Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Потрібного партнера» Європа в рф уже не бачить

Європейців, які вважають росію противником, за два роки побільшало утричі

Аби Україна могла протистояти спільному російському ворогові, Данія передала Україні усі свої гаубиці "Сезар". Фото mil.in.ua.
Аби Україна могла протистояти спільному російському ворогові, Данія передала Україні усі свої гаубиці "Сезар". Фото mil.in.ua.

За результатами нещодавнього опитування Європейської ради із закордонних справ (ECFR), з 2021 року кількість європейців, які бачать у росії конкурента або противника, майже подвоїлася. 2021-го таких європейців було 35,6%, а 2023-го — уже 64%.

При цьому два роки тому лише 18,1% опитаних європейців назвали путінську росію противником, із яким їхні країни перебувають у конфлікті. Цього року таку думку поділяють уже 55% респондентів ECFR.

Водночас, підкреслює британське видання The Guardian, за два роки різко зменшилася кількість європейців, які вважають рф «потрібним партнером» — із 35 до 19 відсотків. Найбільше прихильників цієї думки залишилося у Болгарії (47%), Австрії, Угорщині (по 31%) та Італії (21%).

А в якій країні Європи (з тих, де проводили опитування ECFR) найбільше респондентів, які вважають рф противником або конкурентом?

Це Данія, де такі думки поділяють 83% громадян. Нагадаємо, для того, аби Україна могла протистояти спільному російському ворогові, Копенгаґен передав Києву усі гаубиці «Сезар» (виробництва Франції), які мав… Противником або конкурентом росію вважає також переважна більшість поляків і шведів (по 78%), а також нідерландців (76%).

«Триматися Америки, росію геть, а Китай далеко»

У квітні 2023 року ECFR опитала жителів Австрії, Болгарії, Данії, Франції, Німеччини, Угорщини, Італії, Нідерландів, Польщі, Іспанії і Швеції. Як сказано у звіті за результатами дослідження, що одержав назву Keeping America close, Russia down, and China far away («Триматися Америки, росію геть, а Китай далеко»), метою опитування було «зрозуміти, як європейські громадяни бачать своє місце у світі сьогодні».

Як констатують автори звіту, після вторгнення росії в Україну європейці виявили, що живуть у світі, якому бракує міжнародної співпраці. При цьому жителі Європи переважно виступають за нейтралітет своїх держав у американсько-китайському конфлікті. І, попри прагнення тісніших зв’язків із США, не хочуть залежати виключно від американських гарантій безпеки.

Результати опитування, на думку його авторів, свідчать, що думки європейців «про співпрацю у міжнародній політиці повільно адаптуються до нової геополітичної реальності, ознакою якої є зростання поляризації».

А що буде після війни?

Аналітики Європейської ради із закордонних також вивчили погляди європейців на післявоєнні відносини їхніх країн із росією.

Зокрема, 39% поляків висловилися за повне припинення усіх відносин із рф, а 42% такі відносини бачать обмеженими. (В усіх решта країнах, де проводили опитування, прихильників припинення чи обмеження відносин із росією менше, ніж у Польщі).

Китай «потрібним партнером» вважають 43% усіх опитаних, а конкурентом або противником — 36%. Загалом, серед європейців є дуже різні підходи до відносин із КНР. Зокрема, 39% респондентів не проти того, щоб китайські компанії будували у Європі об'єкти інфраструктури, наприклад порти чи мости, а 43% такої співпраці з авторитарним Китаєм категорично не бажають.

Кому й Штати ворог…

32% усіх опитаних вважають США союзником європейців, який поділяє «наші цінності», 43% розглядають Америку як «потрібного партнера». Водночас 7% опитаних вважають Сполучені Штати конкурентом, а 4,5% - противником, «із яким ми конфліктуємо»… Чи не найбільше останніх у Болгарії - аж 12%. Для порівняння, у Польщі й Нідерландах США вважають противником по 2% опитаних, а у Данії прихильників цієї точки зору немає узагалі.

Водночас 74% усіх респондентів уважають, що «Європа не завжди може покладатися на захист США, тож потребує власних оборонних можливостей». Прихильників такої думки побільшало у Європі порівняно з позаминулим роком на 8%.

«Європейці хочуть, аби ЄС став більш самостійним у зовнішній політиці й розбудував власну обороноздатність», — зазначила одна з авторок звіту Яна Пульєрін. На її думку, такі прагнення жителів ЄС «загострені» війною в Україні й зростанням напруги у відносинах між США й Китаєм.

Схожі новини