Передплата 2024 «Добра кухня»

Як путін втрачає останню надію на порятунок?

Можна з високою ймовірністю стверджувати, що головний стратегічний план путіна на найближчий рік — зупинити військові дії; нав’язати Україні будь-які переговори; дочекатись перемоги Трампа на виборах у США

Фото: snl.no
Фото: snl.no

Тільки перемога Трампа відкриває для нього якісь більш-менш обнадійливі перспективи зберегти свою владу і частину загарбаної української території. Ще до виборів далеко, але Трамп однозначно і обнадійливо дав сигнал путіну, що він його врятує. На наступний же день, як знову займе Овальний кабінет у Білому домі - перше що він зробить — повідомить Зеленському, що допомогу Україні від США зупинено, і йому треба домовлятися з путіним.

Саме з цією метою серед республіканців розгорнулась активна пропагандистка кампанія проти надання Україні військової і будь-якої іншої допомоги. І треба визнати, ця кампанія досягла своєї мети. Близько 71% республіканців проти надання Україні допомоги. Більше того, з 10 можливих кандидатів від цієї партії лише двоє, які мають найбільш низькі рейтинги, підтримують продовження надання Україні допомоги.
Можна без перебільшення передбачати, що це перший серйозний успіх путіна напередодні початку президентської виборчої кампанії у США. І можна впевнено сказати, що і останній. Тому, що ситуація щодо ставлення американців до допомоги Україні почала змінюватися на краще. Американці почали усвідомлювати: краще допомогти матеріально Україні, ніж скеровувати своїх дітей чи чоловіків на війну у Європу і готуватись до ядерної атаки путіна на американські міста.

Але американська демократія нанесла Трампу надзвичайно важкий удар по його репутації і подальших перспективах стати господарем Білого дому.

Прокуратура пред’явила Трампу серйозні звинувачення у вчиненні важких злочинів проти держави і демократії. Головним із цих обвинувачень є замах на демократію і Конституцію США, тобто намагання Трампа у неконституційний спосіб продовжити свою владу після того, як він програв вибори. Мова йде про захоплення Капітолія 6 січня 2021 року і перешкоджання Конгресу США встановити результати виборів президента США. Усього він обвинувачується по 91 пункту. Мені, як адвокату, зрозуміло, як важко буде проти цього захищатися. Це — дуже серйозно сприйнято партійцями Трампа.

Хоча Конституція США не обмежує, навіть у цьому випадку, права Трампа брати участь у виборах і бути обраним президентом США. Але для американських виборців є надзвичайно важливим репутація кандидата.

Це може мати вирішальне значення для його перспектив на виборах. У зв’язку з цим останніми днями у середовищі республіканців вже почалися серйозні дебати щодо перспектив Трампа бути висунутим від цієї партії кандидатом у президенти. І, попри його високий рейтинг (близько 52%), далеко не усі однопартійці підтримують висунення Трампа від Республіканської партії.

Але несподівано для Трампа виникла ще одна надзвичайно важлива юридична підстава, вірніше вона давно існувала, але зараз набуває важливого значення, яка може заборонити йому стати не тільки президентом США, але й взяти участь у цих виборах. Це стане важким ударом по путіну. І можна передбачати, що можливостей путіна не вистачить, щоб перемогти американську демократію.

Я не буду аналізувати кримінальні обвинувачення, вони серйозні, і самі собою матимуть для Трампа дуже негативні наслідки, лише хочу звернути увагу на конституційні перешкоди для Трампа, які можуть мати вирішальне значення для його політичної кар'єри.
Що ж це за конституційні перешкоди?

Згадаймо, як 40 демократів в Палаті представників США в кінці минулого року презентували законопроєкт, який забороняє колишньому президенту США Дональду Трампу займати федеральні посади в майбутньому. Цю заборону пропонується ввести для Трампа на підставі розділу третього 14-ї поправки до Конституції США, відповідно до якої, той, хто раніше давав присягу підтримувати Конституцію, але брав участь у «повстанні або заколоті» не повинен «займати будь-яку цивільну чи військову посаду в уряді Сполучених Штатів чи у будь-якому Штаті».
Нагадаю, що ця поправка була прийнята після Громадянської війни 1861−1865 роках, коли колишні конфедеративні штати і відокремлені штати знову приєдналися до Союзу.

Коли Палата ухвалить цей закон, невідомо і чи ухвалить взагалі - теж велике питання, оскільки зараз у Палаті - більшість республіканців, а треба ще набрати більшість голосів. Це буде можливим, якщо Трамп не буде висунутий республіканцями як кандидат у президенти США. Тоді частина республіканців приєднається до демократів і потрібне рішення буде ухвалено. В такому випадку не буде проблеми зібрати і 60 голосів у Сенаті.
Після подій 6 січня 2021 року Палата представників утворила комісію «6 січня», яка провела глибоке дослідження. Вона обґрунтовано і об'єктивно, як вважає, прийшла до висновку, що Трамп порушив присягу і сприяв заколоту проти Конституції США.

«Комітет 6 січня» вважає, що поведінка Трампа під час подій біля Капітолія 6 січня 2021 року вимагає виконання конституційної заборони йому знову обіймати посаду президента.

На 814 сторінках звіту, очолюваний демократами Комітет сформулював висновки, які поклали провину за насильницькі події, які на кілька годин охопили законодавчий орган уряду США у той час, безпосередньо на «одну людину». «Головною причиною подій 6 січня була одна людина, колишній президент Дональд Трамп, за яким пішло багато інших. Жодна з подій 6 січня не сталася б без нього», — йдеться у резюме до звіту, яке складається з двох речень.

