Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Німецький журнал редагує… «прихильник путіна»

У ФРН суд скасував заборону друкувати Compact — «рупор правих екстремістів». Проросійська «Альтернатива для Німеччини» аплодує

Головний редактор журналу Compact Юрґен Ельзессер не приховує своїх симпатій до путіна... Фото nzz.ch
Головний редактор журналу Compact Юрґен Ельзессер не приховує своїх симпатій до путіна... Фото nzz.ch

Федеральний адміністративний суд Німечини тимчасово скасував заборону на видання ультраправого журналу Compact. Після перемоги в судовій суперечці з німецьким МВС головний редактор видання Юрґен Ельзассер з’явився на регіональному з'їзді проросійської партії «Альтернатива для Німеччини» в Маґдебурзі (східна земля Саксонія-Ангальт), де проголосив себе «прихильником путіна». Як інформує «Німецька хвиля», цю заяву Ельзассера зустріли оплесками… Видавець «Компакту» розкритикував уряд Олафа Шольца за допомогу Україні. Главу МВС Ненсі Фезер назвав «фашисткою», а міністра оборони Бориса Пісторіуса — «воєнним злочинцем».

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Нен­сі Фезер заборонила видання журналу Compact і ді­яльність пов’язаної з ним кіно­компанії Conspect Film Gmbh у липні цього року. Рішення ціл­ком логічне, адже раніше контр­розвідувальна служба ФРН кваліфікувала журнал як право­екстремістський.

Як повідомляло минулого мі­сяця МВС Німеччини, у рамках цієї справи відбулися обшуки у квартирах і приміщеннях, що на­лежать редакції «Компакту», а та­кож власникам і акціонерам цього журналу. Що саме шукали право­охоронці? Гроші й докази неза­конної діяльності «компактників».

Виправдовуючи таку робо­ту спецслужб, міністерка Фезер зазначила, що Compact є цен­тральним рупором правих екс­тремістів Німеччини. «Цей жур­нал підбурює проти єврейок і євреїв, проти осіб мігрантсько­го походження й проти нашої парламентської демократії», — заявила урядовиця. І додала, що заборона видання «Компак­ту» скерована «проти тих підбу­рювачів, які створюють атмос­феру ненависті й насильства щодо біженців і мігрантів, і праг­нуть повалити нашу демокра­тичну державу».

Висновків щодо правоек­стремістського характеру журналу Compact контр­розвідка ФРН дійшла ще 2022 року. Як визначили тоді у спец­службі, очолюване Ельзессе­ром видання є мультимедійним підприємством, що поширює у суспільстві ворожий для демо­кратії контент, який принижує людську гідність.

У інтернет-магазині журналу Compact можна придбати, зо­крема, монету із зображенням одного з лідерів проросійської партії «Альтернатива для Німеч­чини (АдН) Бйорна Геке. Нещо­давно цього діяча двічі засудили у ФРН за використання заборо­нених нацистських гасел…

Під час зустрічі з читачами журналу його головний редак­тор Юрґен Ельзессер сканду­вав таке: «Американці, додому, дружба з Росією»… А на почат­ку минулого року Compact «про­славився» у Польщі - завдя­ки псевдоісторичному додатку Сompact Geschichte, де надру­кували кілька брехливих матері­алів, присвячених східному сусі­дові Німеччини.

Ось кілька назв: «Німці за ко­лючим дротом. Смерть у поль­ських таборах для інтернова­них», «Плани війни Польщі проти Німеччини», «Злочин століття. Втеча та вигнання німців зі схід­них теренів». (Так у «Компакті» назвали нинішні західні воєвод­ства РП. Ці землі, колись поль­ські, а потім німецькі, за рішен­ням держав-переможців після завершення Другої світової ві­йни належать Польщі). Отже, редакція журналу — «компакт-провокатори», що явно працю­ють на замовлення «товаришів» із кремля…

Минулого тижня Феде­ральний адміністратив­ний суд ФРН у Ляйпци­гу тимчасово скасував заборону на видання ультраправого жур­налу Compact. Своє рішення суд мотивував «непропорційністю» заходу, вжитого МВС. Мовляв, покарання надто суворе…

Щоправда, рішення суду не остаточне, розгляд справи триває. Міністерка внутрішніх справ Ненсі Фезер, інформує dpa, наголосила: хоча її відом­ство «частково програло», воно не відступить і зробить усе для «захисту демократії від ворогів конституції».

Зрозуміло, видавець і голо­вний редактор Compact сво­го задоволення рішенням суду не приховував. Окрилений успі­хом Юрґен Ельзессер з’явився на регіональному з'їзді «АдН» у Маґдебурзі (Саксонія-Ангальт), де заявив таке: «Ніхто не забо­ронить мені казати: я є прихиль­ником путіна». Депутати з'їзду проросійської партії зустріли ці слова Ельзессера оплесками…

«Юрґен Ельзессер, що про­мовляв у Маґдебурзі з великою самовпевненістю, заявив: його юридичний успіх показав, що „перемога можлива“, — комен­тує „Німецька хвиля“. — Якщо його журналу вдасться пере­могти Фезер, то у землі Саксо­нія-Ангальт „Альтернатива для Німеччини“ могла би в недале­кому майбутньому здобути по­саду прем'єр-міністра».

А тим часом…

Сусідні із Саксонією-Ангальт східні землі ФРН готуються до виборів: у Саксонії і Тюрінґії ляндтаґи (земельні парламен­ти) обиратимуть уже 1 вересня, а у Бранденбурзі - 22 вересня.

За результатами червнево­го опитування infratest dimap, у Тюрінґії «АдН» могла розрахову­вати на 28% голосів виборців, а консервативний Християнсько-демократичний союз — на 23%. До ляндтаґу в Ерфурті мали та­кож шанси потрапити лівацький і проросійський «Альянс Сари Ваґенкнехт» (21%), «Ліві» (11%) і соціал-демократи (7%). Звіс­но, за три місяці, що минули від того опитування, цифри мо­гли змінитися, але, гадаю, кар­динальних змін у симпатіях ви­борців Тюрінґії не сталося. Тож парламент там можуть обра­ти «веселий». У Саксонії й Бран­денбурзі проросійські «АдН» і «Альянс Сари Ваґенкнехт» теж не пасуть задніх…

Схожі новини