Передплата 2024 ВЗ

В Африці зафіксували спалах віспи: оголошено надзвичайну ситуацію

  • 14.08.2024, 22:00
  • 167

В Африці оголосили надзвичайну ситуацію через спалах віспи

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Найвищий орган охорони здоровʼя Африки оголосив «надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоровʼя континентальної безпеки» через спалах віспи, яка поширилася із Демократичної Республіки Конго на сусідні країни.

Йдеться про так звану віспу мавп, однак у 2022 році Всесвітня організація здоровʼя рекомендувала замінити цей термін на «mpox».

Африканський центр з контролю та профілактики захворювань ще минулого тижня попереджав про тривожні темпи поширення вірусної інфекції, яка передається через тісний контакт і викликає симптоми, схожі на грип, та гнійні ураження.

«Сьогодні (13 серпня) ми оголошуємо надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоровʼя континентальної безпеки, щоб мобілізувати наші установи, нашу колективну волю і наші ресурси для швидких і рішучих дій», — заявив генеральний директор центру Жан Касея на брифінгу.

Спалах у ДР Конго розпочався з поширення ендемічного штаму, відомого як Clade I. Але новий варіант, відомий як Clade Ib, легше поширюється через звичайні тісні контакти, особливо — серед дітей.

Від початку року в ДР Конго зафіксували понад 13 700 випадків захворювання і 450 смертей. Уже 18 країн повідомили про випадки захворювання.

Касея повідомив, що континент потребує понад 10 мільйонів доз вакцини, але в наявності є лише приблизно 200 тисяч. Він пообіцяв, що Африканський центр з контролю та профілактики захворювань працюватиме над тим, щоб швидко збільшити постачання на континент.

Схожі новини