Передплата 2024 «Добрий господар»

НАТО нам допоможе

Без сумніву, український орден Свободи, яким нагородив 7 серпня у Києві президент Петро Порошенко генерального секретаря НАТО, Андерс Фог Расмуссен заслужив.

Генсек Альянсу не втомлюється виводити путінський режим на чисту воду. Хтозна, можливо, саме попереджувальні “алярми” Расмуссена (данець багато разів інформував світ про підвищену концентрацію російських військ біля кордонів України) стримали кремлівського диктатора від масштабного вторгнення... Напередодні візиту генсека НАТО до Києва Альянс заявив про можливе введення в Україну російських “миротворців”. Експерти вже й дату обґрунтували, мовляв, 8 серпня 2008-го Путін напав на Грузію, і рівно через шість років може напасти на Україну... Тож візит Расмуссена став для нас такою собі захисною парасолькою.

Як заявив Расмуссен, до Києва він прилетів, аби “запропонувати Україні й президенту Порошенку політичну підтримку НАТО”. Під час зустрічі Расмуссена з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком ішлося, зокрема, про “використання заснованих НАТО нових Трастових фондів на підтримку обороноздатності України — за напрямками матеріально-технічного забезпечення, системи управління і зв’язку, кіберзахисту, а також соціальної адаптації звільнених у запас військовослужбовців”. Очевидно, про необхідну Україні для війни з російськими терористами високоточну зброю наразі не йдеться. Утім, сучасні системи управління і зв’язку нам також дуже потрібні... На переговорах говорили також про саміт Північноатлантичного альянсу, який відбудеться 4-5 вересня у Великій Британії. У рамках саміту заплановано провести спеціальне засідання Комісії НАТО-Україна — на рівні глав держав і урядів.

Які ж “українські” рішення можуть бути прийняті за підсумками майбутнього саміту НАТО? Російська агресія нарешті відкрила українцям очі на те, хто є “ху”, тож тих, хто підтримує ідею вступу до Альянсу, в нашому суспільстві значно побільшало. Не знаю останньої соціології, але думаю, що “за” НАТО вже готова голосувати понад половина українців. Попри це, заявку на вступ до НАТО чи бодай на приєднання до Плану дій щодо членства Київ на саміті не подасть.

В Альянсі ще не готові офіційно оформити свої зв’язки з Україною. Не хочуть зайвий раз дратувати Путіна. А ну як раптом через надання Україні ПДЧ остаточно збожеволіє... “Зараз говорити про розширення НАТО означало б лити олію у вогонь, — пояснив голова Комітету з іноземних справ Європарламенту Ельмар Брок. — За статтею 5-ю Вашингтонського договору прийняття України означало б, що НАТО вступило у війну з Росією. Цього ніхто не хоче. Тому що це може призвести до конфронтації за участю ядерної зброї”.

Але рано чи пізно (можливо, навіть уже через кілька років) Україна все-таки оформить свої відносини з НАТО. Іншого шляху просто немає! Щоправда, Україні потрібно вдосконалити свою армію настільки, щоб наш вступ до НАТО не послабив, а підсилив Альянс. Це завдання складне, але реальне... Власне, ми вже сьогодні є практично союзниками. На зустрічі з головою Верховної Ради Олександром Турчиновим генсек НАТО повідомив: “Альянс припиняє співпрацю з Російською Федерацією, зміцнює колективну оборону для захисту усіх членів НАТО, і прийняв рішення збільшити рівень підтримки України й співпраці з нею”.

Схожі новини