Передплата 2024 «Добрий господар»

За гітару «Бітлз» — майже три мільйони доларів

Унікальний інструмент, який шукали понад пів століття, продали на аукціоні

Гітару Framus Hootenanny Джон Леннон купив 1964 року. Фото Julien's Auctions.
Гітару Framus Hootenanny Джон Леннон купив 1964 року. Фото Julien's Auctions.

2 мільйони 857,5 тисячі доларів США — за таку величезну суму пішла з молотка акустична гітара, на якій грали колись музиканти легендарної британської групи «Бітлз». Це новий рекорд: ніколи раніше інструмент, на якому грав хтось із «бітлів», за такі грубі гроші не продавали.

«Велика четвірка» використовувала цю гітару, створюючи пісні для альбомів Rubber Soul і Help. Зокрема, на цьому інструменті грав Джон Леннон, виконуючи Help.

Понад 50 років лежала… на стрісі

Леннон придбав гітару Framus Hootenanny 1964 року. Невдовзі після запису альбому Rubber Soul музикант подарував цей інструмент Ґордону Воллеру з дуету Peter & Gordon. Воллер передав гітару своєму менеджеру, який закинув її на горище… А через понад 50 років, під час переїзду, син того менеджера знайшов гітару на стрісі.

«Немає сумнівів: це саме та гітара, яку люди шукали понад пів століття», — розповів представник аукціонного дому Julien’s Auctions Мартін Нолан.

За його словами, коли музичний інструмент нарешті виявили, довелося провести ціле дослідження — аби довести, що це справді гітара групи The Beatles. «Ми аналізували фотографії і відеозаписи, — розповів Нолан. — Ми подивилися на структуру деревини. Коли йдеться про гітару, це як відбитки пальців. Задній шпон, накладка — усе це своєрідна ДНК гітари, і вона ідеально збіглася».

Загалом, це не перша гітара «бітлів», знайдена через багато років. Нещодавно свою бас-гітару повернув собі сер Джон Маккартні. Він купив той бас далекого 1961 року, а втратив — 1971-го…

Успіхом серед учасників аукціонів користуються не лише музичні інструменти «бітлів», а й інші речі «великої четвірки». Зокрема, телефон, яким Джон Леннон і його дружина Йоко Оно користувалися під час акції Bed-in For Peace (пара провела тиждень у ліжку в одному з готелів канадського Монреаля), пішов із молотка за 16 тисяч 250 доларів.

 "Немає сумнівів: це саме та гітара, яку люди шукали понад пів століття", – розповів представник Julien's Auctions. Фото Julien's Auctions.
"Немає сумнівів: це саме та гітара, яку люди шукали понад пів століття", – розповів представник Julien's Auctions. Фото Julien's Auctions.