Передплата 2024 ВЗ

Не так за Байдена, як проти Трампа. Не так за Трампа, як проти Байдена…

За рік до виборів у США опитування свідчать, що ймовірні кандидати від обох партій американцям «не заходять»

81-річного Байдена й 77-річного Трампа об’єднує не лише поважний вік, а й низька популярність серед виборців. Фото AP
81-річного Байдена й 77-річного Трампа об’єднує не лише поважний вік, а й низька популярність серед виборців. Фото AP

До президентських виборів у США залишилося менше року. Недавнє опитування, яке дало кращі шанси на перемогу в swing states («штатах, які коливаються», тобто можуть проголосувати і за демократа, і за республіканця) екс-президенту Дональду Трампу, для чинного президента Джо Байдена зовсім не вирок. Часу ще багато, поза тим, інші опитування свідчать, що шанси двох «сеньйорів» є практично рівними… 81-річного Байдена й 77-річного Трампа об'єднує не лише поважний вік, а й низька популярність серед виборців. Які голосуватимуть не так за одного з цих кандидатів, як проти іншого…

Як констатує Reuters, ре­зультати недавнього опиту­вання соціологічної служби Ipsos, проведеного на замовлен­ня ABC News, свідчать про «низь­кий ентузіазм» щодо кандида­тури Байдена — і водночас про «глибоку зневагу» до Трампа.

Близько 50% прихильників Байдена заявляють, що готові голосувати за нього лише тому, що категорично проти кандида­тури Трампа. І лише 38% симпа­тиків Байдена проголосують за нього через те, що підтримують його політику.

Своєю чергою, 40% вибор­ців Трампа кажуть, що прого­лосують не так за експрези­дента-республіканця, як проти демократа Байдена. І лише 42% симпатиків Трампа голосувати­муть за нього саме через те, що їм подобається його програма.

Загалом, за рік до прези­дентських виборів американ­ці оцінюють найбільш імовірних кандидатів від Демократичної і Республіканської партій дуже негативно. Лише 33% виборців позитивно ставляться до Бай­дена, і лише 29% - до Трам­па… За даними опитування Ipsos, 31% потенційних вибор­ців Трампа охоче проголосували б за іншого кандидата від рес­публіканців, а серед симпатиків демократа Байдена таких 25%.

Розуміючи, що шансів на від­мову Байдена від балотування немає, експерти, які симпатизу­ють «віслюкам», радять чинному президенту замінити кандидат­ку у віце-президенти. Мовляв, чинна віцепрезидентка Камала Гарріс популярністю серед ви­борців похвалитися не може. І це використовують республікан­ці, лякаючи своїх прихильників потенційним президентством Гарріс (якщо президент США не може виконувати свої обов’язки через стан здоров’я, то його по­саду обіймає віце-президент). Аби президенткою не стала Гар­ріс, агітують виборців «слони», треба голосувати за Трампа… Серед потенційних кандидатів у віцепрезиденти, яких експерти «сватають» Байдену, є колиш­ня держсекретарка Гіларі Клін­тон і губернатор Каліфорнії Ґе­він Ньюсом. Утім, жодних ознак недовіри до Гарріс Байден не демонструє. Принаймні наразі. У республіканців беззапере­чним лідером залишається Трамп, якого, за даними соціо­логів, підтримують близько 50% їхніх виборців. Але проти екс­президента у США розпочато купу судових справ, тож не факт, що саме Трамп стане кандида­том від республіканців… Схо­же, зірка губернатора Флори­ди Рона Десантіса вже почала згасати, його рейтинг не росте. Зате на «слонячому» небі зійшла зірка колишньої постійної пред­ставниці США в ООН Ніккі Гейлі.

Коли Гейлі починала кампанію, мала серед республіканських ви­борців тільки 2% підтримки, але кілька вдалих для неї теледеба­тів змінили ситуацію. У листопаді у Гейлі було вже 15% підтримки, тобто вона зараз поступається тільки Трампу. Подейкують, фі­нансові спонсори республікан­ців, які не хочуть другого при­шестя Трампа у Білий дім, уже зустрічалися з Гейлі й пообіцяли їй свою підтримку… Трамп поки ще не брав участі у теледеба­тах, каже, «усі й так знають, що я був дуже успішним президен­том»… Але попереду в республі­канців «праймеріз», і рано чи піз­но Трампа на теледебати мали би витягнути. Його очне проти­стояння з гострою на язик Гейлі обіцяє бути захопливим.

Цікаво, що у протистоянні з Гейлі (якби кандидаткою у пре­зиденти від республіканців стала саме донька іммігрантів із Індії) шанси Байдена виглядають при­марними… Для Києва ж важливо те, що, на відміну від Трампа чи Десантіса, ексгубернаторка Пів­денної Кароліни займає виразно проукраїнську позицію.

А тим часом…

Як розповів нещодавно відомий гол­лівудський актор Двейн Джонсон, торік до нього зверталися представники різ­них політичних сил США: хочуть, аби він став їхнім кандидатом у президенти.

Фото focus.ua
Фото focus.ua

Іще 2016 року в інтерв'ю GQ Джонсон казав, що має намір балотуватися у гу­бернатори одного зі штатів. А через рік у інтерв'ю Variety актор заявив, що його участь у президентських виборах 2024 року є цілком реальною… Згодом політичні амбіції Джонсона ві­дійшли на другий план. Торік The Rock («Скеля») розповів, що для нього набагато важливіше бути батьком, присутнім у жит­ті своїх доньок…

Планами Джонсона представники американських політсил цікавляться не випадково. 2021 року виборців у США запиту­вали, за кого би вони проголосували на президентських вибо­рах. Аж 46% респондентів заявили, що підтримають кандидату­ру Двейна Джонсона, якщо той балотуватиметься.

Схожі новини