Передплата 2024 «Добра кухня»

«Польські фермери самі контролюють об'єкти критичної інфраструктури»

Ситуація на польсько-українському кордоні залишається напруженою: блокада, черги…

За цей плакат польського фермера покарають.
За цей плакат польського фермера покарають.

Ноу-хау польського уряду — включити усі прикордонні пункти пропуску з Україною до списку об'єктів критичної інфраструктури — наразі не спрацювало. Ситуація на кордоні не покращилася, а навпаки, погіршилася. Пропускна здатність впала, а вантажівки з пріоритетними вантажами й продуктами, що швидко псуються, стоять у чергах більше дев’яти днів.

Польські фермери, які блоку­ють усі прикордонні переходи з Україною, зменшили пропускну здатність до однієї вантажівки на годину. Відповідний відеосюжет розмістив у своєму пабліку ад­міністратор ФБ-групи Granica/Кордон PL UA Томаш Бартець­кий. Як розповідає представник польської поліції на відео, рішен­ня зменшити пропускну здатність прикордонних пунктів пропус­ку ухвалили фермери-пікетники з усіх прикордонних ПП. Тільки на одному паркінгу при дорозі на ПП «Корчова» скупчилося аж 340 ван­тажівок з пріоритетним вантажем.

«У цьому випадку можна ска­зати, що польські фермери самі блокують своїх колег з України. Як бачимо, польська держава зали­шила нагляд над об'єктами кри­тичної інфраструктури… ферме­рам-протестувальникам. Це вони видають розпорядження поліції, якого роду товари можуть переїж­джати через кордон, а якого — ні, відповідно, хай псуються», — ро­бить висновок Томаш Бартецький.

Як повідомив у етері Телема­рафону речник Державної при­кордонної служби України Андрій Демченко, польські фермери про­довжують блокувати рух на шести напрямках — «Ягодин», «Устилуг», «Угринів», «Рава-Руська», «Шеги­ні» й «Краковець».

Нагадаємо, 22 лютого прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск на пресконференції заявив, що уряд включить весь кордон з Украї­ною до переліку об'єктів критич­ної інфраструктури. Таке рішен­ня польський уряд мав прийняти, цитує Туска ukr.net, «щоб забез­печити стовідсоткову гарантію того, що військова допомога (об­ладнання, боєприпаси, гуманітар­на допомога, медична допомога) дійде до української сторони без затримок». До об'єктів критичної інфраструктури мали бути вклю­чені, крім прикордонних перехо­дів, ще й визначені ділянки авто­мобільних доріг і залізниць.

Президент України Володи­мир Зеленський на своїй пресконференції 24 лютого, комен­туючи питання блокади кордону, заявив таке: «Використовувати Україну як тиск на європейські ін­ституції - це просто несправед­ливо. Вважаю, прем'єри знайдуть відповідні кроки. Для нас дуже важливо зберегти союз із Поль­щею. А якщо кроки не знайдуть­ся, то ми будемо захищати наш бізнес».

А тим часом…

Польський фермер, що виві­сив на тракторі плакат з проро­сійськими гаслами, отримав офі­ційні підозри від правоохоронців. Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на Окружну прокура­туру міста Ґлівіце. Фермера зви­нувачують у підбурюванні до ві­йни проти Польщі, вихвалянні агресії рф проти України та про­паганді комуністичної ідеології. Йому загрожує до п’яти років по­збавлення волі. Нагадаємо, 20 лютого під час акції протесту фер­мерів на виїзді з автостради А1 на одному з тракторів був вивішений прапор срср і напис: «путін, наве­ди порядок з Україною, Брюссе­лем і нашими можновладцями».

Схожі новини