Передплата 2024 «Добра кухня»

Італія: за вихваляння бандитів — три роки тюрми

Законопроєкт загрожує творцям балад і муралів на честь босів каморри, мафії і ндранґети, а також організаторам процесій до їхніх будинків

На мальовничих вуличках італійського Неаполя часто звучать балади на честь ватажків злочинної каморри... Фото theroadreel.com.
На мальовничих вуличках італійського Неаполя часто звучать балади на честь ватажків злочинної каморри... Фото theroadreel.com.

Законопроєкт, автором якого є депутат парламенту Італії від Союзу зелених і лівиці Франческо Еміліо Бореллі (Неаполь), визначає новий злочин — апологетику організованої і мафіозної злочинності.

Як повідомила інформагенція AdnKronos, законопроєкт Бореллі передбачає, зокрема, покарання (до трьох років за ґратами) для авторів і виконавців пісенних балад, що вихваляють босів італійської організованої злочинності, і для організаторів вуличних процесій у містах Італії, учасники яких «віддають шану» відомим мафіозі перед їхніми будинками.

Такі балади популярні не лише в Неаполі, а й в усьому південному італійському регіону Кампанія. Автори цих пісень прославляють босів місцевого злочинного угруповання — каморри… Учасники вуличних процесій релігійного характеру часто зупиняються перед будинками, де мешкають чи мешкали відомі бандити, — на знак поваги до них і визнання їхніх «заслуг» перед місцевими жителями. Католицька церква Італії від такої поведінки своїх вірних відмежовується. Принаймні, на словах…

На Сицилії хвалять мафію, у Калабрії - ндранґету

Хвалебні балади на честь ватажків організованої злочинності часто звучать також у сусідніх із Кампанією регіонах Італії, на острові Сицилія і у Калабрії. Ці популярні серед туристів регіони є «колисками» інших відомих злочинних угрупувань, відповідно мафії і ндранґети.

Депутат Бореллі пропонує, щоб нова стаття кримінального кодексу також карала тих осіб, що висловлюють своє захоплення італійською організованою злочинністю в аудіо- й відеопродукції, на телебаченні, радіо, у друкованій пресі та в соціальних мережах. Згідно із законопроєктом, особа, відповідальна за поширення такого контенту в ЗМІ, повинна буде заплатити чималий штраф — до 10 тисяч євро.

Тим часом у Неаполі, інформують італійські ЗМІ, влада вже почала замальовувати численні вуличні мурали, присвячені босам каморри. Прогрес? Стверджувати так було би надто рано. За словами Бореллі, водночас у Італії набуває популярності одяг, схожий на вбрання боса мафії Маттео Мессіни Денаро, у якому його торік заарештували…

Схожі новини