Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Голлівуді - масштабний страйк

Актори й сценаристи кіношної Фабрики мрій перелякалися… штучного інтелекту. «Машини можуть нас усіх замінити»…

Страйкарі пікетують офіси найбільших кіно- й мережевих компаній. “Профспілка акторів підтримує гільдію сценаристів”. Фото AFP
Страйкарі пікетують офіси найбільших кіно- й мережевих компаній. “Профспілка акторів підтримує гільдію сценаристів”. Фото AFP

До страйку голлівудських кіносценаристів приєдналися голлівудські кіноактори! Їхня профспілка SAG-AFTRA розпочала страйк після того, як тривалі переговори з продюсерами й кіностудіями завершилися провалом. Актори вимагають не лише більше грошей за свою роботу, а й врегулювання питань, пов’язаних із розвитком штучного інтелекту. «Це загроза: машини й великий бізнес хочуть нас усіх замінити», — заявила лідерка профспілки SAG-AFTRA Френ Дрешер.

На початку червня проф­спілка, яка об'єднує понад 160 тисяч голлівудських акторів, провела внутрішній ре­ферендум. Близько 98% акто­рів, що голосували, підтримали майбутній страйк — якщо проф­спілка не домовиться з AMPTP, Альянсом продюсерів кіно й те­лебачення, що представляє Walt Disney Co, Netflix Inc та інші вели­кі кіно, теле- й мережеві студії.

Як констатували лідери профспілки, останнім часом га­лузь драматично змінилася — через розвиток телестрімінгу й появу абсолютно нових техно­логій, насамперед штучного ін­телекту.

«Ми повністю увійшли в еру цифри й стрімінгової індустрії розваг. Тому потрібен договір, який відповідає новій бізнес-моделі», — йшлося у листі ліде­рів профспілки до акторів.

Цікаво, що вперше з 1960 року голлівудські актори страй­кують разом із голлівудськими сценаристами, які не працюють уже 11 тижнів. Сценаристи піке­тували штаб-квартири відомих кіно- й мережевих компаній, зо­крема Disney і Netflix, — оскіль­ки ті не виконують вимоги WGA (Гільдії письменників Америки, що об'єднує сценаристів) щодо більшої оплати за їхню працю.

Тривалий страйк понад 11,5 тисячі членів WGA зірвав ви­робництво нічних шоу й кіль­кох резонансних проєктів, се­ред яких «Дивніші речі» Netflix і «Гра престолів» HBO. Актор­ський страйк, хоча почався не­щодавно, також має свої нега­тивні наслідки на кіноіндустрію. На прем'єру фільму режисера Кристофера Нолана «Оппенгей­мер» актори на знак солідарнос­ті зі страйкарями покинули кіно­залу під час урочистого показу…

«Цей страйк акторів має величезний вплив на жит­тя мільйонів людей — не лише у США, а й у цілому світі, — ци­тує Френ Дрешер польська Rzeczpospolita. — З великим сумом ми дійшли до того мо­менту, коли більше не маємо вибору. Ми стали жертвами жа­дібності індустрії розваг. Я шо­кована тим, як ставляться до нас люди, з якими ми завжди співпрацювали».

Лідерка профспілки розпові­ла про приниження, яких зазна­ють голлівудські актори від про­дюсерських компаній. Мовляв, ті витрачають мільярди доларів на рекламу й промоцію, водно­час акторам платити не хочуть… «Змінюється бізнес-модель. Настав час цифри, стрімінгу й штучного інтелекту, — констату­вала Дрешер, звертаючись до акторів. — Якщо зараз не чини­тимемо опору, то усі опинимося під загрозою. Нас замінять ма­шини. Великий бізнес дбає про Волл-стріт, а не про вас і ваші родини».

А яку позицію займають кіно-, теле- й мережеві студії? «Ми глибоко розчаровані тим, що SAG-AFTRA вирішила вийти з переговорів, — ідеться в офіцій­ній заяві продюсерів за підсум­ками переговорів. — Це їхній ви­бір, а не наш. Актори відкинули нашу пропозицію щодо істо­ричних підвищень оплати пра­ці, значно вищих лімітів пенсій­них і медичних внесків, захисту від прослуховування, скороче­них періодів зйомок серіалів, а також нашу новаторську пропо­зицію щодо штучного інтелекту, який захищає цифрові зобра­ження акторів».

Страйк акторів (особливо поєднаний зі страйком сцена­ристів, який триває з початку травня) може завдати амери­канській індустрії розваг неаби­яких клопотів. За прогнозами, зупиняться чимало проєктів — від «мильних» опер і розважаль­них програм до серіалів і худож­ніх фільмів… Актори-страйкарі не хочуть зніматися у реклам­них роликах, давати інтерв'ю. Страйк акторів може негативно вплинути на кінофестивалі, зо­крема на масштабний захід у То­ронто. Цей кінофестиваль має головно промоційний характер, тож без участі акторів не спра­цює…

Призупинення кіновироб­ництва матиме великий вплив на економіку Каліфорнії. По­передній страйк акторів Голлі­вуду, 2007 року, позбавив цей багатий штат двох мільярдів доларів і залишив величезну кількість людей без роботи… Нинішній страйк, прогнозують експерти, може мати ще гірші наслідки.

Схожі новини