Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Північна Корея: «трон» диктатора успадкує його донька?

За даними розвідки Південної Кореї, «найімовірнішою» наступницею Кім Чен Ина є 10-річна «шановна» Кім Чу Е

Березень 2023 року. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин і його донька Кім Чу Е спостерігають за пусками ракет. Фото Reuters
Березень 2023 року. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин і його донька Кім Чу Е спостерігають за пусками ракет. Фото Reuters

Юна донька лідера комуністичної КНДР Кім Чен Ина, яка супроводжувала його на ракетних випробуваннях і військових парадах, є нині його «найімовірнішою» наступницею. Про це повідомила Національна служба розвідки (NIS) Південної Кореї.

У Сеулі вважають, що Кім Чу Е, якій приблизно 10 років (КНДР — закрита країна, тож достовірних відо­мостей про її лідера та членів його родини обмаль), є дру­гою дитиною Кім Чен Ина.

Уперше дівчинка з’явилася на публіці наприкін­ці 2022 року, і відразу при­вернула до себе увагу NIS. «Ґрунтуючись на аналізі рівня поваги до Кім Чу Е з момен­ту її першої публічної появи, станом на зараз саме вона виглядає як найбільш імовір­на наступниця Кім Чен Ина, — констатували розвідники зі Сеула. — Але інші варіанти не відкидаємо. Кім Чен Ин іще молодий, не має серйозних проблем зі здоров’ям, і все ще може змінитися».

Експерти з питань Північ­ної Кореї звернули увагу, що юну міс Кім у Пхеньяні зараз воліють називати не «улюбле­ною донькою» (так Кім Чу Е назвали під час її публічного дебюту в листопаді 2022-го), а «шановною донькою». Мов­ляв, «шановними» у Північній Кореї називають тільки най­більш важливих для режиму людей… Наприклад, Кім Чен Ина почали називати «ша­новним товаришем» лише після того, як син Кім Чен Іра й онук Кім Ір Сена остаточно закріпився у статусі наступ­ного лідера КНДР.

Уперше про існування Кім Чу Е на Заході дізнали­ся 2013-го, коли зірковий американський баскетбо­ліст Денніс Родман здійснив скандальну поїздку до Пів­нічної Кореї. Тоді Родман розповів, що провів час із ро­диною Кім Чен Ина біля моря й «тримав їхню дитину»… За­галом, лідер Північної Кореї зберігає своє сімейне життя у таємниці: навіть після того, як одружився, про його об­раницю Рі Соль Чу довго ні­чого не повідомляли.

У грудні, розповіли ЗМІ Південної Кореї, Кім Чу Е су­проводжувала батька під час запуску міжконтинен­тальної балістичної ракети Hwasong-18. Дівчинка також була поруч із Кім Чен Ином у листопаді, коли КНДР за­пустила на орбіту супутник Malligyong-1 (після двох не­вдалих спроб). Офіційні медіа Пхеньяна тоді пафосно вола­ли, що цей супутник дозво­лить Кім Чен Ину роздивити­ся Білий дім у Вашингтоні…

Пропаганда Північної Ко­реї втовкмачує її нещасним громадянам, що Кіми мають священне походження, мов­ляв, тільки представники цієї династії здатні керувати дер­жавою, а решта собі ради не дасть… На думку експер­тів із питань Північної Ко­реї, настільки рання презен­тація «шановної» Кім Чу Е у КНДР може свідчити, що Кім Чен Ин прагне якнайшвидше зміцнити свою доньку в ролі майбутньої лідерки. А мож­ливо, у такий спосіб батько хоче подолати гендерні упе­редження, що панують у гли­боко патріархальній Північній Кореї, яку раніше ніколи не очолювала жінка.

Утім, раніше представни­цю прекрасної статі вже на­зивали ймовірною наступни­цею Кім Чен Ина, тільки іншу — його сестру

Кім Е Чен. Чи вона так лег­ко погодиться віддати пів­нічнокорейський «престол» своїй племінниці? Не факт.

Так чи інакше, остан­німи днями Кім Е Чен де­монструє неабияку публіч­ну активність. Зокрема, вко­тре пригрози­ла Південній Кореї «по­вним знищен­ням», адже, за словами се­стри Кім Чен Ина, саме Сеул прагне конфронта­ції і загрожує комуністичній КНДР… Мож­ливо, ці грізні заяви Кім Е Чен адресовані не так Сеулові, як її рідному братові? Мовляв, у мене ще є порох у порохів­ницях, і за «трон» у Пхеньяні я ще поборюся…

Схожі новини