Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи стане Трамп спікером?

Останні тижні осені почали приносити нам, українцям, все більш неприємні і загрозливі новини з-за океану. Ці новини стосувалися не тільки можливого призупинення військової і фінансової допомоги, яку надає американський народ Україні, а і того політичного безладу, який охопив Капітолій

Дональд Трамп. Фото jenikirbyhistory.getarchive.net
Дональд Трамп. Фото jenikirbyhistory.getarchive.net

Конгрес США — це найвища законодавча влада Сполучених Штатів. Тільки Конгрес ухвалює усі найбільш відповідальні рішення, в тому числі щодо безпеки країни. І коли на Капітолійському пагорбі почали відбуватися події, які напряму загрожують безпеці США, це ще більше викликало не просто тривогу, а занепокоєння.

І увесь цей політичний безлад в країні нерозривно пов’язаний з ім'ям 45-го президента США Дональда Трампа.

Чого добивається Трамп?

Головне завдання Трампа, використовуючи механізми американської демократії, повністю паралізувати роботу усіх федеральних органів, в тому числі і Збройних Сил США, максимально знизити рівень соціальної підтримки американців шляхом значного зменшення бюджетних витрат на соціальну сферу. Перетворити оплот американської демократії - Конгрес США — в орган, що не працює, і викликати в американців максимально негативне ставлення до демократів, які начебто не здатні навести лад і управляти країною.

І проблема не тільки в Україні. Формально зменшення витрат для нас республіканці пов’язують з необхідністю добудувати стіну між США і Мексикою, звідки йде неконтрольована міграція.

Але головна причина усього, що зараз відбувається в США — це підривна діяльність путіна! Завдяки Трампу він намагається спровокувати масові акції непокори і громадянського протистояння.

Занурити США в глибоку політичну кризу і значно ослабити можливості світової демократії. путін намагається, з однієї сторони, повністю відрізати Україну від будь-якої допомоги з тим, щоб досягти разом з другом Сі Цзіньпіном своїх агресивних намірів із захоплення України, з іншої сторони, посадити в Овальний кабінет Трампа, що відкриє йому шлях до світової гегемонії!

Недавно Пітер Бейкер, головний кореспондент The New York Times у Білому домі, який висвітлює діяльність президента Байдена та його адміністрації на шпальтах цієї газети поділився своїми роздумами з приводу того, що відбувається США.

Зокрема він зазначає, що «повстання республіканців, яке вперше в американській історії призвело до усунення спікера Палати представників, було б вже достатнім зривом. Але потрясіння на Капітолійському пагорбі сталося, коли колишній президент сидить у залі суду в Нью-Йорку, вже визнаний шахраєм, використовує все більш насильницькі висловлювання та розсуває межі наказу суду про заборону коментарів щодо справи поза його межами. Водночас військова допомога для того, щоб зупинити російських загарбників в Україні, була припинена меншістю у Конгресі, і наступного місяця очікується чергове припинення роботи уряду».

І далі Пітер Бейкер пише: «За даними спецслужб, однією з цілей операції пана Путіна щодо втручання у вибори у 2016 році було посіяти розбрат в американській системі, а тепер Вашингтону вдалося зробити це самотужки». «Якщо Путін йде за хаосом, — сказала Марія Ліпман, російський політичний аналітик, який зараз працює в Університеті Джорджа Вашингтона, — у нього є всі підстави зловтішатися та почуватися переможцем».

Враховуючи боротьбу Конгресу за витрати останніх днів, яка поставила під загрозу безпекову допомогу для України, додала вона, «його справді має хвилювати, чи може підтримка України з боку США зменшитися в майбутньому та послабити її військовий потенціал». Немає жодної гарантії, що Конгрес схвалить додаткові мільярди для України, і путін явно чекає, чи пан Трамп, який критикує допомогу на захист країни, переможе пана Байдена на виборах наступного року.

Роберт М. Гейтс, давній республіканський чиновник з питань національної безпеки, який обіймав посаду міністра оборони за президента Джорджа Буша, так і президента Барака Обами, попередив у есе в журналі Foreign Affairs минулого тижня під назвою «Дисфункціональна супердержава», що і пан путін, і президент Китаю Сі Цзіньпін трактував проблеми Америки як небезпечні.

Обидва лідери, писав він, переконані, що такі демократії, як Сполучені Штати, «пройшли свій розквіт і перейшли до незворотного занепаду», про що свідчать їх зростаючий ізоляціонізм, політична поляризація та внутрішні конфлікти. «Дисфункція зробила американську владу нестабільною та ненадійною, — писав пан Гейтс, — фактично запрошуючи схильних до ризику автократів робити небезпечні ставки — з потенційно катастрофічними наслідками».

