Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові встановлюють кассельські бордюри: що це

  • 10.08.2024, 12:45
  • 263

У Львові облаштовують безбар'єрний і доступний простір на зупинках громадського транспорту

Фото із сайту Львівської міськради
Фото із сайту Львівської міськради

Зокрема, тривають ремонтні роботи на пр. Чорновола, 39−41. Тут вперше у Львові встановлюють кассельські бордюри, які дають змогу громадському транспорту максимально близько під'їхати до платформи зупинки, а відтак забезпечують комфортну посадку і висадку пасажирам.

«Через війну збільшується кількість людей з інвалідністю та різними травмами. Тому ми маємо забезпечити для них доступність та інклюзивність у всіх сферах життя, зокрема доступність зупинок громадського транспорту.

Так, зараз тривають роботи з облаштування доступності на зупинці на пр. Чорновола, 39−41. Цю зупинку обрали не випадково. Це одна з великих зупинок міста. Її довжина 45 м і тут зупиняється 20 маршрутів автобусного громадського транспорту і 1 тролейбусний маршрут.

Відтак тут буде облаштована нова платформа зупинки, де постелять тактильну плитку — скеровувальну і попереджувальну, перемостимо з двох сторін тротуари, щоб підходи до зупинки були теж безбар'єрними. Та особливість робіт у тому, що тут вперше у Львові будуть встановлені кассельські бордюри. Висота такого бордюру 21 см. Вони є сферичної форми, і тому дають можливість громадському транспорту максимально близько під'їхати до платформи зупинки. А відтак пасажири зможуть зручно зайти і вийти з транспорту.

Такі бордюри встановлюють у багатьох містах Європи. Там вперше їх застосували у 1996 році у м. Кассель (Німеччина)", — розповіла Ірина Маруняк, уповноважена Львівської міської ради з питань доступності;

Ремонтні роботи на зупинці на пр. Чорновола, 39−41 розпочалися 29 липня. На час робіт тролейбуси та автобуси посадку/висадку пасажирів тимчасово здійснюють швидше — орієнтовно за 30 м до існуючої зупинки.

«Ми вже демонтували існуюче покриття, облаштували дорожнє корито, дорожню основу, провели монтаж водовідвідних лотків, облаштували підвищену посадкову платформу та частково вже постелили нове покриття.

Роботи досить об'ємні, коштують майже 950 тис. грн. А за кошти інвестора встановимо тут 2 сучасних павільйони", — додав Віктор Дубиняк, начальник відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації.

За його словами, якщо погодні умови дозволятимуть, то роботи завершать до кінця вже цього місяця. Хоча заплановано, що вони мали б тривати 2 місяці - тобто до кінця вересня.

Нагадаємо, загалом на сьогодні доступними або частково доступними для маломобільних груп населення у Львові є майже 75% зупинок.

За даними районних адміністрацій, від початку року доступними зробили зупинки громадського транспорту на вул. Зеленій біля АС-5, на вул. Чукаріна, 10, на вул. Медової Печери 45 та 67, на вул. Стрийській біля Національної академії сухопутних військ, на вул. Виговського, 32, на вул. Шевченка, 113, на вул. Брюховицькій (Рясне-1), на вул. Шевченка — Ковча та на вул. Незалежності України у Брюховичах та ін.

Наразі тривають ремонтні роботи з облаштування безбар'єрного простору на трамвайній зупинці на вул. Соборній.

Схожі новини