Передплата 2024 «Добра кухня»

Німеччина планує відправити через Тайванську протоку військові кораблі: причина

  • 19.08.2024, 17:30
  • 384

Уперше з 2002 року Німеччина планує скерувати через Тайванську протоку військові кораблі

Фото ілюстративне із сайту Мілітарний
Фото ілюстративне із сайту Мілітарний

Командир оперативної групи ВПС Німеччини контрадмірал Аксель Шульц розповів, що зараз два військові кораблі чекають наказу Берліна щодо виходу в Тайванську протоку.

«Рішення ще немає», — наголосив він.

Водночас джерело додає, направлення цих кораблів може спровокувати напругу у відносинах ФРН і Китаю.

Також відомо, що останніми тижнями Сполучені Штати Америки, Канада й інші країни регулярно відправляють кораблі ВМС через спірну протоку. Німеччина не робила цього 22 роки.

Контрадмірал Шульц пояснив, що для наказу відправки кораблів через Тайванську протоку одним із основних факторів є хороші погодні умови.

«Ми показуємо тут наш прапор, щоб продемонструвати, що ми підтримуємо наших партнерів і друзів, нашу відданість порядку, заснованому на правилах, мирному вирішенню територіальних конфліктів та вільним і безпечним судноплавним шляхам», — зазначив він.

За його словами, кораблі ВМС ФРН до отримання наказу планують зайти до Токіо й зупинитися у Південній Кореї та на Філіппінах. Водночас Німеччина прагне взяти участь у багатонаціональних навчаннях у регіоні разом із ВМС Франції, Індонезії, Італії, Японії, Малайзії, Сінгапуру, Філіппін та США.

Джерело зауважує, що Німеччина приєднується до західних країн щодо збільшення військової присутності в регіоні через посилення територіальних претензій Пекіна.

Зокрема, у 2021 році військовий корабель ФРН пройшов Південнокитайським морем вперше за майже 20 років, коли у липні цього року Німеччина направила винищувачі в Японію для спільних навчань із японськими силами самооборони.

Пекін заявляє про суверенітет над демократично керованим Тайванем і свою юрисдикцію над протокою шириною майже 180 км: вона розділяє материк та острів, а також є частиною Південнокитайського моря.

Водночас США, Тайвань і союзники називають Тайванську протоку міжнародним водним шляхом, на яку не діє одноосібний китайський суверенітет.

Схожі новини