Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чехи хочуть купити українцям «Чорного яструба»

Ініціатива Dárek pro Putina («Подарунок для путіна») збирає кошти на гелікоптер Black Hawk

Американські гелікоптери UH-60 Black Hawk набагато кращі, ніж радянські Мі-8. Фото US Army.
Американські гелікоптери UH-60 Black Hawk набагато кращі, ніж радянські Мі-8. Фото US Army.

Як розповів опозиційний білоруський телеканал «Белсат» (мовить з території Польщі), чеські волонтери оголосили збір грошей, метою якого є придбання американського багатоцільового військового гелікоптера UH-60 Black Hawk. Цього «Чорного яструба» ініціатива Dárek pro Putina хоче подарувати українцям, які б’ються проти російських агресорів.

«Хочемо купити такий вертоліт і відправити його в Україну, аби допомагав на фронті битися з росіянами», — розповіли чеські волонтери. Збір коштів на придбання «Чорного яструба» для українців ініціатива Dárek pro Putina розпочала 17 листопада.

Уже купили танк, зенітні комплекси й РСЗВ

Раніше, нагадав телеканал «Белсат», чеські волонтери вже придбали за зібрані кошти озброєння для українців. Зокрема, ініціатива Dárek pro Putina відзначилася передачею Україні 15 самохідних зенітних комплексів Viktor виробництва чеської компанії Excalibur Army (з цією метою було зібрано 90 мільйонів крон).

Волонтери з Чехії також купили для українського війська модернізований танк і реактивну систему залпового вогню RM-70, на які було зібрано 2,3 мільйона доларів.

За даними сайту mil.in.ua, кошти, які збирала ініціатива Dárek pro Putina, волонтери платили раніше компаніям-виробникам зброї із Чехії. А тепер ось вирішили придбати для України багатоцільовий військовий гелікоптер UH-60 Black Hawk, який виробляє американська корпорація Sikorsky Aircraft (із 2015 року належить компанії Lockheed Martin).

«Чорних яструбів» випускають із 1974 року, але завдяки постійній модернізації ці гелікоптери надалі вважають одними з найкращих у світі. Принаймні, ці машини є значно кращими, ніж радянські Мі-8. На жаль, на озброєнні ЗСУ гелікоптерів Black Hawk досі немає… Як нагадав «Белсат», один «Чорний яструб» придбав для своїх потреб ГУР (на цивільному ринку). Наші розвідники вже провели навчання, у яких брав участь такий вертоліт.

Схожі новини