Передплата 2024 «Добрий господар»

«Міністр культури переписує історію»

Італійський урядовець не знає, що Галілей народився через понад 70 років після того, як Колумб відкрив Америку

Міністр Санджуліано (ліворуч) “поєднав” двох великих італійців - мореплавця Колумба й астронома Ґалілея. Колаж algheronotizie.com
Міністр Санджуліано (ліворуч) “поєднав” двох великих італійців - мореплавця Колумба й астронома Ґалілея. Колаж algheronotizie.com

Опозиція і ЗМІ Італії потішаються з міністра культури Дженнаро Санджуліано. Днями той заявив, що великий мореплавець, італієць Христофор Колумб, здійснив свою знамениту подорож до Америки, використовуючи теорії іншого великого італійця — астронома Галілео Галілея.

Патріотичний міністр хотів як краще, але… Вийшло не дуже. Оскільки Галілей народився через понад 70 років після того, як Колумб відкрив Америку… Як нагадали італійські ЗМІ, відкриття Америки відбулося 1492-го, а Галілей жив у 1564−1642 роках.

Свого історичного ляпу Дженнаро Санджуліано припустився у Таорміні на острові Сицилія, де урядовець виступав на літературному фестивалі під назвою «Італійська ідентичність, культурна ідентичність». Міністр культури Італії, зокрема, заявив: «Колумб не очікував, що відкриє новий континент. Але хотів досягти Індії, обійшовши земну кулю на основі теорії Галілея».

«Міністр культури переписує історію», — вибухнули обуренням італійські ЗМІ.

«За словами Санджуліано, Христофор Колумб був не тільки великим мореплавцем, а й ворожбитом: за 70 років до народження Галілея використав його теорію, щоб обігнути Землю, — відреагував депутат парламенту Італії від лівої опозиції Анджело Бонеллі. — Я би порадив Санджуліано почитати підручник з історії, але у нас міністр культури, який не тільки не знає історії, а й не читає».

Це натяк на попередній гучний ляп Санджуліано. Міністр культури зізнався, що книжок, номінованих на престижну премію Strega, не читав (при цьому був членом журі й голосував).

Преса також нагадала, як у квітні міністр Санджуліано розповів на пресконференції у Римі таке: «Коли думаємо про Париж, згадуємо Єлисейські поля й Тріумфальну арку. Коли думаємо про Лондон, згадуємо про Таймс-сквер». Усе би нічого, але Таймс-сквер — у Нью-Йорку, а не в Лондоні…

Схожі новини