Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому уряд штучно «опускає» гривню?

У державний бюджет на 2018 рік наш “оптимістичний” уряд заклав курс - 30,1 грн. за один долар. Щойно ця інформація з’явилася у публічному доступі, як долар повільно, але впевнено, почав рости.

 Другий рік поспіль українська влада прокручує цей трюк з курсом. Торік було те саме. У бюджет на 2017 рік уряд заклав курс 27,2,   хоча на момент формування бюджету   долар коштував 24 грн.  Економісти тоді в один голос казали, що коли не буде прямої військової агресії з боку Росії чи ще якихось форс-мажорних обставин, то підстав для суттєвого коливання курсу немає. Але уряд, вочевидь, не вірив у свою здатність стабілізувати економіку, тому анонсував девальвацію гривні. Як наслідок,  народ запанікував і курс долара почав рости. Але, що цікаво, наразі він не доріс до прогнозованого 27,2. Поки що тримається на позначці 26,2. Хоча після чергового анонсу про 30,1 традиційно почав повзти догори. Це лише підтверджує те, що влада штучно підштовхує національну валюту до девальвації.

Коментуючи завищений курс долара, який уряд закладає у бюджет на наступний рік,  державний секретар Міністерства фінансів Євген Капінус, по суті, визнав, що Кабмін перестраховується,  аби мати за що виконувати соціальні зобов’язання.  

«Це не означає, що курс обов’язково буде таким (30,1. — Авт.). Це значить, що ми на нього повинні формувати відповідні видатки державного бюджету для того, щоб могли їх забезпечити», - каже  Євген Капінус.  Таким чином, влада опосередковано визнає, що буде  вирішувати соціальні зобов’язання, тобто наповнювати бюджет, за рахунок інфляції.  

 Уряд будь-якої нормальної країни прагне насамперед фінансової стабільності. Є країни, де курс національної валюти не змінюється десятками років. У нас же, незважаючи на шокове падіння гривні майже втричі, ця нездорова тенденція триває. Точніше, її стимулює сама влада. Уряд йде второваним шляхом найменшого опору - не думає, як би збалансувати бюджет, провести справжні, а не фейкові, економічні реформи, щоб відбувалося оздоровлення і піднесення економіки, а банально “опускає” гривню.

Чому влада своїми провокативними діями підіграє паніці на валютному ринку? Адже як тільки люди чують, що “долар росте”,  біжать за останні гривневі заощадження скуповувати “зелений”. Це цілком передбачувана  психологічна реакція. Як наслідок, все вмить дорожчає, а  знецінення української валюти щоразу робить біднішими і без того не надто заможних українців. Хто від цього виграє? Ви будете сміятися, але, як завжди, олігархи, які  експортують за кордон сировину. А народу для заспокоєння кинуть чергову кістку —піднімуть мінімалку, яку, щоправда, тут же з’їсть ненаситна інфляція.

Схожі новини