, осінь, зиму, шашлики, День Перемоги та своє новорічне звернення, а західних союзників нашої країни звинувачував майже у панікерстві. Сьогодні (21 січня, — ред.) у інтерв'ю The Washington Post він стверджує, що Росія може окупувати Харків.

З тих міркувань: «Якщо Росія вирішить посилити ескалацію, звичайно, вона це зробить на тих територіях, де історично проживають люди, які мали родинні зв'язки з Російською Федерацією".

Тепер уявіть собі: ви мешканець Харкова, й ваш президент каже вам, що за якийсь час ваше місто перетвориться на Донецьк – і це в кращому разі, у гіршому – на Алеппо. Що ви повинні у такому разі робити? Маринувати м'ясо для шашликів чи пакувати валізи?

Коли я говорю, що нашою країною з 2019 року управляє генератор випадкових чисел, багато хто вважає, ніби я перебільшую. Але проблема в тому, що це не просто генератор випадкових чисел, це ще й генератор випадкових чисел радянського виробництва. Головний мотив дій глави держави – безвідповідальність, нерозуміння наслідків своїх дій та слів та демонстративна зневага до людей.

У світі Зеленського все, втім, цілком логічно. Українців він заспокоює, як маленьких дітей, які просто не здатні зрозуміти проблем дорослих. Чого ти переймаєшся? Буде весна, літо, осінь, шашлики, свято – чого ще тобі треба, дитинко? А "західників" він лякає, щоби вони не вагалися у своїй підтримці України. Адже, якщо Росія спробує окупувати Харків, це гори трупів, сотні тисяч біженців, гуманітарна катастрофа. Тож давайте, впрягайтесь.

Про те, що всі ми живемо у скляному будинку і що мешканець Харкова – нерідко така сама радянська людина, як і сам Зеленський – буде звично довіряти не зверненням свого президента, а тому, що він говорить західним журналістам, влада забуває. Тому, що ми звикли: правду влада зазвичай каже лише іноземцям, а від нас її приховує. Приховує, бо вважає нас за ідіотів. І це теж правда: сама влада за себе ніколи не проголосувала б.

Зеленський – я в цьому не сумніваюся – нічого не знає про справжні плани Путіна. Як і ніхто інший. Як і сам Путін не знає, бо ще не ухвалив рішення про те, як діяти – інакше не проводив би нескінченних переговорів із американцями. Але своєю безглуздою балаканиною Зеленський може зруйнувати країну ще до російського нападу. Жодний Путін буде не потрібен, Зеленський все зробить сам.

Читайте також: Зеленський вже здав Харків?

Я не хочу заспокоювати харків'ян. Я не маю на це мандата, нехай це роблять ті, кому жителі цього прекрасного українського міста довірили своє майбутнє. Але я просто хочу пояснити жителям Харкова, що Зеленський мислить у категоріях минулої війни, коли Кремль виступав під гаслом "захисту російськомовного населення". А зараз цілі змінилися. Наразі головна проблема Москви – безпека, співпраця України з НАТО та США. І окупацією Харкова цю проблему, звісно ж, не вирішити. Тому значно реалістичнішим є державний секретар США Ентоні Блінкен, який чітко сказав під час свого вчорашнього виступу в Берлін-Брандебурзькій академії наук, що ставка у цьому конфлікті – саме існування України.

А зовсім не Харків.

Джерело

Схожі новини