Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Непризначений чиновник»

Держагенції США, пише The New Yorker, залежать від мільярдера Ілона Маска. А той консультується з кремлем…

Автори фотоколажу на сайті futurism.com натякають на проросійську позицію Ілона Маска... Фотоколаж futurism.com
Автори фотоколажу на сайті futurism.com натякають на проросійську позицію Ілона Маска... Фотоколаж futurism.com

«Протягом останніх 20 років, на тлі обсипання інфраструктури й ослаблення довіри до інституцій, Ілон Маск шукав бізнес-шанси у тих ключових сферах, із яких після десятиліть приватизації держава відступила, — зазначає у виданні The New Yorker публіцист Ронан Ферроу. — Тепер влада США від нього залежить. І має проблеми з тим, як реагувати на схильність Маска до ризику й балансування на межі, а також його хитрість».

Видання нагадує, що дер­жавні агенції США зале­жать від милості чи неми­лості мільярдера Ілона Маска в різних сферах — від оборони до космічних досліджень. Рівень залежності американської дер­жави від багатія викликає за­непокоєння, зауважує The New Yorker. Зокрема, через дедалі імпульсивнішу поведінку Мас­ка, його зневагу до правил і «ре­гулярні» консультації з кремлем.

Як пише видання, вплив Іло­на Маска на державні агенції, що займаються, зокрема, обо­роною, транспортом, авіацією і космосом, настільки великий, що мільярдера там трактують як «непризначеного чиновника»…

The New Yorker звертає увагу на вплив Маска на війну в Україні - через ключову роль, яку ві­діграє на полі бою сателітар­на телекомунікаційна система Starlink. Видання нагадує: хоча на початку війни Маск виразно став на українському боці (да­руючи Києву термінали зв’язку Starlink), пізніше мільярдер зайняв дедалі більш проросійську позицію, висловлюючи сумніви щодо використання його техно­логій для ведення війни.

Коли торік українські вій­ськові почали повідомляти про відключення мережі Starlink на прифронтових територіях, це неабияк стривожило Пентагон. Мільярдеру, за даними The New Yorker, зателефонував тодішній заступник глави військового ві­домства США Колін Кал: нама­гався переконати Маска не пе­рекривати українцям доступ до мережі Starlink.

«Я дійшов такого висновку: Маск був роздратований тим, що залучення Starlink усе біль­ше розглядають у росії як до­помогу українським військовим зусиллям, — розповів Кал про свій діалог із Маском. — Тож він намагався заспокоїти побою­вання росії». Під час розмови з Калом Маск зауважив, що «про­вів чудову розмову з путіним»…

За словами колишнього біз­нес-партнера Ілона Маска, Рей­да Гофмана, народжений у ПАР мільярдер «повністю купив те, що продавав путін» (тобто по­годився з аргументацією ро­сійського правителя. — А. Є.). Недарма згодом Маск заявив на конференції з безпеки в Ас­пені, що «путін прагне миру»… Інше джерело розповіло видан­ню The New Yorker, що знамени­тий американський бізнесмен «регулярно» консультується з кремлем.

Однак Пентагон усе-таки до­мовився з Маском щодо Starlink, після чого проблеми україн­ських військових зі зв’язком припинилися. Утім, за даними видання, Маск усе ще має ве­ликий вплив на Пентагон. Один із чиновників відомства пого­дився на інтерв'ю лише за умо­ви, якщо Ілон буде не проти…

Як пише The New Yorker, хоча у Маска хороші стосунки з чоти­ризірковим генералом Марком Міллі, багато хто у Пентагоні серйозно стурбований співпра­цею з мільярдером. «Ілон керує компанією, це приватний бізнес під його контролем, а ми розра­ховуємо на його милість. Так не має бути», — заявив виданню не­названий чиновник Пентагону.

У матеріалі The New Yorker ідеться також про те, що адміні­страція США змушена поклада­тися на Ілона Маска у космічній галузі. Саме компанія Маска, SpaceX, доставляє астронав­тів NASA на Міжнародну кос­мічну станцію. Утім, Маск та­кож залежний від адміністрації. Оскільки та «просуває» електро­мобілі й мережі зарядних стан­цій для них, компанія Маска Tesla може одержати мільярди доларів субвенцій…

Попри таку взаємозалеж­ність, співпраця часто буває важкою, зазначає видання. Ілон Маск уже тривалий час знева­жає правила, зокрема ті, що стосуються безпеки, часто їх іг­норуючи. А останнім часом усе більше занепокоєння спричи­няє у Вашингтоні хаотична по­ведінка Маска й радикалізація його поглядів.

Як пише The New Yorker, на Маска сильно вплинула ковідна пандемія. Видання також нага­дує про проблеми в особистому житті мільярдера й звертає ува­гу, що той вживає психотропні препарати. Зокрема, кетамін, який Маск приймає від депресії.

Схожі новини