Разом з тим може статися так, що Трамп буде настільки втягнутий у кримінальні процеси, що йому буде не до виборів, а республіканці зроблять ставку на іншу особу.

Правда, є деякі юридичні нюанси, оскільки поправка прийнята понад 150 років тому і не застосовувалась раніше до кандидатів у президенти США. Проблема у деяких дефініціях.

В цій поправці до Конституції не визначено, що таке «повстання» чи «заколот», і хто цей факт може встановити, і чи потрібно його встановлювати, якщо є докази. Але якщо Палата представників і Сенат ухвалять такі рішення та будуть кваліфікувати дії Трампа 6 січня такими, що підпадають під ознаки 14-ї поправки, то це і буде тим юридичним фактом, який встановить конституційна влада США.

Та США демократична країна, де дуже велике значення має громадянська активність людей. Саме тому дві громадські організації, як про це повідомляє The Hill, розпочинають кампанію тиску на уряди штатів, щоб вони позбавили колишнього президента Трампа права брати участь у виборах у 2024 році. Починаючи з неділі, Mi Familia Vota та Free Speech for People протягом тижня організовуватимуть мітинги та банери біля офісів державних секретарів Каліфорнії, Орегону, Колорадо та Джорджії.

Минулого місяця групи також написали листа держсекретарю штату Невада Сіско Агілару, закликаючи його заблокувати Трампа згідно з статтею про дискваліфікацію повстанців.

«Ми справді зосереджуємося на Неваді, Каліфорнії та [Орегоні, Колорадо та Джорджії], щоб переконатися, що вони займають позицію, дискваліфікуючи Трампа в цих просторах, що може зробити державний секретар», — сказав Ектор Санчес, виконавчий директор Mi Familia Vota.
Групи називають свою кампанію «Трамп дискваліфікований» і приурочують її до 155-ї річниці 14-ї поправки. Державні секретарі відповідають за підтвердження прийнятності кандидатів і підрахунок голосів у своєму штаті.

За даними Дослідницької служби Конгресу США (CRS), незрозуміло, чи може стати президентом Трамп — посада, прямо не згадана в Розділі 3 14-ї поправки — і чи піднялися події 6 січня до рівня «повстання чи повстання проти» Сполучених Штатів. Але, принаймні, одного чиновника в Нью-Мексико, Коуї Гріффіна, було усунено з посади обраного комісара округу за його участь у нападі. Гріффін був засуджений за свою роль перед тим, як втратити роботу, але CRS зазначає, що Конституція «прямо не вимагає кримінального засудження, і історично воно не було необхідним».

Групи, які ведуть кампанію, вважають, що їм вдасться переконати хоча б деяких державних секретарів у своєму тлумаченні положення, що порушить шанси Трампа на виборах.

«Трамп несе відповідальність за повстання 6 січня, — сказала Олександра Флорес-Квілті, директор кампанії Free Speech For People.

Отже, виборча компанія ще навіть не розпочалася, а вже викликала таку бурхливу і незадовільну реакцію громадянських структур США. Тут принагідно зауважити, що влада у США, зазвичай, дослухається до думки виборців. Це вже зараз майже унеможливлює участь Трампа у чергових виборах, що повністю знищує будь-які надії і сподівання путіна, що Трамп прийде до влади і врятує його.

Зараз стає усе більш очевидним, що якщо американці Трампа не посадять, це буде найбільша помилка судової системи США за весь час її існування. Бо не посадивши Трампа, вони легітимізують для будь-якого президента збройний штурм Капітолія у випадках, якщо йому не подобається рішення Конгресу.

Але серед республіканців з’явилась нова «зірка», індус за походженням, батьки якого переїхали до США в 1980 році, а через чотири роки і народився новий фаворит республіканців — Вівек Рамасвамі. Людина молода і талановита. Сам себе зробив. Дуже успішний бізнесмен, на рахунках якого понад 1 мільярд доларів, які він особисто заробив. Але з точки зору його міжнародної позиції і ставлення до війни в Україні - багато у чому може ще перевершити Трампа. Та навряд чи цей молодий і дуже напористий кандидат зможе переконати республіканців, що саме він може замінити Трампа на виборах. Поки що Трамп явно випереджує усіх своїх основних конкурентів. За соціологічними дослідженнями FiveThirtyEight, яка щодня підсумовує дані всіх основних соціологічних служб США, рейтинг довіри Дональду Трампу на 17 серпня становив 39,3% (не довіряють йому 56,4% опитаних). Аналогічний мегарейтинг Джо Байдена поки що трохи кращий: йому довіряють 40,7% опитаних, а не довіряють 54,5%.

Тобто нові кримінальні обвинувачення почали давати певні негативні результати для Трампа. Тут треба зрозуміти психологію американців, для яких на першому місці серед їх пріоритетів питання економіки, потім — здоровʼя, а на третьому місці - безпека.

Це дає підстави припускати, що його обвинувачення, які стосуються конституційного ладу і безпеки громадян, обов’язково вплинуть на ставлення виборців до Трампа.

Змінити конституційні підстави, які унеможливлять участь Трампа у виборах, не зможе ніхто, зокрема, й будь-які ресурси путіна.
З урахуванням усіх цих юридичних обставин видається малоймовірним, щоб Республіканська партія висунула Трампа, як свого кандидата.
А це катастрофа для путіна. Він втрачає останню надію, що Трамп його врятує! Далі - тільки розплата і крах росії.

Схожі новини