А тепер повернімось до посади Спікера Палати представників США.

Хоча більша частина повноважень спікера Палати представників церемоніальна і стосується регламентів дебатів, але одне з повноважень є ключовим для законодавчого процесу в США і дає спікеру дуже велику владу. До обрання спікера затвердження нових законів у США неможливе. Тільки спікер Палати представників може визначати порядок денний засідання палати, і зокрема які законопроєкти ставляться на голосування. Тому новий склад Палати представників насамперед обирає спікера або після його відставки відкладає решту законопроєктів і займається обранням спікера, оскільки без спікера, який виносить законопроєкт на голосування, прийняти його не можна. Це процесуальне право дозволяє в Палаті представників часто ігнорувати просту більшість конгресменів і вирішувати питання лише на користь партії, яка контролює більшість у Палаті представників. Цей неформальний процес називається «Правилом Хастера», на честь спікера Денніса Хастерта, який став першим його широко застосовувати. Сенс полягає в тому, що партія більшості конгресу вирішує на своїх внутрішніх зборах, які законопроєкти в їхніх інтересах, а які - ні. Спікер не виносить на голосування такі законопроєкти, де опозиційна партія могла б їх ухвалити за рахунок голосів «перебіжчиків» із партії більшості.

Отже, в результаті політичних інтриг і активної дії кремлівської агентури в США виник надзвичайно складний політико-юридичний колапс. Фактично заблокована діяльність однієї з конституційних гілок влади.

Як швидко палата може обрати собі нового спікера, побачимо найближчим часом, але як показує досвід, путіну не потрібен законодавчий орган США, що ефективно працює, тому усе робитиме, щоб цей процес затягнувся якомога довше, адже тільки Палата представників може затвердити бюджетні кошти для допомоги Україні.

Несподівана пропозиція про обрання Трампа спікером Палати представників США для декого може виглядати екзотично, але насправді від путіна можна чекати будь-яких нестандартних рішень.

А чи можливо це? Відомо, що колишній президент Трамп відіграв важливу роль у переговорах між Маккарті та консерваторами у січні 2023 року, але цього разу не став йому допомагати. Трамп не конгресмен. Але Конституція США і не вимагає, щоб спікер був конгресменом і обов’язково обирався з-поміж конгресменів. Конституція не встановлює для кандидата жодних умов, у тому числі вікових. Стаття 1, розділ 2, пункт 5 Конституції США говорить: «Палата представників обирає свого спікера». Тому спікером може бути будь-яка особа, яку обере Палата. За нечленів Палати голоси віддаються регулярно, тобто згідно з регламентом перед початком наступної сесії Палата повинна підтвердити повноваження такого спікера, який не є конгресменом.

Тому теоретично Трамп може обійняти цей пост, хоча раніше таких прецедентів не було. Але у випадку Трампа є набагато серйозніші перешкоди: правила республіканської фракції забороняють обирати своїми лідерами людей, які планують обиратися на інші посади — а Трамп має намір брати участь у президентських перегонах у 2024 році — або перебувають під слідством.

В будь-якому разі політичний процес в США з кожним днем може набувати усе більш загрозливих і непередбачуваних наслідків. Але можна з високою ймовірністю передбачати, що головні сценаристи цього політичного безладу, який з новою силою охопить політичну ситуацію в США і може істотно підірвати довіру американців до демократичних інститутів влади в США, є спецслужби росії і безпосередньо путін.

Разом з тим у мене немає ніякого сумніву в спроможності чинної американської влади успішно подолати ці проблеми.

Інститути американської демократії міцні і здатні витримати й це випробування!

Щоб путін не робив, якби не старався Трамп, вони не зможуть перемогти конституційні основи функціонування влади в США. Президент США ще не використав жодного козиря, який є в його руках, щоб перемогти цей політичний заколот путіна-Трампа. Одним із таких козирів є пряме звернення до виборців. Так колись, коли було важко, президент Рузвельт напряму спілкувався з американським народом, і це дало свій позитивний результат.

А що стосується допомоги Україні? То у мене немає сумніву, що настане такий період, коли не влада США буде турбуватись про надання Україні необхідної допомоги, а американський народ, коли повною мірою дізнається правду про трагедію українського народу і намагання путіна спільно з Сі Цзіньпіном послабити США та їх волю до справедливості.

Схожі новини